Belhamel SKXR1-7

Mallikohtainen kumiranneke Seiko SKX klassikolle.

26.08.2019 (Päivitetty 08.10.2020) · Juho Perälä

YouTube · Artikkelit · Arvostelut · Rannekkeet

Seiko SKX 007 on yksi eniten ranneaikaa saavista kelloistani. Aikanaan kelloa hankkiessa painin valinnanvaikeuden edessä: Ostaako kumirannekkeinen SKX007K1 vai teräsrannekeinen SKX007K2 malli. Päädyin teräsrannekkeeseen koska Seikon mukana tuleva kumiranneke oli omaan makuuni turhan työkalumainen. Päätös osoittautui oikeaksi ja SKX:n Jubilee-tyylisestä rannekkeesta (sen puutteista huolimatta) on muodostunut osa kellon identiteettiä. Käytän kelloa paljon myös nato-rannekkeiden kanssa. SKX:n klassinen muotoilu toimii lähes rannekkeen kuin rannekkeen kanssa.

Kumirannekkeen puute on kuitenkin jäänyt vaivaamaan ja päätin lopulta hankkia sellaisen. Hetken etsinnällä markkinoilta löytyi useita mielenkiintoisia ja arvosteluissa hyväksi todettuja vaihtoehtoja muun muassa Hirschiltä, Isofranelta ja Crafter Bluelta. Valintaa tehdessä Instagramissa tuli kuitenkin vastaan uusi Belhamel niminen rannekevalmistaja. Heidän SKXR1-7 malli tuntui olevan juuri sellainen ranneke mitä olin ollut etsimässä. Kun hintakin oli varsin kohtuulliset $42 dollaria ja samalla tuli mahdollisuus tutustua itselle täysin uuteen tuotemerkkiin, oli ostopäätös helppo tehdä.

Katso Belhamel SKXR1-7 arvostelu YouTubessa.

Merkin historia

Belhamel on valmistajana ja tuotemerkkinä varsin nuori. Toimintaa pyörittää pääosin merkin hollantilainen perustaja, Fouad Tolaib, joka sai alkujaan kipinän rannekkeiden valmistamiseen kelloharrastuksesta. Hän oli ihaillut Rolex Oysterflex rannekkeen tyylikkyyttä ja halusi myös omistamalleen Seiko SKX:lle laadukkaan kumirannekkeen. Valtaosa markkinoilla olevista vaihtoehdoista oli kuitenkin yleiskäyttöisiä rannekkeita, jotka eivät tarjonneet kellomallille räätälöityä istuvuutta. Ainoa tarjolla ollut SKX:lle räätälöity malli oli silloinen Crafter Bluen malli, johon hän ei kuitenkaan ollut täysin tyytyväinen koon ja tyylin puolesta. Hän arveli myös muilla harrastajilla olevan tarvetta laadukkaalle vaihtoehdolle mallikohtaisesti räätälöidyistä rannekkeista ja alkoi tutkia mahdollisuuksia oman rannekkeen tuottamiseen.

Ensimmäiset mallit valmistuivat elokuussa 2018 SKINX tuotemerkillä ja ne myytiin kuukaudessa loppuun. Tästä erästä saadun palautteen pohjalta rannekkeen laatua parannettiin ja yksityiskohtia hiottiin paremmaksi. Samalla tuote brändättiin uudelleen ja julkaistiin Belhamel nimellä kesäkuussa 2019. Rannekkeen osat tuotetaan Kiinassa, mutta laaduntarkkailu ja rannekkeiden kokoaminen tehdään Hollannissa.

Vaihtohtoja eri tarpeisiin

Tilaamani ranneke saapui alle viikossa postilaatikkoon. Valitsemani oranssi SKXR1-7 malli on räätälöity Seiko SKX 007/009 kelloille ja vaihtoehtoinen SKXR1-3 malli sopii pienemmällä SKX013 rungolle. Molempia malleja on saatavilla viitenä eri värivaihtoehtona. Ranneke oli pakattu pahvilaatikkoon ja rannekkeen lisäksi mukana toimitettiin 2,5mm paksut jousitapit ja jousitappityökalu rannekkeen vaihtoa varten.

Belhamel SKXR1-7 paketissa.
Belhamel SKXR1-7 paketissa.

Nato-rannekkeisiin tottuneelle kumirannekkeet ovat usein varsin massiivisen oloisia. Belhamelin ranneke on tarjolla olevien mallien sirommasta päästä mistä pitää huolen rannekkeen kaventuminen 22mm lugeista 18 milliseksi soljen kohdalla. Solki on myös taivutettu myötäilemään rannekkeen muotoa, joten rannekkeen 3mm paksuus ei häiritse myöskään ranteen alapuolella. Rannekkeen kapeudesta on apua myös siihen, että ainakaan näin loppukesästä ranneke ei ole tuntunut yhtään hiostavalta - joskaan kunnon helteissä en ole päässyt ranneketta testaamaan.

Harjattu muotoiltu solki istuu rannekkeen tyyliin.
Harjattu muotoiltu solki istuu rannekkeen tyyliin.

Ranneke on valmistettu vulkanisoidusta luonnonkumista jossa on mukana synteettisiä materiaaleja parantamassa kumin ominaisuuksia. Materiaali tuntui suoraan paketista otettaessa mukavan pehmeältä ja joustavalta, erillistä sisäänajoa rannekkeelle ei tarvinnut siltä osin tehdä. Rannekkeen materiaalissa on mieto ominaistuoksu (vanilja?), joka ei kuitenkaan ole liian voimakas ollakseen häiritsevä.

Toimiiko ranteessa?

Ranneke on ollut nyt käytössäni pari viikkoa ja kokonaisvaikutelma siitä on vahvasti positiivinen. Ehdottomasti parasta rannekkeessa on sen tarkka mitoitus SKX:n rungolle. Ulkonäöllisesti ranneke muotoilee uskollisesti SKX kaarrettuja lugeja aivan kuin kyseessä olisi kellon alkuperäisranneke. Ranneke on myös vahvasti taivutettu lugien osalta, jonka vuoksi ranneke istuu luonnollisesti rannetta myötäillen.

Belhamel ranneke sulautuu SKX:n muotoiluun.
Belhamel ranneke sulautuu SKX:n muotoiluun.

Osin ehkä jopa liian tiukasta mitoituksesta johtuen rannekkeen asennus oli astetta muita omistamiani rannekkeita hankalampaa. Asennuksessa ranneketta joutui hieman voimalla auttamaan, kunnes jousitapit sai osumaan kohdalleen. Toisella kertaa asian tiedostaen asennus onnistui jo luontevammin.

18 milliin kapeneva leveys tarjoaa siron profillin.
18 milliin kapeneva leveys tarjoaa siron profillin.

Tyylillisesti ranneke on juuri sellainen mitä olin hakemassa ja ranteessa mukavan tuntuinen. Negatiivisena asiana esiin on noussut lähinnä muita rannekkeitani vaikeampi rannekkeen pois ottaminen ranteesta. Taivutettu solki pitää rannekkeen tiukasti paikallaan ja soljen avaaminen vaatii hieman muita rannekkeita enemmän voimaa tai sormilla avustamista. Käytön jälkiä tästä ei kuitenkaan ole syntynyt ja ranneke on kunnoltaan yhä uudenveroinen. Kun rannekkeen hintakin oli laaturannekkeelle kohtuullinen on ranneketta helppo suositella.

Nyt tarjolla olevien Seiko SKX rannekkeiden lisäksi tulossa on rannekemalli Seiko Turtlelle. Lisäksi Belhamelilla on selvityksessä minkä muiden kellomerkkien sukelluskelloista löytyisi markkinoita kohtuuhintaiselle mutta laadukkaalle kumirannekkeelle.

Rannekkeen tiedot:

  • Belhamel SKXR1-7
  • Pituus 75mm + 127,5mm
  • Paksuus: 3mm (7,2mm lugin kohdalla)
  • Leveys: 18mm (22mm lugin kohdalla)
  • Materiaali: Kumiseos (luonnonkumi + synteettinen)
  • Värivaihtoehdot: Musta, Sininen, Harmaa, Oranssi, Punainen
  • Solki: 316L ruostumaton teräs
  • Valmistusmaa: Kiina / Hollanti
  • Hinta: $42 dollaria
  • Web: belhamel.com

Kiinnostaako kelloaiheiset videot? Seuraa Ranteessa kanavaa YouTubessa.