Mun kellokokoelma 2022

Kellokokoelman nykytila ja tulevaisuus?

01.02.2023 · Juho Perälä

YouTube · Artikkelit · Kelloharrastus

Edeltävästä katsauksesta mun omaan kellokokoelmaan on vierähtänyt lähes kolme vuotta, joten näin vuoden 2023 alkuun on hyvä hetki tehdä yhteenveto kokoelman nykytilasta. Mitä on tullut lisää, mitä on poistunut ja miten kokoelma on muuttunut?

Tunnetun sanonnan mukaan kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, joten tällä kertaa päätin tehdä kellokokoelman läpikäynnin päämuodossaan YouTube-videoina. Koska kellokokoelma on edelliseen läpikäyntiin verrattuna merkittävästi kasvanut on läpikäynti jaettu neljään kategoriaan. Bonuksena käydään läpi myös puolison kellokoelma.

Kronografit

Kronografeista, eli ajanotto-ominaisuudella varustetuista kelloista, on muodostunut yksi mun suosikeista kellotyypeistä. Kronografi on komplikaationa käytännöllinen ja tyyliltään kellot ovat samanaikaisesti niin sporttisia kuin myös tyylikkäitä.

Mun kellokokoelma: Kronografit.

Vuonna 2022 kronografikokoelma koostui Pook Nitrogen I, Vertigo Tornante, Nezumi Studios Tonnerre ja Seagull 1963 kronografeista.

Digikellot

Oma kelloharrastus painottui alussa vahvasti mekaanisella koneistolla varustettuihin kelloihin, sillä eihän kukaan itseään kunnioittava kelloharrastaja patterikelloa arvosta? Enpä olisi voinut olla enempää väärässä!

Vaikka automaatit ja mekaanisilla koneistoilla varustetut aikaraudat ovat edelleen lähellä sydäntä, niin harrastuksen ensihuuman jälkeen olen oppinut arvostamaan suuresti kvartsikellojen ominaisuuksia ja vaivattomuutta arjessa.

Kun kvartsikoneiston käytännöllisyyteen yhdistetään digitaalinäytön retroestetiikka on kasassa kombo mikä uppoaa tähän kasarilla ja ysärillä nuoruutensa eläneeseen kelloharrastajaan kuin puukko sulaan voihin.

Mun kellokokoelma: Digikellot.

Oma diginäytöllisten kvartsikellojen kokoelma pyörii vahvasti yhden merkin ympärillä. Casio ja G-Shock ovat löytäneet paikan sydämestä ja kellokokoelmasta. Digikellojen kokoelmasta vuonna 2022 löytyi Ricoh 122004, Casio F-91W, Casio A158W, Casio A100WE, G-Shock DW-5600E ja G-Shock GM-5600.

Sukelluskellot

Itselle ehdottomasta tärkein ja eniten ranneaikaa saava kellotyyppi on sukelluskellot. Vaikka omassa ranteessa kellot eivät pääse pintasnorklausta syvempiin paineisiin on tuossa sukelluskellojen työkalumaisuudessa ja järeissä spekseissä jotain kiehtovaa.

Mun kellokokoelma: Sukelluskellot.

Sukelluskellojen kokoelmasta vuonna 2022 löytyi Seiko SKX007, Casio Duro MDV-107, Christopher Ward C65 Trident Diver, Orient Kamasu, Oris Aquis Date, Pancor P03 Diver, Seiko Samurai SRPF79K1 Save The Ocean sekä toistaiseksi käyttörotaatiosta poistettu Vostok Kommandirskie 650841.

Sportti- ja pukukellot

Viimeiseltä videolta löytyvät kellot eivät varsinaisesti kuulu mihinkään tiettyyn kategoriaan, vaan mukana on sekä sportti-, yleis- ja pukukelloja mitkä eivät mahtuneet aiemmille videoille.

Mun kellokokoelma: Sportti- ja pukukellot.

Tästä sekalaisesta kokoelmasta kelloja löytyi Orient SEV0J004GH, HMT Janata, Orient Bambino FAC00004B0, AndoAndoAndo A-1, Seiko 5 Sport SRPE57K1, Citizen NJ0100-89L, G-Shock GA-2110SU ja Casio MRW-200H.

Bonus: Puolison kellokokoelma

Bonusvideona katsojien toiveesta käytiin läpi myös puolison kellokokoelma. Puolison kokoelma on huomattavasti suppeampi, mutta laatuun ja valintoihin on panostettu ehkäpä sitäkin enemmän?

Puolison kellokokoelma 2022.

Vaimon kellokoelmasta vuonna 2022 löytyi Oris Big Crown Pointer Date, Galvin Watch Company Loimu Glacier, Mirona Swiss-Made, Longines Master Collection ja Seiko Alpinist SPB199J1.

Mitä vuodelle 2023?

Viimeiset vuodet ovat olleet kelloharrastamisen osalta todella antoista aikaa. Kelloja on tullut ja mennyt, kokoelma on kasvanut ja ennenkaikkea olen päässyt tutustumaan ja oppimaan lisää erilaisista kelloista eri hintaluokissa.

Oma kokoelma sisältää nykyisellään reilut kaksi tusinaa kelloja ja tämä alkaa olla lähellä maksimia mitä haluan kokoelmani kooltaan olevan. Jos kellojen määrä kasvaa tästä huomattavasti suuremmaksi on vaarana, että vain osa kelloista säilyy aktiivisessa rotaatiossa osan jäädessä kaapin pohjalle pölyttymään.

Sen vuoksi seuraavat askelmat oman kokoelman osalta ovat selvät. Kellojen määrän kasvattamisen sijaan aikomus on laittaa kiertoon ne yksilöt jotka eivät enää löydä päivittäistä ranneaikaa eivätkä sisällä tunnesidettä historiansa vuoksi. Tämän myötä kokoelman koko voi pienentyä tai tilalle voidaan hankkia uusia kiinnostavia hankintoja.

Toisaalta tarkoitus ei ole kuitenkaan pienentää kokoelmaa mihinkään tiukkoihin sääntöihin istuvaksi. En näe tarvetta enkä halua yhden, kolmen tai viiden kellon kokoelman omistajaksi. Mutta kokoelman terävöittäminen sekä aiempaa vahvempi omiin mieltymyksiin ja laatuun painottaminen tulevat olemaan kantavia teemoja tulevien hankintojen osalta.

Ehkäpä hyvä tavoite vuoden 2023 lopulle olisi alle 20 kellon kokoelma, missä jokainen kello on itselle tavalla tai toisella merkityksellinen?


Kiinnostaako kelloaiheiset videot? Seuraa Ranteessa kanavaa YouTubessa.