Homage rannekello AliExpressistä?

Kallista tyyliä edullisesti.

26.05.2021 · Juho Perälä

Artikkelit · Rannekellot · Homagekellot · AliExpress

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, merkitty * -merkillä.

AliExpress on mielenkiintoinen paikka edullisen rannekellon hankintaan. Halvimmillaan tämä yksi maailman isoimmista verkkokaupoista tarjoaa heikkolaatuisia kvartsikelloja alle kolmella eurolla, mutta pienellä lisäpanostuksella sieltä on mahdollista tehdä myös todellisia löytöjä.

Noin 50-100€ hintaluokassa AliExpressistä on mahdollista hankkia esimerkiksi vedenpitävä sukelluskello safiirilasilla, umpiteräksisellä rannekkeella ja Seiko NH35 automaattikoneistolla. Kello joka vastaavilla ominaisuuksilla varustettuna kivijalkaliikkeestä ja tunnetuilta valtamerkeiltä maksaisi tuplasti tai jopa enemmän. Mukana on kuitenkin muutama “mutta” joista on hyvä olla tietoinen ennen kellon hankintaa.

Edullinen Benyar BY-5169M lainaa tyylinsä Rolex Daytonalta.
Edullinen Benyar BY-5169M lainaa tyylinsä Rolex Daytonalta.

Ensimmäinen on rajoittuneet takuukäytännöt. AliExpress itsessään tarjoaa asiakkaalle hyvän turvan siltä varalta että tuote ei saavu ajoissa tai saapunut tuote olisi vääränlainen, viallinen tai tuoteväärennös. Näiden ongelmien hoitaminen tilauksen dispute ajan puitteissa on pääsääntöisesti suoraviivaista. Mutta mahdollisesti myöhemmin esiintyvät ongelmat ja niiden korjauttaminen ei välttämättä onnistu tai ole kannattavaa takuun puitteissa mikäli se vaatii tuotteen palauttamista omakustaisesti myyjälle.

Toinen AliExpressin kellotarjontaan liittyvä “mutta” liittyy kellojen tyyliin. Nimittäin lähes kaikki AliExpress kellot ovat niin sanottuja homagekelloja.

Mikä on homage

Termi ‘homage’ tarkoittaa suurta kunnioitusta toista kohtaan. Rannekelloista puhuttaessa homagella tarkoitetaan kelloja joiden inspiraationa on ollut jokin olemassa oleva jo klassikoksi muodostunut kellomalli.Kelloissa homage voi esiintyä monella eri tasolla. Keveimmässä muodossaan kyse voi olla hienovaraisesta toisessa kellossa käytetyn muotokielen lainaamisesta ja uudelleen soveltamista valikoituihin yksityiskohtiin.

Monien klassikoiksi muodostuneiden kellomallien tyylilliset ratkaisut pohjautuvat 1940-1970 luvuilla syntyneeseen muotokieleen ja siten onkin lähes mahdotonta edes suunnitella uutta kellomallia mikä olisi täysin irrallaan vuosien varrella vakiintuneista tyyliratkaisuista.

Pagani Design PD-1651 on tyylipuhdas Yacht-Master homage.
Pagani Design PD-1651 on tyylipuhdas Yacht-Master homage.

Toinen ääripää homagesta on toisen valmistajan käyttämän tyylin ja ulkoasun kopioinnista sellaisenaan lähes identtisessä muodossa. AliExpressin kellotarjonta noudattaa useimmiten tätä kategoriaa ja etenkin Rolexin halutuimpien sporttimallien tyyliä noudattavia kelloja on saatavilla kymmeniltä eri merkeiltä.

Vaikka homagekello lainaa ulkonäkönsä esikuvaltaan, on kuitenkin huomattava että kyseessä on eri asia kuin toisesta kellosta tehty feikki, väärennös tai replica. Ulkoasun lainaamisesta huolimatta homagekello kulkee omalla nimellään eikä hyödynnä luvattomasti toisen valmistajan tavaramarkkiä tai brändiä. Kyse on siis laillisesta tyylin uudelleenkäytöstä vaikkakin homagekellot usein jakavat harrastajien mielipiteitä sekä puolesta että vastaan.

Loreo L9201G on noin 50€ hintainen Rolex Submariner homage.
Loreo L9201G on noin 50€ hintainen Rolex Submariner homage.

Homage malleja on saatavilla myös monissa eri hintaluokissa eikä kyseessä ole vain AliExpressistä saatavien edullisten kiinakellojen erikoisuudesta. Vahvasti toisten valmistajien tyyliä lainaavia kellomalleja löytyy myös useilta vakiintuneilta ja arvostetuilta kellomerkeiltä aina Steinhartista Davosaan ja Orientista Bulovaan.

Miksi hankkia homagekello?

Homagekellon hankkiminen voi olla perusteltua monista syistä.

  • Hinta. Homagekellot ovat lähes aina edullisempia kuin niiden alkuperäiset esikuvansa. Jos pidät esimerkiksi Rolex Submarinerin ulkonäöstä ja mittasuhteista, mutta et pysty perustelemaan kellon lähes 10 000€ hintalappua, tarjoaa edullinen homage lähes identtisen ulkonäön murto-osalla alkuperäisen Submarinerin ostohinnasta.
  • Saatavuus. Monet homagekellot pohjautuvat kellomalleihin joiden saatavuus on rajoittunutta kuten haluttuihin arvokelloihin tai jo markkinoilta poistuneisiin vintage-malleihin. Etenkin erittäin harvinaisten vintage-mallien osalta homagekello voi olla usein ainoa tapa saada samaa tyyliä noudattava kello itselle. Modernin tekniikan omaava homegekello on usein myös käytännöllisempi vaihtoehto jokapäiväiseen käyttöön harvinaisen ja tekniikaltan herkän vintagekellon sijasta.
  • Kokeilunhalu. Edulliset homagekellot ovat loistava tapa kokeilla erilaisia kellotyylejä edullisesti. Etenkin poikkeuksellisen suuria tai omaperäisen tyylin omaavien kellomallien istuvuutta voi koeponnistaa homagekellolla ennen kalliimman esikuvansa ostopäätöstä. Usein homagekellosta syntyykin kipinä myöhemmin sen alkuperäisen esikuvan hankkimiseen.
  • Ulkonäkö. Koska homagekellot pohjautuvat klassikoksi muodostuneisiin kellomalleihin ja laajasti hyväksyttyyn muotokieleen, on niiden ulkonäkö lähtökohtaisesti tyylikäs ja onnistunut. Mikäli omaperäisyyden puute ei haittaa käyttäjää, tarjoaa homagekellot usein hintaluokkansa tyylikkäintä ulkonäköä.
  • Ominaisuudet. Etenkin edulliset kiinalaiset homagekellot noin 50-100€ hintaluokassa tarjoavat todella runsaasti ominaisuuksia rahalle. Kun rahaa ei pala designiin, jälleenmyyntiverkostoon eikä markkinointiin voidaan panokset keskittää kellon ominaisuuksiin ja tuotantoon.

Miksi ei hankkia homagea?

Homagekellot eivät kuitenkaan ole kaikkien makuun. Yleisiä syitä välttää homagekelloja on muun muassa.

  • Omaperäisyyden puute. Tyylillisesti homagekellot ovat usein hyvin suoria kopioita esikuvasta, jolloin kellovalmistajalla ei jää tilaa oman tyylin toteuttamiselle. Jos arvostat kellossa valmistajalle omaperäistä tyyliä ja designia eivät homagekellot ole sinulle.
  • Ristiriitaisuus. Homagekellot herättävät ja jakavat mielipiteitä puolesta ja vastaan. Jos mietit mitä muut harrastajat ajattelevat kellostasi ei homagekello ole sinulle.
  • Historian puute. AliExpressin homagemerkit ovat nuoria ja nimettömiä massamerkkejä. Jos arvostat kellossasi kellomerkin pitkää historiaa ja arvostettua brändiä ei homagekellot ole sinulle.
  • Epätasainen laatu. Homagemerkit tarjoavat pääsääntöisesti todella paljon vastinetta rahalle, mutta laatu ja suunnitteluratkaisut eivät aina ole kokonaisuutena loppuun asti mietittyjä. Vaikka omat kokemukset AliExpressin kellotarjonnasta ovat pääsääntöisesti positiivia, on edullinen hinta usein tavalla tai toisella nähtävissä kellon toteutuksessa.

Homage kellomerkit

AliExpressistä löytyy kymmeniä ellei satoja homagemalleihin keskittyneitä kellomerkkejä.

Omien kokemuksien mukaan automaattikelloista puhuttaessa edullisimmat alle 30€ AliExpress-kellot harvoin tarjoavat riittävää laatua nautinnolliseen jokapäiväiseen käyttöön. Laadultaan asiallisten kellomallien hinnat lähtevät noin 40-50 eurosta ylöspäin. Tyypillinen hintaluokka automaattikoneistolla varustetuile homagekellolle on noin 60-100€ haarukassa.

Hintoja katsoessa on hyvä muistaa, että Kiinasta toimitettavat lähetykset ovat tullattavia eli yli 22€ tilauksissa kannattaa varautua myös 24% ALV:n lisäämiseen loppuhintaan.

Pagani Design PD-5080 on Patek Philippe henkinen pukukello.
Pagani Design PD-5080 on Patek Philippe henkinen pukukello.

AliExpressin laadukkaimpia homageja tarjoaa *San Martin ja *Steeldive mitkä myös 100-300€ hinnallaan ovat selvästi keskimääräistä tarjontaa kalliimpia.

Hieman edullisemmasta hintaluokasta löytyy muun muassa *Pagani Design ja *Cadisen, jotka ovat tunnettuja hyvän hinta-laatusuhteen omaavista automaattikelloista. Samasta hintaluokasta löytyy myös yksi homagekellojen “klassikkomerkki” *Parnis.

Pagani Designilla on myös edullisempi sisarmerkki *Benyar joka tarjoaa ominaisuuksiltaan karsitumpia malleja edullisemmassa alle 50€ hintaluokassa.Uudemmista kellobrändeistä *Phylida on erikoistunut etenkin Omegan mallistoon ja valikoimasta löytyy muun muassa suosituksi noussut Seamasterin “No Time To Die” homage. *Corgeut tarjoaa homagemalleja laajalla skaalalla ja yhtenäisyyksiä on löydettävissä niin Rolexin, Omegan, Tudorin kuin myös Breitlingin mallistoihin.

Rolexin mallistoon pohjautuvia homage löytyy myös *Loreon valikoimasta ja *Addiesdive tarjoaa monipuolisen valikoiman Seikolta inspiraatiota saaneita sukelluskelloja.

Kelloarvostelut avuksi

Yksi iso haaste ulkomailta tilattavien homagekellojen kanssa on riittävän tiedon puute. AliExpressin verkkokauppojen antamat tuotetiedot eivät aina ole kaikista selkeimpiä ja kuvat lopullisesta tuotteesta voivat olla pahimmillaan jopa harhaanjohtavia.

Hyvä tapa tutustua AliExpressin kellovalikoimaan ennen ostopäätöstä onkin YouTuben useat kellokanavat. Lähes kellosta kuin kellosta on haettavissa harrastajien tekemiä arvosteluja jotka mahdollistavat kelloon tutustumisen ennen tilausta. Arvostelut antavat myös arvokasta tietoa käyttökokemuksista ja mahdollisista vastaantulleista puutteista kellon laadussa tai ominaisuuksissa.

Pagani Design PD-1651 arvostelu Ranteessa kanavalla.
Pagani Design PD-1651 arvostelu Ranteessa kanavalla.

Laajasti edullisia homagekelloja esitteleviä ja arvostelevia kanavia ovat muun muassa Just One More Watch, Honest Watch Reviews ja Jason The Watch Guy. Kotimaisia kelloarvostelua löydät myös Ranteessa kanavalta.

Mallikohtaiset homaget

AliExpressin haku ei ole kaikista toimivin ja toisinaan itseä kiinnostavan ja omaan budjettiin sopivan homagekellon löytäminen voi olla hankalaa. Alla oleva lista kokoaa esimerkkinä muutamia vaihtoehtoja jaoteltuna kellon esikuvan mukaisesti.

Lista ei ole ostosuositus eikä itselläni ole kokemusta kaikista listalla mainituista kelloista. Kannattaa tutustua kellojen arvosteluihin esimerkiksi YouTubessa ennen ostopäätöstä.

Esikuva Homagekello Hintaluokka
Rolex Submariner *Pagani Design PD-1639 80€
  *Cadisen Neptune Series automatic 80€
  *Loreo Ghost Series 60€
  *San Martin SN004-G 200€
Rolex Milgaus *Benyar BY-5176M 40€
  *Parnis PA6057-A 70€
Rolex Explorer *Benyar BY-5177M 50€
  *Phylida 39mm Automatic 70€
Rolex Daytona *Cadisen C8181G 90€
  *Pagani Design PD-1644 75€
  *Benyar BY-5169M 25€
Rolex Datejust *Cadisen automatic 65€
  *Pagani Design PD-1645 80€
Rolex GMT Master *Pagani Design PD-1662 80€
Rolex Yacht-Master *Pagani Design PD-1651 70€
Seiko 62 MAS *SN007-G V4 200€
  *Steeldive SD1962 150€
Seiko Captain Willard *San Martin SN047-G 170€
  *Steeldive SD1970 120€
Seiko SKX007 *Steeldive SD1996 120€
Tudor Black Bay *Corgeaut 2010B 80€
Tudor Black Bay GMT *Corgeut 2031 80€
Omega Seamaster 300 *Corgeut 2013B-SSB 80€
Omega Seamaster Aqua Terra *Corgeut Aqua Terra 70€
Omega Seamaster NTTD *Phylida SE-11 100€
Omega Seamaster PloProf *Steeldive SD1969 320€
Omega Speedmaster *Phylida Speedy 60€
Omega Railmaster *Corgeaut 3021A-SSB 65€
Oris Sixty-five *Addiesdive MY-H4 210€
Tag Heuer Aquaracer *Pagani Design PD-1668 70€
Tag Heyer Autavia *Pagani Design PD-1649 80€
Tag Heuer Carrera *Benyar BY-5140M 20€
Blancpain Fifty Fathoms *Steeldive SD1952 150€
  *Corgeaut 2019 70€
Panerai Radiomir *Benyar BY-5174M 35€
Audemars Piquet Royal Oak *Cadisen C8180 75€
  *Benyar BY-5156M 25€
Patek Philippe Nautilus *Bliger BL1030 65€
  *San Martin SN076-G 250€
Junghans Max Bill *Loreo L6112 60€

Kiinnostaako kelloaiheiset videot? Seuraa Ranteessa kanavaa YouTubessa.