Seiko Arnie Reissue SNJ025P1

Kasarin kovin leffakello.

22.07.2022 · Juho Perälä

Artikkelit · Seiko · Arvostelut · YouTube

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, merkitty * -merkillä.

James Bond luottaa Omega Seamasteriin ja Ellen Ripley lahtasi Alieneita Seiko Giugiaro ranteessaan. Monet kellot ovat tulleet suuren yleisön tuntemaksi elokuvien kautta. Yksi näistä on myös Seiko Arnie - kasarin kovin leffakello.

Katso Seiko SNJ025P1 Arnien arvostelu YouTubessa.
Katso Seiko SNJ025P1 Arnien arvostelu YouTubessa.

Alkuperäinen Seiko “Arnie”, tarkemmalta mallinimeltään Seiko H558-5000, oli Arnold Schwartzenneggerin 1980-luvun toimintaelokuvissa käyttämä sukelluskello. Kyseinen kello nähtiin Arnoldin ranteessa sellaisenaan tai modattuna Commando (1985), Raaka Keikka (1986), Predator (1987) ja Running Man (1987) elokuvissa. Näiden lisäksi Seiko H558-5000 esiintyi myös Roger Mooren ranteessa James Bondina elokuvassa 007 ja Kuoleman Katse (1985).

Seiko Arnie Reissue

Tänään esittelyssä oleva Seiko SNJ025P1 on vuonna 2019 Baselworldissa julkaistu uudelleenpainos alkuperäisestä 1982 julkaistusta Seiko H558-5000 Arniesta. Ulkonäöllisesti kyseessä on lähes suora kopio alkuperäisestä mallista, mutta steroideilla boostattuna. Kaikki on isompaa ja teknisesti parempaa.

Seiko SNJ025P1 Arnie on tyylipuhdas uudelleenpainos.
Seiko SNJ025P1 Arnie on tyylipuhdas uudelleenpainos.

SNJ025P1 on helposti tunnistettavissa Arnien jälkeläiseksi kello kahdessatoista sijaitsevan digitaalinäyttönsä ansiosta. Esikuvansa tavoin uudelleenpainos perustuu Seikon “Tuna” tyyliseen runkoon, missä on kolmella ruuvilla kiinnitetty muovikuori suojaamassa kelloa ja sen bezeliä.

Iso ja Mukava

Alkuperäinen Arnie oli aikanaan iso kello peräti 45 millimetrin halkaisijallaan. Vuosien varrella kellojen koot ovat kasvaneet ja myös tämä uudelleenpainos on esikuvaansa isompi.

Seiko SNJ025P1 Arnie on iso ja näyttävä työkalukello.
Seiko SNJ025P1 Arnie on iso ja näyttävä työkalukello.

Kellon peräti 48 millimetrinen halkaisija saa sen istumaan todella näyttävästi ranteessa. Vaikka kellon halkaisija on poikkeuksellisen iso, niin lyhyet lugit, 50 millimetrin lug-to-lug pituus ja vain 13 millimetrin paksuus saavat kellon tuntumaan kokoistaan pienemmältä ranteessa.Omassa noin 17 senttimetrisessä ranteessa kello ei rennon pukeutumisen kanssa tuntunut mitenkään ylisuurelta, vaan ranneistuvuus oli isoksi kelloksi poikkeuksellisen hyvä.

Isoksi kelloksi Seiko SNJ025P1 istuu ranteessa mukavasti.
Isoksi kelloksi Seiko SNJ025P1 istuu ranteessa mukavasti.

Isoksi kelloksi Arnie on myös suhteellisen kevyt (114g kumirannekkeella) mikä parantaa ison kellon käyttömukavuutta.

Seikon DNA

Ulkonäöllisesti kellotaulussa on paljon Seikon sukelluskelloille tyypillistä designia. Seiko Turtlen tai SKX:n omistajalle kellotaulu ja viisarit tuntuvat heti alusta asti tutun turvalliselta.

Koska kyseessä on ennen kaikkea uudelleenjulkaisu, on hienoa nähdä että kellon tyylissä on pysytty vahvasti esikuvalleen uskollisena. Etenkin kello 12:00 kohdassa sijaitseva digitaalinäyttö tuo kellolle alkuperäisestä Arniesta tutun erikoispiirteensä.

Litistetty indeksikehä ja digitaalinäyttö ovat Arnien tunnusmerkkejä.
Litistetty indeksikehä ja digitaalinäyttö ovat Arnien tunnusmerkkejä.

Alkuperäiselle julkaisulle uskollisen tyylin vastapainona digitaalinäytön sijoittaminen indeksikehän ulkopuolelle ja indeksikehän “litistäminen” kasaan ovat kuitenkin muotoseikka mikä varmasti jakaa myös mielipiteitä.

En voinut olla miettimättä olisiko kokonaisuus symmetrisempi jos indeksikehä olisi pidetty ulkokaarella ja digitaalinäyttö sijoitettu alemmaksi indeksikehän sisäpuolelle. Mutta nämä ovat puhtaasti makuasioita ja Arnien omaperäiseen muotokieleen silmä tottui nopeasti.

Näkyy pimeässä

Seikon sukelluskellojen tapaan myös tässä lume on erinomainen. Seiko Lumibrite on kirkas jo siirryttäessä auringonvalosta varjoon ja täysin pimeässä lume hohtaa makoisan kirkkaasti. Kokonaisuutena kellon lume oli erinomainen ja pitkään kestävä.

Viisareiden ja indeksien lumen lisäksi myös kellon digitaalinäyttö on valaistu. Diginäytön valaistus aktivoituu kellon ylimmästä painikkeesta. Pienestä koosta huolimatta diginäyttö oli selkeä ja valaistus toimi pimeässä hyvin. Pienenä kauneusvirheenä diginäytön valaisua ei saa kytkettyä päälle kronografia käytettäessä. Tällöin kellon yläpainike on varattu kronografin ajanottoa varten.

Hardlex lasi

Kellon lasina on litteä Hardlex mineraalilasi. Se on sijoitettu reilusti bezelin alapuolella suojaan osumilta ja naarmuilta. Hardlexin luvataan kestävän naarmuja perinteistä mineraalilasia paremmin.

Kellon lasina on litteä Hardlex mineraalilasi.
Kellon lasina on litteä Hardlex mineraalilasi.

Omassa käytössä Seikon hardlexit ovat kestäneet rankkaakin käyttöä varsin hyvin. Siitä huolimatta, ja etenkin kellon lähes 500€ hintaluokka huomioiden, olisin mielelläni nähnyt kellon toimitettavan paremmin naarmuja kestävällä safiirilasilla.

Diver’s 200 sertifioitu

Uudistettu Arnie on täysverinen ISO 6425 sertifioitu sukelluskello. Sertifiointi takaa kellon soveltuvuuden sukelluskäyttöön luoden samalla pesäeroa tavanomaisiin toimistosuklareihin. Vedenpitävyyttä kello tarjoaa 200 metriä.

Seiko SNJ025P1 on ISO 6425 Diver's 200 sertifioitu.
Seiko SNJ025P1 on ISO 6425 Diver's 200 sertifioitu.

Ajanottoa varten kellossa on 120 klikkauksen yksisuuntainen bezel. Bezelin tuntuma on hyvin “Seikomainen”. Bezel on sopivan kireä ja sen käyttö on helppoa ja vaivatonta. Tuntumaltaan se on kuitenkin enemmän vieterimäinen kuin äärimmäisen tarkasti askeltava. Tuna-tyylinen suojakuori suojaa aikakehää osumilta.

Kruunu, painikkeet ja takakansi ovat kierrelukitteiset.
Kruunu, painikkeet ja takakansi ovat kierrelukitteiset.

Kellon kruunu, painikkeet ja takakansi ovat ruuvilukitteiset. Kruunun käyttö on tuttua muista sukelluskelloista, mutta painikkeiden lukitus toimii käänteisesti. Painikkeet ovat käytettävissä kun lukitus on kierretty pohjaan asti. Vastaavasti painikkeet ovat lukittuina suojauksen ollessa täysin ylös asti kierrettynä.

Solar-koneisto

Kellon koneistona on H851 kaliiberin ana-digi kvartsikoneisto. Ominaisuuksina koneisto tarjoaa analogisesti näytettävän kellonajan lisäksi kronografin ajanottoa varten, kalenterin, herätyksen sekä toisen aikavyöhykkeen ajan seuraamisen.

Kellon toiminnot ovat käytettävissä digitaalinäytön kautta ja eri toimintojen välillä siirrytään kellon alemman painikkeen painalluksella. Lyhyen opettelun jälkeen kellon toimintojen käyttö oli nopeaa ja helppokäyttöistä.Alkuperäiseen Arnieen verrattuna isoin päivittäiseen käyttöön vaikuttava uudistus on H851 koneiston tarjoama Solar aurinkolataus. Auringosta virtansa saava kello ei tarvitse paristonvaihtoa. Täydellä latauksella kellon luvataan toimivan jopa puoli vuotta ja yhden päivän energiantarpeeseen riittää kahden minuutin oleskelu auringossa.

Ranneke

Arnie toimitetaan mustalla 22 millisellä silikonirannekkeella. Ranneke on mukavan notkea ja hyväntuntuinen ranteessa, mutta sen mitoitus on tehty isolle ranteelle. Omassa noin 17 senttimetrisessä ranteessa ranneke tuntui aavistuksen liian pitkältä.

Seiko Arnie osoittautui melkoiseksi rannekemonsteriksi.
Seiko Arnie osoittautui melkoiseksi rannekemonsteriksi.

Hyvän työkalukellon tapaan Arniessa on rei’itetytyt lugit ja Seikon paksut jousitapit, joten rannekkeen vaihto oli mukavan helppoa. Uusi Arnie osoittautui melkoiseksi rannekemonsteriksi ja näytti hyvältä lähes millä rannekkeella tahansa. Itse päädyin pitämään kelloa useilla eri natorannekkeilla.

Uudet 2022 värivaihtoehdot

Vuonna 2019 julkaistu Seiko Arnie reissue tuli alunperin saataville kolmena värivaihtoehtona. Nyt esitellyn *SNJ025P1 mallin lisäksi tarjolla oli myös *SNJ027P1 PADI-versio ja *SNJ027P1 pronssinsävyisellä bezelillä.

Uudet 40th Anniversary mallit SNJ033P1, SNJ035P1 ja SNJ037P1.
Uudet 40th Anniversary mallit SNJ033P1, SNJ035P1 ja SNJ037P1.

Kesän 2022 alussa Seiko julkaisi Arnie-mallistoon kolme uutta 40th Anniversary värivaihtoehtoa: Täysteräksinen *SNJ033P1, uudistettu *SNJ035P1 PADI-malli, sekä *SNJ037P1 Limited Edition malli.

Yhteenveto

Seiko Arnie SNJ025P1 on onnistunut uudelleenpainos yhdestä aikakautensa merkittävimmistä elokuvakelloista. Isosta koosta huolimatta kello istui mukavasti ranteessa ja sen ominaisuudet ovat monipuoliset.

Seiko SNJ025P1 Arnie on laadukkaasti toteutettu uudelleenpainos.
Seiko SNJ025P1 Arnie on laadukkaasti toteutettu uudelleenpainos.

Ominaisuuksien puolesta kellon digitaalinäytössä jäi harmittamaan, että taustavalo ei ole käytettävissä kronografin yhteydessä. Kellon hintaluokka huomioiden myös Hardlex lasi tuntui pieneltä myönnytykselta ja mielellään olisin nähnyt kellon tulevan paremmin naarmuja kestävällä safiirilasilla. Nämä olivat kuitenkin helposti hyväksyttäviä puutteita muuten erinomaisessa kokonaisuudessa.

Kaiken kaikkiaan kellosta löytyi hyvin vähän moitittavaa ja kokonaisuudesta jäi vahvasti positiivinen fiilis.

Tekniset tiedot

Kello: Seiko Arnie re-issue
Mallinumero: SNJ025P1, SNJ027P1, SNJ028P1, SNJ033P1, SNJ035P1, SNJ037P1
Halkaisija: 47.8 mm
Paksuus: 13,8 mm
Lug-to-lug: 50,5 mm
Materiaali: Ruostumaton teräsrunko + muovisuoja
Vedenpitävyys: 200 m, ISO 6425 sertifioitu
Lasi: Hardlex, litteä
Kruunu: Kierrelukitteinen, suojattu
Koneisto: Seiko H851 Solar kvartsikoneisto
Akunkesto: 6 kk
Käyntitarkkuus: +/- 15 s/kk
Ranneke: 22mm silikoni
Toiminnot: Kalenteri, kronografi, hälytys, kaksoisaika
Hinta: 489€
Web: seiko.fi

Seiko Arnie malliston löydät *Kulta-Center verkkokaupasta:


Kiinnostaako kelloaiheiset videot? Seuraa Ranteessa kanavaa YouTubessa.