Tissot Seastar 1000 Chronograph

Sveitsiläinen lumemonsteri.

10.05.2021 · Juho Perälä

YouTube · Artikkelit · Arvostelut · Rannekellot

Kaupallinen yhteistyö: Swatch Group

Kelloharrastukseni alkoi vuoden 2015 paikkeilla ja heti alusta asti oli selvää että haluan kokoelmaani laadukkaan sveitsiläisen sukelluskellon. Pitkän tutkimisen jälkeen itseä kiinnostavia vaihtoehtoja jäi jälkelle kaksi, Oris Aquis ja Tissot Seastar 1000 Automatic. Vaikka tuolloin valinta kohdistui Orikseen jäi Seastar 1000 malliston omaperäinen muotokieli kiinnostamaan.

Keväällä Seastar mallisto koki kevyen päivityksen ja Swatch Group tarjoutui lainaamaan uuden Tissot Seastar 1000 Chronograph mallin meille arvostelua varten. Tämä on siitä mielenkiintoinen kello, että kyseessä on yksi harvoista sukelluskronografeista hintaluokassaan tarjoten 300 metrin vedenpitävyyden ja todella reilusti lumea.

Seastarin ollessa yksi suosikkimallistoistani kohtuuhintaisten Swiss Made sukelluskellojen osalta olikin todella mielenkiintoista päästä tutustumaan tähän uutuuteen.

Tissot Seastar 1000 kellon arvostelu YouTubessa.

Kellon koko arvostelu on katsottavissa myös Ranteessa YouTube-kanavalle.

Iso ja hyvin istuva

Tissot Seastar 1000 Chronograph on ETA:n kvartsikoneistolla varustettu sukeltajanakronografi ja kyseessä poikkeuksellisen iso kello. Omassa kokoelmassa isoimmat kellot ovat halkaisiltaan päääsääntöisesti 40-42 millimetrisiä ja yli 45 millimetrin halkaisijalla Seastar on kertaluokkaa näitä isompi. Myös kellon lähes 52 millimetrin lug-to-lug pituus on poikkeuksellisen iso, mutta paksuutta kellolla on sopusuhtaisesti 13 millimetriä.

Isoista mitoista huolimatta Tissot Seastar 1000 istuu mukavasti.
Isoista mitoista huolimatta Tissot Seastar 1000 istuu mukavasti.

Isoista mitoista huolimatta kello istui kokoisekseen poikkeuksellisen mukavasti mikä yllätti positiivisesti. Kellon ranneke taittuu lugeista suoraan alaspäin tehden kellon istuvuuden kokoisekseen erinomaiseksi.

Omassa 17 senttisessä ranteessa kello istuu ranteenmyötäisesti ylittämättä rannetta eikä kello tuntunut missään vaiheessa liian isolta. Kyseessä on oppikirjaesimerkki kellosta mitä kannattaa käydä itse kokeilemassa sen sijaan että arvioisi istuvuutta pelkkien mittojen perusteella.

Hieno ja täysi kellotaulu

Arvosteluun saadussa versiossa oli tummanvihreä fume-tyylinen kellotaulu. Taulu on reunoilta tummempi vaalentuen kohti taulun keskustaa. Kellotaulun sävy tuo itselle mieleen meren ja kasvillisuuden vihreitä sävyjä, mutta kokonaisuus on koko ajan arvokkaan tyylikäs olematta liian räikeä.

Vihreä fume-tyylinen taulu on tyylikäs.
Vihreä fume-tyylinen taulu on tyylikäs.

Kellon viisarit ovat miekkamallisen isot ja leveät tarjoten hyvin tilaa lumelle. Viisareiden iso koko tekee ajan lukemisen helpoksi kaikissa olosuhteissa, mutta varjopuolena tietyissä asennoissa viisarit myös peittävät osan kronografin rekistereistä tehden niiden lukemisen hieman hankalaksi.

Lasina kellossa on naarmuuntumisen kestävä litteä safiirilasi joka on varustettu molemminpuolisella AR pinnoitteella. Pinnoite tuntui estävän heijastuksia erinomaisesti ja taulu oli kaikissa aseinnoissa helposti luettavissa.

Kuten lähes kaikissa sukeltajan kronografeissa, myös Seastarissa taulu on tekninen ja kiireinen: Isot viisarit, 3 rekisteritaulua, päivämääräikkuna ja iso sukeltajanbezel ympärillä. Jos pidät isosta, näkyvästä ja teknisestä kellotaulusta, niin tämä krono iskee takuuvarmasti makuhermoon. Mutta jos omat makumieltymykset on enemmän hillittyyn suuntaan kannattaa tutustua myös saman sarjan hillitympään ja pienempikokoiseen Seastar 1000 Powermatic 80 automaattimallistoon.

Lumemonsteri

Kellon suuri koko ja leveät viisarit antavat mahdollisuuden hyvän lumen toteuttamiselle ja siitä tämä Tissot ei petä. Lume oli kirkas ja tuntuu myös pitkäkestoiselta. Kronografitoiminnon viisareissa ei ollut lumea, mutta sekuntiviisari on oikeaoppisesti käsitelty lumella mikä mahdollistaa hämärässäkin tarkan ajan ja kellon käynnin tarkistamisen.

Mielenkiinnosta tein pikaisen vertailun lumesta myös Oris Aquis ja Seiko 5 sarjaan kuuluvan Seiko SRPD71K1 kellojen kanssa joissa molemmissa on tunnetusti hyvä lume.

Isojen mittojen ansiosta Tissot tarjoaa heti aluksi eniten näkyvyyttä pimeässä ja myös kestävyydeltään sen tarjoama lume on vähintään yhtä hyvää kuin kilpailijoissa (lumevertailu osana YouTube-arvostelua).

Helppokäyttöinen bezel

Kellossa on 120 klikkauksen yksisuuntainen sukeltajanbezel. Materiaaliltaan bezelin insertti on alumiiniä ja siinä on hyvin hämärässä näkyvä lumetäplä. Muodoltaan bezel on kulmikkaasti muotoiltu mikä mahdollistaa hyvän otteen saamisen.

Bezelistä saa hyvän otteen ja se oli helppokäyttöinen.
Bezelistä saa hyvän otteen ja se oli helppokäyttöinen.

Käytöltään bezel on kevyehkö. Bezelissä on selkeät kuultavat askellukset ja se oli mukavan helposti säädettävä, mutta kääntöpuolena mukana oli myös hieman eloa eli niin sanottua “backplaytä”. Kokonaisuutena bezel oli hintaluokassaan asiallinen ja tavanomainen.

Sveitsiläinen kvartsikrono

Koneistona kellossa on kvartsikäyttöinen ETA G10.212 kronografikoneisto. Kyseessä on ETA Fashionline sarjaan kuuluva perustason 4-kivinen kvartsikoneista, minkä paristonkesto on noin 3 vuotta.

Henkilökohtaisesti olen ennen kaikkea mekaanisten koneistojen ystävä ja omaan makuun koneisto oli hieman mitäänsanomaton, mutta samalla huoleton ja kestävä vaihtoehto. Kvartsikoneiston kanssa ei tarvi miettiä kellon käyntiä tai pelätä pieniä iskuja ja kello palvelee tarkasti vuodesta toiseen.

Seastar 1000 kronografissa on kolme rekisteritaulua.
Seastar 1000 kronografissa on kolme rekisteritaulua.

Seastarin kellotaulussa on kolme rekisteriä. Alin rekisteri toimii kellonajan sekuntiosoittimena ja kaksi yläpuolista rekisteriä on varattu kronografitoiminnolle. Näistä vasemmanpuoleinen näyttää kronografin mittaamat minuutit ja oikeanpuoleinen 1/10 sekunnit.

Voimakas muotoilu

Olen aina tykännyt Seastar malliston muotokielestä. Seastar malliston paluun yhteydessä vuonna 2010 julkaistu Seastar 1000 on aina ollut tyyliltään moderni, tekninen ja työkalumainen. Tässä Seastar malliston uusimmassa iteraatiossa kellon rungossa on säilytetty mallistolle tuttu omaperäisyys ja pidin kovasti kellon voimakkaista muodoista.

Isokokoinen kruunu on kierrelukitteinen ja tuntumaltaan mukavan jämäkkä. Kruunun kierteet meni helposti paikalleen ja itseasiassa monella automaattikellolla olisi mallia otettavana tästä.

Takakansi, kruunu ja kronopainikkeet ovat kierrelukitteiset.
Takakansi, kruunu ja kronopainikkeet ovat kierrelukitteiset.

Myös kronografin painikkeissa on kierrelukitus millä lisätään kellon vedenpitävyyttä ja estetään vahingossa painamasta painikkeita veden alla. Sukelluskronoon kierrelukitteiset painikkeet ovat ehdottomasti oikea valinta, mutta samalla ne hieman hidastavat kronografitoimintojen käyttöä normaaliolosuhteissa.

Vedenpitävyyttä kellolla on 300 metriä ja umpiteräksinen takakansi kierrelukitteinen. Kellon takakansi on viimeistelty Seastar merihevosaiheisella logolla mikä tarjoaa kivan yksityiskohdan kokonaisuuteen.

Mukava ranneke

Kellon ranneke on 22 millinen ja se sai ison kellon istumaan mukavasti ranteessa. Heti lugeista alaspäin taittuva ranneke mukautui hyvin omaan noin 17 senttimetriseen ranteeseen. Rannekkeen keskipalat on kiillotetut reunapalojen ollessa harjatut.

Rannekkeen viimeistely on hyvää tasoa ja myös rannekkeen päätypalat olivat jämäkät ja umpinaiset. Ainoa moite rannekkeen osalta tuli sen prässätystä claspista.

Kello istuu isosta koostaan huolimatta mukavasti.
Kello istuu isosta koostaan huolimatta mukavasti.

Käytettävyydeltaan claspi on sinänsä kaikin puolin toimiva ja siitä löytyy myös niin sanottu diver’s extension, jolla rannekkeen saa puettua esimerkiksi märkäpuvun päälle. Mutta valitettavasti prässätyn claspin toteutus on heppoisen oloinen suhteessa muuten jämäkkään kellon laskien kokonaisuuden laatutuntumaa.

Seastar mallit ovat saatavilla myös kumi- ja mesh-rannekkeilla, eli valinnanvaraa rannekkeen ja claspin osalta on mukavasti tarjolla.

Jämäkkä lumemonsteri

Kaikenkaikkiaan Tissot Seastar 1000 Chronograph oli mielenkiintoinen tuttavuus. Tässä hintaluokassa ei ole montaa sukeltajankronoa safiirilasilla, 300 metrin vedenpitävyydellä ja hulppealla lumella.

Seastar 1000 on näyttävä kello aktiiviseen menoon (kuva: Tissot).
Seastar 1000 on näyttävä kello aktiiviseen menoon (kuva: Tissot).

Vaikka kokonaisvaikutelma kellosta oli vahvasti positiivinen, oma suosikki Seastar mallistossa on edelleen hieman pienempi automaattimalli Powermatic 80 koneistolla.

Mikäli etsit huoletonta, isoa ja näyttävää kelloa, on tämä kronomalli ehdottomasti kello mikä kannattaa käydä tutustumassa.

Kellon tiedot

Malli: Tissot Seastar 1000 Chronograph
Halkaisija: 45,5 mm
Paksuus: 13 mm
Ranneke: 22 mm
Lug-to-Lug: 52 mm
Materiaali: 316l Ruostumaton teräs
Vedenpitävyys: 300m
Kruunu: Kierrelukollinen
Lasi: Safiirikristalli
Koneisto: ETA G10.212
Toiminnot: Kronografi, päivyri
Hinta: 540€
Web: Tissot Seastar

Kiinnostaako kelloaiheiset videot? Seuraa Ranteessa kanavaa YouTubessa.