Rannekellon rannekkeen vaihtaminen on helppo ja edullinen tapa päivittää kellosi ulkonäköä ja tehdä siitä omaan tyyliisi sopiva yksilö. Kellon rannekkeen vaihtamisen voi tehdä myös helposti itse. Mutta miten rannekkeen vaihto suoritetaan ja mitä työkaluja siihen tarvitaan?
Valtaosa markkinoilla olevista rannekelloista käyttää rannekkeen kiinnittämiseen jousitappeja, jotka puristuvat kellon korvakkeiden, eli “lugien”, välissä oleviin asennusreikiin. Osassa kelloista ranneke on kiinnitetty puolestaan ruuvitapeilla ja on myös kelloja, joissa ranneke on integroitu osaksi kelloa käyttäen valmistajakohtaisia kiinnitysratkaisuja. Tässä artikkelissa keskitymme jousitapeilla kiinnitettyjen rannekkeiden vaihtamiseen.
Ohjevideo kellon rannekkeen vaihtoon.
Videoidut ohjeet rannekkeen vaihtoon löydät ylläolevalta YouTube-videolta.
Rannekkeen vaihto on suoraviivainen toimenpide eikä se vaadi kalliita työkaluja. Vaihtoa varten tarvitset:
Rannekevaihtotyökalun puuttuessa rannekkeen vaihto on mahdollista myös käyttäen apuna pientä litteäkärkistä ruuvimeisseliä tai hienoa veitsenkärkeä, mutta puutteellisten työkalujen kanssa riskinä on otteen menettäminen ja kellon naarmuttaminen. Oikeilla työkaluilla työ onnistuu helposti ja turvallisesti.
Kellon ranneketta vaihtaessa on syytä tarkistaa, että uusi ranneke on leveydeltään kelloon sopiva. Rannekkeen leveys tulee olla sama kuin kellon korvakkeiden välinen sisämitta eli niin sanottu lugiväli.
Nykypäivänä yleisimpien kellojen lugivälin leveydet ovat tyypillisesti 18, 20 tai 22 millimetriä. Osa valmistajista luottaa myös myös parittomiin 19 mm ja 21 mm leveyksiin eikä 24 mm leveä rannekekaan ole harvinaisuus isommissa kelloissa. Varmista kellon lugivälin leveys huolella ennen uuden rannekkeen ostamista.
Keskivertoa suuremman tai siromman ranteen omaavien kannattaa kiinnittää huomiota myös rannekkeen pituuteen. Useimmat markkinoilla olevat rannekkeet on mitoitettu istumaan hyvin keskikoisessa ranteessa, mutta saatavilla on myös tavallista pidempiä ja lyhyempiä rannekkeita optimaalisen mitoituksen varmistamiseksi.
Kellon rannekkeen vaihto onnistuu helposti kotikonstein seuraavin ohjein:
Mikäli vaihdat vanhan rannekkeen tilalle yksiosaisen nato- tai zulu-rannekkeen, poikkeaa vaihto hieman ylläkuvatusta:
Tarkemmat videoidut ohjeet rannekkeen vaihtoon löydät ohjevideolta.
Oikeilla välineillä ja ohjeilla rannekkeen vaihtaminen kelloon on yllättävän helppoa ja nopeaa. Kun olet oppinut perusteet, voit helposti muokata kellosi tyyliä tilanteen tai mieltymystesi mukaan. Onnea rannekkeen vaihtoon!
Kiinnostaako kelloaiheiset videot? Seuraa Ranteessa kanavaa YouTubessa.