Casio ProTrek WSD-F21HR

Älykello ulkonaliikkujille.

24.06.2020 (Päivitetty 11.01.2024) · Juho Perälä

YouTube · Artikkelit · Arvostelut · Rannekellot

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, merkitty * -merkillä.

Tämänkertaisessa testissä on Casion ProTrek sarjaan kuuluva sykemittarilla varustettu WSD-F21HR älykello. Kello pohjautuu Google Wear OS käyttöjärjestelmään ja se on suunnattu ulkona ja luonnossa liikkuville jotka haluavat urheilukellon täysiverisillä älyominaisuuksilla.

Katso Casio ProTrek WSD-F21HR arvostelu YouTubessa.

Kellon videoarvostelu on katsottavissa myös Ranteessa YouTube-kanavalta.

Näköä ja kokoa

Kello toimitetaan yksinkertaisessa pahvipakkauksessa jonka mukana tulee itse kello, ohjekirja sekä latauskaapeli ja virtalähde. Kellossa on magneetilla kiinnittyvä mallikohtainen latauskaapeli minkä voi kytkeä mukana tulevaan virtalähteeseen tai vaihtoehtoisesti latausvirtaa antavaan USB-liitäntään kuten USB-varavirtalähteeseen.

WSD-F21HR pakkaus on tarkoituksenmukainen sisältäen laturin ja ohjekirjan.
WSD-F21HR pakkaus on tarkoituksenmukainen sisältäen laturin ja ohjekirjan.

Perinteisiin rannekelloihin tottuneelle ensimmäisenä ProTrekissä pistää silmään kellon hulppea koko. Valmistaja ilmoittaa kellon mitoiksi hieman alle 62x58 millimetriä joka paperilla vaikuttaa todella isolta ja saa miettimään istuuko kello ollenkaan kapeampaan ranteeseen. Valmistajan ilmoittamat mitat sisältävät myös kellon rungon ulkopuoliset painonapit sekä osan kellon integroitua ranneketta. Itse mittaamalla sain pelkän rungon mitoiksi sopusuhtaisemmat 59x55 millimetriä.

Isoista lukemista huolimatta kello istuu ranteessa ilmoitettuja mittoja pienempänä ja varsin mukavasti. Voimakkaasti kaareutuva integroitu ranneke sai kellon istumaan sopusuhtaisesti omassa noin 17 senttimetrin ranteessa eikä kello missään välissä tuntunut ylisuurelta tai häiritsevältä. Osa hyvästä istuvuudesta kuuluu kellon keveydelle (81g rannekkeen kanssa). Kevyen painon ansiosta kello pysyy hyvin paikoillaan myös urheillessa.

Kaareutuva ranneke on valmistettu pehmoisesta uretaanista ja varustettu tuplasoljilla. Vaikka rannekkeen mitoitus on kaikin puolin onnistunut ja se vaikuttaa kestävältä, niin olisin toivonut tilalle perinteisillä jousitapeilla varustettua vaihdettavaa ranneketta. Tämä mahdollistaisi kellon rannekkeen vaihtamisen jokaisen omien mieltymyksien mukaiseksi ja helpottaisi myös rannekkeen uusimista mikäli kellon mukana tullut ranneke sattuisi syystä tai toisesta vaurioitumaan.

ProTrekissä on näköä, kokoa ja asennetta (vierellä Polar Ignite).
ProTrekissä on näköä, kokoa ja asennetta (vierellä Polar Ignite).

Casion ProTrek mallisto on suunnattu ulkona liikkumiseen kuten retkeilyyn, pyöräilyyn ja juoksemiseen. Tämä näkyy myös kellon tyylissä. Kello on helposti tunnistettavissa ProTrek sarjan kelloksi ja yhtäläisyyksiä löytyy myös Casion G-SHOCK mallistoon.

Henkilökohtaisesti pidin kellon ulkonäöstä kovasti. Kyseessä on rehti ja aito työkalukello ulkonaliikkujalle yrittämättä miellyttää kaikkia olemalla tylsä ja huomaamaton. Suuren koon ja rouhean ulkonäön kääntöpuolena kuitenkin mainittakoon ettei kello taivu formaaleihin tilanteisiin eikä se sujahda huomaamatta kauluspaidan alle.

Tekniset ominaisuudet

Kellon toimintoja ohjataan 1.32” tuumaisella kaksoisnäytöllä. Päänäyttönä on 320x200 resoluutiolla varustettu värinäyttö ja lepotilassa aika ja tiedot näkyy vähävirtaisen mustavalkonäytön kautta. Näyttö oli selkeälukuinen ja kirkas. Normaalisti näytön kirkkaus tuli pidettyä käytännössä minimiasetuksilla, mutta suorassa auringonpaisteessa urheillessa kirkkautta tuli nostettua parilla pykällä sopivalle tasolle.

WSD-F21HR kosketusnäyttö on iso ja selkeä.
WSD-F21HR kosketusnäyttö on iso ja selkeä.

Äly ja urheiluominaisuuksia kellossa oli todella monipuolisesti kuten kellon lähes 500€ ohjehinta antaa olettaakin. Mukana on kaikki yleisimmät sensorit datan keräämistä varten mukaan lukien optinen sykkeenmittaus, kompassi, ilmanpaine, kiihtyvyys, gyrometri ja GPS paikannus. Tietoliikenneyhteyksiä varten kellossa on vähävirtainen Bluetooth ja langaton WLAN verkkoliitäntä. Testin aikana kello kytkeytyi hyvin puhelimeen Bluetoothilla ja kodin WLAN verkkoon, eikä näiden osalta havaittu ongelmia yhteyksissä.

Google Wear OS pohjaisen käyttöjärjestelmän vuoksi kelloon on saatavilla monipuolisesti älysovelluksia. Keskeisimmät mukana tulevat sovellukset ovat Activity ja Moment Setter -liikuntasovellukset sekä monipuolinen karttasovellus joka tukee sekä MapBox ja Google Maps -karttoja. Lisää näistä ja muista sovelluksista jäljempänä arvostelua.

ProTrek brändin imagoon kuuluu keskeisenä osana myös fyysinen kestävyys. Näitä ominaisuuksia ei testissä päästy varsinaisesti testaamaan, mutta kaikin puolin kello vaikutti laadukkaalta kokonaisuudelta. Todennäköisesti kellon herkin kohta on sen suuri kosketusnäyttö ja sekin oli hyvin suojassa suurikokoisen ulostyöntyvän bezelin keskellä. Kellolle luvataan 50 metrin vedenpitävyys ja se on testattu Amerikkalaisen MIL-STD-810G sotilasstandarin mukaisissa rasituskokeissa niin iskun-, tärinän kuin myös lämpötilan muutoksia vastaan.

Käytettävyys

Kellon käytettävyyttä määrittää vahvasti sen pohjalla oleva Googlen Wear OS käyttöjärjestelmä. Itselle tämä oli ensimmäinen Wear OS käyttöjärjestelmään pohjautuva älykello, mutta pikaisen tutustumisen jälkeen kelloa oli helppo käyttää ja valikot toimivat loogisesti.

Kelloa ohjataan pääasiassa sen kosketusnäytön avulla minkä lisäksi kellosta löytyy kolme kolme fyysistä näppäintä. Näillä pääsee suoraan kellon tarjoamiin kartta- ja urheilusovellukseen sekä palaamaan kellon päänäkymään. Kaiken kaikkiaan kellon käyttö oli varsin luontevaa.

WSD-F21HR kosketusnäyttö toimi hyvin ja älyominaisuuksia oli helppo käyttää.
WSD-F21HR kosketusnäyttö toimi hyvin ja älyominaisuuksia oli helppo käyttää.

Pääasiassa kellon käyttö oli jouhevaa ja nopeaa. Kosketusnäyttö reagoi kosketukseen hyvin ja valikot toimivat nopeasti. Valitettavasti käyttötestin aikana vastaan tuli myös satunnaisia hidasteluja käyttöjärjestelmän osalta. Esimerkkinä hidastelusta Google Playstä sovelluksia asentaessa kellon käyttöliittymä saattoi satunnaisesti hidastella asennuksen aikana reagoiden kosketusnäytön komentoihin viiveellä. Vastaavaa hidastelua oli havaittavissa myös kellon virransäästötilasta palautuessa, mistä kesti hetken aikaa ennen kuin kello toimi jälleen normaalin sutjakkaasti.

Sovellukset

Wear OS käyttöjärjestelmän myötä Casio ProTrek WSD-F21HR on täysverinen älykello ja kellon ominaisuuksia pystyy laajentamaan monipuolisesti Google Playn kautta asennettavilla sovelluksilla. Google Playstä löytyy muun muassa Spotify, Telegram ja monet muut puhelimesta tutut viihde- ja viestisovellukset. Lisäksi kelloon on saatavilla monipuolisesti kolmannen osapuolen urheilu- ja liikuntasovelluksia mukaan lukien Bikemap, Strava ja ViewRanger.

Wear OS mukana tulee myös Googlen oma Fit kuntoilusovellus minkä avulla kelloa voi käyttää fitness- ja hyvinvointikäytössä oman aktiivisuuden ja liikuntasuoritteiden seuraamiseen Google Fit palvelun kautta.

Casion tukee sekä Google Maps ja MapBox karttoja.
Casion tukee sekä Google Maps ja MapBox karttoja.

Yksi kellon parhaista ominaisuuksista oli sen monipuoliset karttaominaisuudet joita voi käyttää sellaisenaan pelkästään karttatietoa varten tai osana kellon urheilusovelluksia urheilusuorituksen yhteydessä. Kellossa on valittavana karttanäkymät joko Google Maps tai MapBox palvelun kautta.

Omaan makuun MapBox kartat tarjosivat monipuolisemmin tietoa luonnossa liikkumiseen ja karttanäkymä oli myös Google Mapsia monipuolisemmin vaihdettavissa. Kaikenkaikkiaan kellon karttaominaisuudet olivat monipuoliset karttatietoa tarvitsevalle ja kartat pystyi myös lataamaan paikallisesti offline käyttöä varten.

Kellon ensisijainen liikuntasovellus on sen mukana tuleva Activity jolla voi kerätä liikuntasuoritteita eri liikuntamuodoissa (juoksu, polkujuoksu, pyöräily, retkeily, melonta, kalastus, laskettelu). Moment Setterillä voi asettaa kellolle haluamiaan toimintoja mitä suoritetaan kun saavuttaa asettamiaan tavoitteita kuten määrätyn korkeuden, nopeuden tai kuljetun etäisyyden.

Casion oman Activity sovelluksen näkymät ovat monipuolisesti konfiguroitavissa.
Casion oman Activity sovelluksen näkymät ovat monipuolisesti konfiguroitavissa.

Näin vapaa-ajanliikkujan näkökulmasta Activity oli todella monipuolinen ja se toimi kellossa kaikin puolin hyvin. Urheilumuodoille pystyi konfiguroimaan monipuolisesti haluamansa näkymät jolloin sai juuri itseä kiinnostavan suoritusdatan nopeasti näkyville kesken liikunnan. Karttanäkymä integroitu myös hyvin osaksi Activity sovellusta jolloin omaa sijaintia ja edistymistä pystyi seuraamaan nopeasti.

Yksi asia mitä jäin Casion oman liikuntasovelluksen osalta kaipaamaan oli kunnollisten pilvipalvelun puute. Activity sovellus on monipuolinen ja toimii kellossa hyvin varsinaisen urheilusuorituksen aikana, mutta taustalta puuttuu “ekosysteemi”, verkkopalvelu tai puhelinsovellus, jolla liikuntasuoritukset pääsisi vaivattomasti analysoimaan myös jälkikäteen.

Nykyisellään Activity sovelluksella kerätyt liiikuntasuoritukset synkronoituvat automaattisesti Google Drive verkkopalveluun, mutta varsinaista datan analysointia varten käyttäjä joutuu viemään datan haluamaansa kolmannen osapuolen palveluun tai sovellukseen kuten Strava tai GPX Viewer. Käytettävyydeltään Casion oman Activity sovelluksen kautta kerätyn datan analysointi ei siis ole yhtä suoraviivaista kuten esimerkiksi Polar Flow palveluun integroituvien Polar Ignite 2 ja Grit X urheilukellojen kanssa.

Strava sovelluksella urheilusuoritukset ovat helposti analysoitavissa.
Strava sovelluksella urheilusuoritukset ovat helposti analysoitavissa.

Itse päädyin asentamaan kelloon Strava urheilusovelluksen joka synkronoi datan suoraan Strava palveluun. Tällöin kellon avulla kerätty data oli suoraan analysoitavissa joko Stravan verkkopalvelusta tai sen mobiilisovelluksesta. Strava palvelu toimi kellossa hyvin ja oli onnistunut lisä parantamaan kellon oman Activity-sovelluksen analysointiominaisuuksia. Riippuen omista liikuntamieltymyksistä kellon omistajana kannattaa tutustua myös ViewRanger ja BikeMap sovelluksiin sekä niiden tarjoamiin ominaisuuksiin.

Akkukesto

Kellon akunkesto oli riittävä mutta ei varsinaisesti erinomainen. Itse käytin kelloa iltaisin vapaa-ajalla ja urheillessa ilman virransäästöominaisuuksia. Tällöin akkua tuli ladattua 2-4 vuorokauden välein. Mikäli kelloa piti koko päivän ranteessa, älysovelluksia käytti aktiivisesti sekä paikannus- ja sykemittaus olivat jatkuvasti päällä, niin käytännössä kellon joutui lataamaan kerran vuorokaudessa.

Kellon virrankulutusta pystyy säätämään jossain määrin myös erilaisilla virransäästöominaisuuksilla. Näytön kirkkausta ja automaattista sammutusta voi kytkeä päälle millä akun kestoa saa pidennettyä. Tarvittaessa kellon saa myös pelkkään kellonaikaa näyttävään virransäästötilaan milloin akun pitäisi kestää jopa kuukauden yhdellä latauksella. Tällöin tosin luovutaan kellon älyominaisuuksista.

Magneetilla kiinnittyvä latausjohto irtoaa liiankin helposti.
Magneetilla kiinnittyvä latausjohto irtoaa liiankin helposti.

Kellon akku lataantui täyteen parissa tunnissa eli kello ei tue varsinaista pikalatausta. Lataamisesti mainittavaa on myös kellon laturin erikoisliitäntä mikä kiinnittyy kelloon magneetilla. Valitettavasti magneetti ei ole tarpeeksi voimakas mistä johtuen latausjohto irtoaa helpolla jos kelloa liikuttaa kesken latauksen. Tämän osalta esimerkiksi tavallinen USB-C laturi olisi ollut mielestäni käytännöllisempi vaihtoehto.

Sykkeenmittaus

Kellon sykkeenmittausta testasin kahden muun sykemittarin kanssa. Toinen verrokeista oli myös optisella rannemittarilla varustettu Polar Ignite ja toinen perinteisellä sykevyöllä varustettu Polar FT60. Casio WSD-F21HR mallin sykkeenmittaus on suoritettu kelloon asennetulla Strava sovelluksella.

Sykemittaus Polar Ignite vs. Casio WSD-F21HR.
Sykemittaus Polar Ignite vs. Casio WSD-F21HR.

Sykevyöllinen FT60 oli vanhempaa Polar mallistoa, minkä vuoksi sen datoja ei saanut enää luettua kellosta ulos graafille. Liikuntasuorituksen aikana tehdyn syketasojen seurauksen pohjalta sykevyöllinen malli tuntui kuitenkin näistä kolmesta seuraavan kaikista tarkimmin oman sykkeen nousua ja palaantumista. Molemmat optisella sykemittauksella varustetut mallit, Polar Ignite ja Casio WSD-F21HR, seurasivat sykettä myös riittävällä tarkkuudella, mutta näiden tuloksissa oli enemmän ja hieman erityyppisiä poikkeamia.

Siinä missä verrokkina olleen Polar Igniten mittaus seurasi nopeasti sykkeen laskua ja nousua oli siinä havaittavissa useita virhemittauksia jotka ovat nähtävissä myös esimerkkimittauksessa. Casion mittaustulos puolestaan tuntui enemmän keskiarvoistetulta mikä hävitti Ignitessä havaitut virhemittaukset, mutta sen sijaan syketason nousut ja laskut tapahtuivat hieman viivästettyinä. Tasaisessa rasituksessa lepo- ja maksimitasolla kaikki kolme mittaria antoi hyvin tarkasti samoja syketason lukemia ja lukemat tuntuivat siltä osin luotettavilta.

Yhteenveto

Kaiken kaikkiaan Casio ProTrek WSD-F21HR on monipuolinen urheilu- ja älykello. Kellon tarjoamat karttasovellukset ovat monipuoliset ja urheilusovellukset ovat kellosta käytettäessä hyvin konfiguroitavissa mieleisekseen. Googlen Wear OS käyttöjärjestelmän ansiosta kello tarjoaa täysveriset älykello ominaisuudet ja toimintoja voidaan laajentaa monipuolisesti Google Playsta ladattavilla sovelluksilla.

ProTrek on parhaimmillaan ulkona harrastaessa.
ProTrek on parhaimmillaan ulkona harrastaessa.

Satunnaiset käyttöjärjestelmän hidastelut, helposti irtoava latauskaapeli ja Casion omiin urheilusovelluksiin integroituvien verkkopalveluiden puute jättävät vielä parannettavaa. Näistä huolimatta kello tarjoaa hulppeasti ominaisuuksia ja on yksilöllinen vaihtoehto laadukasta urheilukelloa etsivälle.

Karttaominaisuuksia tarjoavista kelloista vaihtoehtoina Casiolle löytyy muun muassa *Garmin Fenix 6, Casion tavoin Google Wear OS käyttöjärjestelmään pohjautuva Suunto 7 ja Polar Grit X. Näihin nähden Casion ohjehinta 499€ on linjassa kellon ominaisuuksien kanssa mikä tekee siitä varteenotettavan vaihtoehdon hintatietoiselle liikkujalle.

Kellon tiedot

Malli: CASIO PROTREK WSD-F21HR
Mitat: 61.7 × 57.7 × 16.8 mm
Paino: 81g
Väri: Musta (WSD-F21HR-BKAGE), Punainen (WSD-F21HR-RDBGE)
Näyttö: 1.32” TFT LCD 320 × 300 värinäyttö + vähävirtainen TFT mustavalkonäyttö
Vedenpitävyys: 50m (5bar)
Bluetooth: Kyllä, v4.2 Low Energy
WiFi/WLAN: Kyllä, IEEE 802.11 b/g/n
Sensorit: GPS, GLONASS ja MICHIBIKI, sykemittaus (optinen), kompassi (geomagneettinen), ilmanpaine (barometri, korkeus), kiihtyvyys, gyrometri, mikrofoni
Käyttöjärjestelmä: Google Wear 2.18
Kartat: Google Maps, Mapbox, offline-tuki
Muuta: MIL-STD-810G rasitustestattu
Hinta: 499€

Casio ProTrek kellot ovat ostettavissa *Kulta-Center verkkokaupasta.


Kiinnostaako kelloaiheiset videot? Seuraa Ranteessa kanavaa YouTubessa.