G-Shock kellojen historia ja tarina

Maailman kestävin kellobrändi.

02.08.2021 (Päivitetty 24.01.2022) · Juho Perälä

YouTube · Artikkelit · Rannekellot · Kellomerkit · G-Shock

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, merkitty * -merkillä.

Casio G-Shock kellojen tarina lähti liikkeelle 1980-luvun alussa Casion insinöörin, Kikuo Iben, tiputtaessa isältään saamansa taskukellon. Aikansa kellojen tavoin sitä ei oltu tehty kestämään iskuja ja osuessaan maahan kello hajosi käyttökelvottomaksi. Tästä harmistuneena Kikuo sai idean kehittää kestävän ja luotettavan kellon joka olisi kaikkien saatavilla.

G-Shock kellojen synty ja tarina.

Kehitystyö lähti käyntiin vuonna 1981 jolloin Kikuo Iben aloitteesta perustettiin Project Team Tough kehitystiimi. Tiimin tavoitteena oli kehittää luotettava kello mikä ei hajoa tiputuksesta. Tiimi asetti kehitettävälle kellolle kolmesta tavoitteesta koostuvan Triple Ten vaatimuslistan.

Triple Ten vaatimukset:

  1. Kellon tulee kestää 10 metrin pudotus kovalle alustalle.
  2. Kellossa tulee olla 10 barin (100m) vedenkestävyys.
  3. Kellolla tulee olla 10 vuoden paristonkesto.

Kehitystyötä tehtiin ahkerasti ja kellon iskunkestävyyttä testattiin hyvin omaperäisin menetelmin. Yksi tärkeimmistä testeistä oli tiputtaa prototyyppejä toimiston kolmannen kerroksen ikkunasta alas. Mikäli prototyyppi säilyisi ehjänä olisi kellon iskunkestävyys riittävällä tasolla.

Lisäämällä iskua vaimentavia pehmusteita tiimi sai rakennettua vaatimukset täyttävän prototyypin, mutta iskunkestävyyttä lisäävien suojausten vuoksi kello oli samalla kasvanut kooltaan liian suureksi. Ibe tunsi olevansa jumissa kellon kehitystyön kanssa.

Eräänä päivänä Ibe huomasi tytön leikkivän pallon kanssa puistossa ja alkoi miettimään miten kello kestäisi ehjänä pomppivan pallon sisällä. Tästä syntyi ajatus kelluvasta rakenteesta, missä kellomoduuli olisi jousitettu kestävän rungon sisälle. Lopulta yli 200 prototyypin jälkeen ensimmäinen G-Shock DW-5000C julkaistiin vuonna 1983.

Vastaanotto

Vaikka DW-5000C oli teknisesti hyvä ja kestävä kello, ei sen vastaanotto kuitenkaan ollut suoranainen menestys. Alkuun myynti oli tahmeaa ja jopa koko malliston lopettaminen kävi keskusteluissa.

G-Shock Original 1983 Commercial.

Vuonna 1984 kuitenkin julkaistiin uusi malli DW-5200C ja televisiomainos missä kelloa käytettiin jääkiekon korvikkeena. Mainos keräsi runsaasti huomiota eikä kellon uskottu kestävän mainoksen lupausta.

Lopulta mainosta pidettiin niin harhaanjohtavana, että amerikkalaiset televisiokanavat päättivät toistaa testin omatoimisesti. Kello kesti myös ulkopuolisten suorittamat testit ja tämän myötä G-Shock sai runsaasti positiivista näkyvyyttä myynnin räjähtäessä nousuun.

Suosituksi noussut DW-5200C malli tunnetaan myös Hero lempinimellä G-Shock malliston pelastajana.

Maailman kestävin kello

Äärimmäisen kestävyyden vuoksi G-Shockista tuli nopeasti sotilaiden, poliisien, palomiesten ja muiden viranomaisten luottokello. Vuosien saatossa G-Shockeista on tullut muun muassa Britannian asevoimien virallinen kellotoimittaja ja useat mallit ovat myös NASA:n hyväksymiä avaruuslennoille.

G-Shock DW5600E-1 Breaks Guinness World Records Title.

Lopullisen vahvistus G-Shockkien kestävyydelle luotiin vuonna 2018, jolloin DW-5600E pääsi Guinnessin ennätysten kirjaan maailman kestävimpänä kellona. Ennätyskokeessa kellon päältä ajettiin 24,97 tonnia painavalla rekalla kellon rikkoontumatta.

G-Shock Nykymallisto

G-Shockin nykymallisto on laaja kattaen yli 400 erilaista vaihtoehtoa. Karkeasti ottaen G-Shock malliston voi jakaa digitaali- ja analogia malleihin. Molemmista on saatavilla sekä perinteiset polyuretaanikuorelliset mallit kuin myös edustavammat teräs- ja titaanikuoriset mallit.

G-Shock nykyvalikoima on monipuolinen.
G-Shock nykyvalikoima on monipuolinen.

Teknisesti nykymalliston keskeisiä ominaisuuksia, äärimmäisen kestävyyden lisäksi, ovat muun muassa Multiband 6 radiosignaalin vastaanotto, Bluetooth yhteydet, Tough Solar aurinkolataus ja Triple Sensor anturit.

G-Shock kellojen maahantuojana toimii Perkko Oy.


G-Shock kellot ovat ostettavissa *Kulta-Center verkkokaupasta.


Kiinnostaako kelloaiheiset videot? Seuraa Ranteessa kanavaa YouTubessa.