Mikrobrändit 8/2019

Kolme näkemystä field watch henkisestä yleiskellosta.

13.08.2019 (Päivitetty 11.01.2024) · Juho Perälä

Artikkelit · Listaukset · Kellotietoa

Perinteisesti edullisten alle 1000€ kellojen kategoriassa valtaa ovat pitäneet tutut ja vakiintuneet merkit. Suomessa kivijalkaliikkeiden tarjonta tässä hintaluokassa täyttyy pitkälti sveitsiläisen Swatch Groupin tarjoamien Tissotin ja Certinan, sekä Japanilaisten Seikon, Orientin ja Citizenin valikoimista.

Viime vuosina tähän hintaluokkaan on kuitenkin noussut paljon uusia ja mielenkiintoisia kellomerkkejä. Kyse on niin sanotuista mikrobrändeistä - valmistajista joilla ei ole perinteistä suuren valmistajan jakeluverkostoa ja jotka myyvät tuotteensa pääasiassa suoraan kuluttajille. Yksi iso tekijä mikrobrändimerkkien nousuun on ollut Kickstarterin ja Indiegogon tapaiset joukkorahoituskanavat, joiden avulla yrittäjät voivat lähteä liikkeelle pienellä pääomalla kun tuotteen markkinapotentiaali ja sitoutuneet asiakkaat löydetään jo ennen kellomallin tuotannon aloitusta.

Vaikka mikrobrändeistä löytyy monesti mielenkiintoisempia vaihtoehtoja kuin perinteisiltä valmistajilta, on niiden hankkiminen myös usein vaikeampaa. Koska merkeillä ei ole perinteistä jakeluverkostoa ei kelloja voi kokeilla liikkeessä ennen ostopäätöstä. Joukkorahoituskampanjoissa kannattaa myös huomioida riskit mitkä liittyvät hankintaan niiden kautta usein vielä varsin uusilta ja tuntemattomilta toimijoilta.

Tyylillisesti mikrobrändikelloja löytyy moneen lähtöön. Vaikka monen mikrobrändin tuotteet lainaavat ideoita kelloklassikoilta, niin mukana on myös todella rohkeasti tyyliteltyjä malleja jollaisia ei perinteisten valmistajien mallistoista löydy. Omalta osaltaan mikrobrändit tuovatkin kaivattuja uusia tuulia kellovalikoimaan.

Pieninä toimijoina mikrobrändit keskittyvät usein vain yhteen tai muutamaan kellomalliin kerrallaan. Kellon valmistuksessa käytetään myös vahvasti hyväksi yhteistyökumppaneita ja valtaosa mikrobrändeistä luottaakin tuttuihin ja hyväksi havaittuihin koneistoihin ja teknisiin ratkaisuihin. Automaattikoneistollisissa kelloissa usein sydämenä sykkii joko Miyota 9015, Seiko NH35A, ETA 2824 tai Sellita SW200. Kvartsikoneistoina löytyy niin Rhondaa, Miyotaa kuin Seikon VK64 mecha-kvartsia.

Itseäni on jo jonkin aikaa kiinnostanut ensimmäisen oman mikrobrändikellon hankinta, mutta en ole osannut päättää minkä tyylistä ja merkkistä kelloa lähtisin hankkimaan. Tässä ja tulevissa artikkeleissa tulen esittelemään (ainakin itselle) mielenkiintoisia mikrobrändivaihtoehtoja eri kellokategorioissa.

Ensimmäisessä artikkelissa käydään lävitse kolme kiinnostavaa, jossain määrin field watch -henkistä kelloa, jotka soveltuvat jokapäiväiseen käyttöön niin vapaa-ajan rantaleikkeihin kuin myös työpaikan kokoushuoneisiin.

VAER: VAER Automatic

VAER on vuonna 2015 perustettu amerikkalainen kellomerkki, joka on keskittynyt valmistamaan lujatekoisia ja vedenkestäviä ulkoilukäyttöön sopivia rannekelloja. VAERin ensimmäinen kello oli kvartsikoneistollinen 40mm halkaisijaltaan oleva kenttäkello, joka keräsi melkoisesti kiinnostusta ja positiivista palautetta.

Tänä kesänä VAER on avasi Kickstarter kampanjan saman kellon automaattikoneistollisesta Vaer Automatic versiosta. Automaattiversiota oli selvästi odotettu, sillä juuri päättynyt kampanja keräsi yli seitsenkertaisesti vaaditun minimi rahoituksen.

VAER Automatic
VAER Automatic

Automaattiversio noudattaa mittojen ja ulkoasun osalta VAERin kelloille tuttua linjaa. Ainoastaan kellon paksuus on kasvanut automaattikoneiston myötä reilulla millimetrillä ollen nyt safiirilasin kanssa kokonaisuudessaan 10,5 millimetriä. Kellossa on kierrettävä kruunu ja safiirilasi antamassa suojaa vedeltä ja iskuilta. Kellon mukana toimitetaan kaksi ranneketta, joista toinen on nahkaranneke ja toinen vesikäyttöön soveltuva natoranneke.

Erityistä mainittavaa kellosta on sen räätälöitävyys. Kellotaulusta on tarjolla kolme vaihtoehtoista tyyliä Field, Design ja Heritage, joissa värivaihtoehtoina löytyy valkoista, mustaa ja laivaston sinistä. Kelloa on saatavilla sekä päivyrillä ja ilman päivyriä olevana ‘no date’ mallina.

VAER Field, Design ja Heritage
VAER Field, Design ja Heritage

Vaihtoehtoja koneistoksi on tarjolla peräti kolme: Perusmalli kasataan Amerikassa ja koneistona käytetään Miyota 9015 kaliiberia. Toisena vaihtohtona on Sveitsissä valmistettu ja kasattu ETA 2824 työjuhtaan pohjautuva malli. Kolmas vaihtoehto on ETA 2895 pohjainen “Dirty Dozen” homage malli, joka lainaa tyylinsä WW2 aikaisista sotilaskelloita.

Vaikka kellon Kickstarter kampanja on jo päättynyt, tulee kello saataville myöhemmin myös VAERin verkkokauppaan. Kampanjahinnat alkoivat $299 (Miyota 9015) dollarista ja kampanjan jälkeen alkaen $449 dollarista.

VAER Automatic

 • Halkaisija: 40mm
 • Paksuus: 10,5mm
 • Ranneke: 20mm
 • Lug-to-Lug: 48mm
 • Materiaali: 316l Stainless steel
 • Vedenpitävyys: 10atm/100m (ruuvikierre)
 • Lasi: Safiiri
 • Lume: BGW9
 • Koneisto: Miyota 9015, ETA2824, ETA 2895
 • Hinta: $449 (Miyota 9015) / $599 (ETA 2824) / $849 (ETA 2895)

Mission Watch Company: Mission 1

Mission Watch Company on kahden kelloharrastajan ja sarjayrittäjän, Aron Solomonin and Peter Carayiannisin, perustama kellomerkki. Ajatus omasta rannekellosta syntyi kello-ostoksilla vuonna 2017 ja nyt kahden vuoden jälkeen merkin ensimmäinen Mission 1 malli on valmistunut. Mission 1 mallia tullaan valmistetaan vain rajoitettu 300 kappaleen erä, mutta seuraava Mission 2 malli on jo sunnittelupöydällä.

Mission 1
Mission 1

Halkaisijaltaan 39 millinen Mission 1 on ulkomitoiltaan klassinen - strategiset ulkomitat ovat käytännössä yhtenevät seikkailuhenkisten kellojen graalin Rolex Explorerin kanssa. Yhtäläisyydet kuitenkin loppuvat tähän ja kokonaisuus on hyvin Missionin oman tyylisuunnan mukainen. Parillisten indeksien arabialaiset numerot yhdessä parittomien tikku-indeksien kanssa luovat kellolle todella miellyttävän ja muusta tarjonnasta erottuvan lume-profiilin.

Alle 12 millin paksuudesta huolimatta kellossa on 2,5 millinen safiirikristalli molemminpuolisella AR-pinnoitteella. Mission 1 tarjoaakin kategoriansa kelloille harvinainen 300 metrin vedenpitävyyden, joka takaa toimivuuden tarvittaessa myös syvällä vedenpinnan alapuolella. Kellon mukana toimitetaan kolme ranneketta: Yksi satulanahkainen ranneke, sekä kaksi NATO ranneketta (nahka ja nylon). Kellon sydämenä on 28800 lyöntiä tunnissa käyvä Miyota 9015.

Mission 1
Mission 1

Numeroiden valossa $780 listahinta tuntuu korkehkolta Miyota 9015 koneisto huomioiden, mutta toisaalta koneisto on vain yksi osa kelloa ja kokonaisuutta. Kellon 300m vedenpitävyys, klassiset mittasuhteet sekä muista kelloista positiivisesti poikkeava ulkoasu ja lumeprofiili tekevät kellosta erittäin kiinnostavan kokonaisuuden.

Mission 1

 • Halkaisija: 39mm
 • Paksuus: 11,85mm
 • Ranneke: 20mm
 • Lug-to-Lug: 47,5mm
 • Materiaali: 316l Stainless steel
 • Vedenpitävyys: 30atm/300m (ruuvikierre)
 • Lasi: Safiiri (2,5mm, molemminpuolinen AR pinnoite)
 • Lume: Superluminova
 • Koneisto: Miyota 9015
 • Hinta: $780

Echo/Neutra: Averau

Echo/Neutra on kahden italialaisen, tuotesuunnittelijan ja insinöörin, perustama kellomerkki. Merkin ensimmäinen kello, The Averau, on suunnitelty Italiassa ja kello valmistetaan Sveitsissä. Kello hakee innostuksensa perustajien rakkaudesta Dolomiittien vuoristoon ja sen karuun kauneuteen.

The Averau on hieman aiemmin esiteltyjä kelloja isompi 42mm halkaisijallaan, mutta usein pienessä ranteessa kriittiseksi nouseva ‘lug-to-lug’ pituus on saatu pidettyä kohtuullisena 49 millissä. Kello on suunniteltu kestämään säätiloja ja harrastamista, mistä huolen pitää 100 metrin vedenpitävyys ruuvikierteisellä kruunulla ja AR-pinnoitteinen safiirilasi.

Averau Versante Nord
Averau Versante Nord

Kellon yksityiskohdissa on tuotu hienosti esiin yhteys Dolomiitteihin sekuntiviisarin puna-valko-punaisella värityksellä noudattaa alueen vaellusreittien värikoodausta. Kellotaulusta löytyy myös “2648 MSLM” merkintä muistuttamassa Averau vuoren huippukorkeudesta. Kaikesta huolimatta kokonaisuus on hyvin rauhallinen, yksinkertainen ja viimeistelty.

Kello on saatavilla kuutena eri värikombiaationa mustalla, sinisellä ja valkoisella kellotaululla joko harjattuna teräksenä tai PVD pinnoitteella. Omaan silmään etenkin ajattoman tyylikkään Versante Nord ja Croce di Vetta mallit herättävät huomattavaa omistamisen halua.

Averau Croce di Vetta
Averau Croce di Vetta

Mielenkiintoiseksi kellon tekee myös mikrobrändien valtavirrasta poikkeava koneistovalinta. Miyotan ja ETAn sijasta kellon koneistona on Sveitsiläinen STP 1-11 tai sen variantti STP 3-13. Teknisiltä ominaisuuksiltaa STP 1-11 ja STP 3-13 koneistot ovat identtisiä, mutta 3-13 ulkoasua on parannettu sinistetyillä ruuveilla ja koneiston hienosäätöä varten mukana tulee parannettu ‘swan neck’ regulaattori. STP on nykyisin osa Fossil konsernia.

The Averaun keväällä pidetty Kickstarter kampanja oli menestys kellot ovat nyt hankittavissa myös Indiegogon kautta. Ominaisuuksiin nähden 430€ hintaa Swiss Made automaatista voi pitää varsin kohtuullisena mikrobrändille.

The Averau

 • Halkaisija: 42mm
 • Paksuus: 10,9mm
 • Ranneke: 20mm
 • Lug-to-Lug: 49mm
 • Materiaali: 316l Stainless steel
 • Vedenpitävyys: 10atm/100m (ruuvikierre)
 • Lasi: Safiiri (AR pinnoite)
 • Lume: Superluminova
 • Koneisto: STP 1-11, STP 3-13
 • Hinta: 430€ (STP 1-11) / 479€ (STP 3-13)

Esittelyt pohjautuvat verkosta saatavaan tietoon ilman omakohtaista kokemusta kyseisistä malleista.


Kiinnostaako kelloaiheiset videot? Seuraa Ranteessa kanavaa YouTubessa.