DOXA SUB300T Professional

Sukeltajankellojen klassikko.

14.10.2024 · Juho Perälä

YouTube · DOXA

Sveitsiläinen DOXA on yksi arvostetuimmista sukeltajankellojen valmistajista. Merkin ikoniksi on muodostunut oranssitauluinen ja heliumventtiilillä varustettu SUB 300T Professional. Mutta millä tekijöillä kello on luonut maineensa ja millainen kello on kyseessä?

Matka merten syvyyksiin

DOXAn tarina sai alkunsa vuonna 1889 Sveitsissä Le Loclen kylässä, jolloin nuori kelloseppä Georges Ducommun perusti oman kellomerkin “Georges Ducommun, Fabriques Doxa”. 1900-luvun alkupuolella tehtaan taskukellot keräsivät palkintoja ympäri Euroopan ja vuonna 1907 merkki patentoi 8-päivän käyntivaran tarjoavan “8-Day DOXA Caliber” koneiston. Pitkän käyntivaran tarjoavasta kelloinstrumentista tuli vakiovaruste Bugattin urheiluautoihin.

Matka ammattisukeltajien luottokelloksi alkoi 1960-luvulla jolloin DOXA päätti luoda sukeltajille suunnatun DOXA SUB -mallistonsa. Merkin tavoitteena oli tehdä kompromissiton sukeltajankello missä jokainen yksityiskohta tukee käyttäjän toimintaa veden alla.

SUB 300T Conquistador

DOXAn arvostus sukeltajien suosioon valettiin vuonna 1968 julkaistun SUB 300T Conquistadorin myötä. Kyseessä oli ensimmäinen markkinoille tuotu helium-venttiilillä (Helium Release Valve) varustettu sukeltajankello. Helium-venttiili mahdollisti saturaatiosukelluksessa muodustuvan heliumin vapautumisen kellon sisältä ilman riskiä kellon vaurioitumisesta sisäisen paineen muodostumisen vuoksi.

SUB 300T Professional kulkee Conquistadorin jalanjäljillä.
SUB 300T Professional kulkee Conquistadorin jalanjäljillä.

SUB 300T suunnittelussa hyödynnettiin ammattisukeltajilta saatua tietoa ja yksi näistä oli Aqua-Lung happijärjestelmän kehittäjä ja syvänmeren sukelluksen pioneerina tunnettu Jacques-Yves Cousteau. Hänen omistamasta US Divers Companystä tuli DOXAn virallinen yksinmyyjä Yhdysvalloissa ja tämän perintönä Aqua-Lung logo on löydettävissä useista merkin vintage malleista.

Nykypäivän klassikko

Nykypäivänä DOXA tunnetaan ennen kaikkea sukeltajankellojen valmistaja ja 1960-luvun perintö alan pioneerinä on vahvasti nähtävillä kautta malliston. Yksittäisistä malleista merkin DNA ja historia on parhaiten nähtävissä SUB 300T Professionalissa joka on uudelleentulkinta vuoden 1968 SUB 300T Conquistadorista.

DOXA SUB300T Professional läpikäynti Ranteessa kanavalla.

Helium-venttiilillä ja 1200 metrin vedenkestolla varustetussa kellossa on nähtävillä kaikki DOXAlle vuosien varrella tutuksi tulleet suunnitteluratkaisut ylimitoitetusta minuuttiviisarista dekompressiotaulukkoon. Päätettiin ottaa selvää millaisesta kellosta on kyse ja DOXA SUB 300T Professional kellon läpikäynti on katsottavissa Ranteessa Youtube-kanavalla.

DOXA on saanut edustuksen Suomessa. Merkin valikoima tutustuttavissa ja saatavilla Oulun Korun ja Lindroosin myymälöissä ja verkkokaupoissa.

Tekniset tiedot

Valmistaja: DOXA
Malli: SUB 300T Professional
Materiaali: Ruostumaton teräs
Vedenpitävyys: 120 ATM / 1200 m
Lasi: Safiirikristalli, litteä
Nuppi: Kierrelukitteinen
Koneisto: Sveitsiläinen automaattikoneisto
Käyntitaajuus: 28 800
Käyntivara: 38 h
Toiminnot: Helium-venttiili, päivyri
Ranneke: “Beads-of-rice” Teräsranneke / FKM kumiranneke
Hinta: 1990€ / 1950€
Jälleenmyyjä: Oulun Koru, Lindroos

Kiinnostaako kelloaiheiset videot? Seuraa Ranteessa kanavaa YouTubessa.