Atelier de Chronométrie

Paluu kellonvalmistamisen juurille.

30.06.2019 (Päivitetty 11.01.2024) · Juho Perälä

Artikkelit · Kellomerkit · Yritysvierailu

Keskiviikko 5. Kesäkuuta. On keskipäivä Barcelonassa ja ulkona on 25 astetta lämmintä. Olen sopinut sähköpostitse tapaamisen Santiago Martinezin (Santi) kanssa. Santi on yksi kolmesta Atelier de Chronometrien perustajasta yhdessä Montse Gimenon ja Moebius Rassmmanin kanssa.

Tämä on itselleni ensimmäinen vierailu kellovalmistajalla ja en suoraan sanoen tiedä mitä vierailulta odottaa. Nettisivujen kautta tiedän vain, että Atelier de Chronomètrie (AdC) valmistaa yksilöllisiä haute horologie rannekelloja tilaustyönä. Ennakko-odotuksena mielessäni on lähinnä arvokelloja myyvien liikkeiden suljetut turvaovet, tiukkailmeiset ovimiehet ja viimeisen päälle pukeutuneet asiakaspalvelijat. Vastassa on erittäin positiivinen yllätys kun kerrostalon rappukäytävästä minut noutaa Santi rennon iloisesti tervehtien - aivan kuin olisin tullut vanhaa tuttavaa tapaamaan.

Paluu kulta-ajalle

Atelier de Chronomètrie perustettiin vuonna 2015. Yrityksen keskeisenä ideologiana on valmistaa yksilöllisiä rannekelloja kellovalmistamiseen kulta-ajan perinteitä kunnioittaen. Tyylillisesti kelloihin haetaan insipiraatiota 1930-1940 lukujen estetiikasta, jossa ajattoman yksinkertaiset rungot korostavat viimeisteltyjen kellotaulujen kauneutta.

Jokainen AdC:n valmistama kello on oma projektinsa joka valmistetaan yhdessä asiakkaan kanssa. Samaa kelloa ei toteuteta sellaisenaan koskaan kuin yksi kappale. Vaikka kellot valmistetaan tilauksesta asiakkaille, yrityksellä on oma vahva tyylillinen visio ja päätäntävalta minkälaisia projekteja otetaan toteutettavaksi. Esimerkkinä keskustelussa nousee esille massiiviset ‘bling bling’ kellot jotka eivät istuisi heidän näkemykseen - lopputulosten tulee olla ajattoman tyylikkäitä.

AdC#8 ja AdC88
AdC#8 ja AdC88

Menneiden aikojen tyylillisen suuntauksen lisäksi Santi ja Montse nostavat esille artisaanityön tärkeyttä valmistuksessa. Käsityön arvostus on valitettavasti laajassa määrin katoamassa kelloteollisuudesta ja useat arvostetutkin kellomerkit valmistetaan pääosin sarjatuotantona hyödyntäen automatisoituja työvälineitä. Monesti käsityön osuus rajoittuukin vain valikoitujen näkyvien osien valmistamiseen tai sarjatuotettujen osien käsin viimeistelyyn milloin kyse ei enää ole aidosta artesaanin käsin valmistamasta kokonaisuudesta.

Tätä artisaaniperinnettä kunnioittaen AdC:llä kaikki työvaiheet tehdään käsin entisajan kellovalmistamisen menetelmiä hyödyntäen. Kellon osien valmistamisessa ei hyödynnetä CNC-koneistusta tai vastaavia automatisoituja työkaluja. Tällöin voidaan varmistaa aidosti yksilölliset osat jotka eivät ole monistettavissa.

Toteutettavat kellot valmistetaan ja kootaan lähes kokonaan Atelier de Chronometrien tiloissa. Ulkopuolisilla yhteistyökumppaneilla valmistetaan vain kellon runko ja kellotaulu. Kellon rungot valmistetaan niin ikään Barcelonassa 1950-luvulla aloittaneen yhteistyökumppanin toimesta ja kellotaulujen valmistus tapahtuu Sveitsissä.

Koneistot

Atelier de Chronomètrien valmistamissa kelloissa käytetään rakenettavan koneiston pohjana hyväksi havaittuja vintage koneistojen runkoja. Nyt toteutetut kellot pohjautuvat Omegan vuonna 1939 julkaisemaan Calibre 30 runkoon, tarkalleen ottaen sen Calibre 266 ja Calibre 283 variantteihin. Omega Caliber 30 eri muodoissaan on voittanut aikanaan useita observatorioiden järjestämiä kilpailuja ajan mittaamissa ollen yksi aikansa arvostetuimmista koneistoista luokassaan.

AdC#8 Koneisto pohjautuu Omega Cal. 266 runkoon.
AdC#8 Koneisto pohjautuu Omega Cal. 266 runkoon.

Olemassa olevan koneiston käyttäminen runkona ei ole kellonvalmistamisessa uusi idea - muun muassa Voutilainen käytti omassa Observatoiressaan pohjana Pesaux 260 kaliiberia. Vaikka pohjalla käytetään olemassa olevaa koneiston runkoa, lopputuloksena on kokonaan läpikäyty ja uusi koneisto. Käytännössä merkittävä osa koneistosta valmistetaan kokonaan uudestaan. Rungosta hyödynnettävät osat modifioidaan kellolle haluttaviin ominaisuuksiin sopivaksi ja jokainen osa koristeellaan käsityönä. Esimerkiksi AdC#2 kellon Calibre 283 koneistoon valmistettiin käsityönä yhteensä 35 uutta koneiston osaa.

Atelier de Chronométrien valmistamien kellojen laadusta ja tarkkuudesta kertoo kelloille haettu Observatoire Chronometer hyväksyntä. Itse asiassa Atelier de Chronomètrien ensimmäinen kello AdC#1 oli ensimmäinen Espanjassa valmistettu Observatoire Chronometer hyväksytty rannekello - melkoinen saavutus kolmen hengen nuorelle yritykselle.

Työnalla

Vierailuni aikana esillä oli kaksi työnalla olevaa kellomallia: 18K valkokultainen AdC#8 ja teräksinen AdC#88. Vaikka omasta kellokokoelmasta ei juurikaan pukukelloja löydy, niin siitä huolimatta esitellyt kellot jättivät itseeni lähtemättömän vaikutuksen.

Etenkin AdC#8 säväytti kokonaisuutena. Yksinkertainen muotoilu ja kauniisti viimeistelty gilt kellotaulu yhdistettynä kullan painon tuomaan presenssiin ranteessa. Upea kokonaisuus.

AdC#8 jätti unohtumattoman vaikutuksen
AdC#8 jätti unohtumattoman vaikutuksen

Toinen esillä olleista malleista, AdC#88, on Atelier de Chronométrien ensimmäinen teräskuorinen kello. Tämän Omega 266 kaliberiin pohjautuvaan koneistoon on valmistettu 44 kokonaan uutta osaa käsityönä. Samalla koneiston käyntinopeutta on nostettu 18000 -> 21600 iskuun tunnissa tarkkuuden parantamiseksi. Teräksisen 37 mm rungon kanssa AdC#88 on tuntumaltaan huomattavasti kevyempi ja omaan silmään myös ulkonäöltään monikäyttöisempi.

AdC#88 Ensimmäinen teräsrunkoinen AdC
AdC#88 Ensimmäinen teräsrunkoinen AdC

Molemmissa esillä olleissa malleissa ihastusta aiheutti ulkonäön lisäksi yleinen laatuvaikutelma. Etenkin kruunun ja koneiston toiminta oli vaikuttava. Kelloa vedettäessä kruunusta kuuluu miellyttävä askellus ja tuntuma on todella määrätietoinen. Näitä kelloja pitää mielellään ajassa.

Ideasta kelloksi

Aivan hetken mielijohteesta ei Atelier de Chronométrielta kelloa hankita. Projekti lähtee liikeelle kellon suunnittelusta yhdessä asiakkaan kanssa. Ensimmäisenä suunnittelussa kartoitetaan asiakkaan mieltymykset kellolle niin tyylillisesti kuin myös teknisten ominaisuuksien osalta. Inspiraatiota ja ideoita haetaan usein kartoittamalla asiakasta miellyttäviä klassisia kellomalleja.

Kun idea kellosta alkaa hahmottua, muodostetaan ensimmäiset graafiset vedokset kellosta ja sen kellotaulusta. Vedoksia iteroidaan yhdessä asiakkaan kanssa kunnes lopputulos alkaa muodostua. Graafisten vedosten pohjalta kellosta tuotetaan myös renderöity malli, jonka avulla lopullinen ulkonäkö voidaan viimeisellä ja varmistaa ennen valmistamisen aloitusta.

Kun kellon ulkoasu ja tekninen toteutus on päätetty alkaa varsinainen valmistusprosessi käsityönä. Käsityönä tehtäessä kellon rakentaminen ja yksityöskohtien viimeistely vaatii kärsivällisyyttä. Nykyisin koko valmistusprosessi vie projektin aloituksesta kellon luovutukseen noin 12-14 kuukautta.

Ymmärrettävästi käsityöllä on myös hintansa. Kellojen hinnat lähtevät noin 38 000 eurosta ja tarkka hinta määräytyy materiaalien, ominaisuuksien ja toteutettavien komplikaatioiden mukaan. Toisaalta arvokellojen hinnat ovat suhteellisia. Hinnan vastineeksi saa juuri itselle käsityönä valmistetun yksilöllisen kellon, kun saman rahan voi käyttää vaihtoehtoisesti teollisemmin tuotettuun ‘massatuotteeseen’. Lopulta päätös hinnan kohtuullisuudesta jää ostajalle.

Yhteenveto

Vierailu Atelier de Chronomètriella oli mieleenpainuva kokemus. Arvostan kovasti heidän tapaa huomioida asiakas osana kellon suunnittelua ja ideointia. Samoin nähtävänä olleen AdC#8 kellon hienostunut tyyli ja Cal 266 pohjalta räätälöidyn koneiston uskomaton tuntuma ja laatuvaikutelma jäivät unohtumattomasti mieleeni.

Jos olisi Lotto vetämässä ja sieltä tulisi 7 oikein, niin tämä olisi todennäköisesti se paikka mistä lähtisin itselleni pukukelloa hankkimaan.

Iso kiitos Santille ja Montselle vieraanvaraisuudesta.

Ps. Atelier de Chronomètrien lisäksi Santi ja Montse pyörittävät käytettyjen vintage kellojen kauppaa Mimandcroketia. Mimandcroket on erikoistunut erityisesti 30-60 luvuilla valmistettuihin kelloihin ja valikoimasta löytyy muun muassa useita NOS-harvinaisuuksia. Kellojen lisäksi tarjolla on myös käsityönä tilauksesta valmistettavia 18 karaatin valko- ja keltakultaisia rannekkeita.

Lisätietoja

Atelier de Chronometrie

Mimandcroket Vintage Watches


Kiinnostaako kelloaiheiset videot? Seuraa Ranteessa kanavaa YouTubessa.