Rannekellon ostaminen käytettynä?

Mistä ostaa käytetty kello?

27.04.2023 (Päivitetty 27.04.2023) · Juho Perälä

Käytetyt · Rannekellot · Artikkelit

Rannekello käytettynä? Yksi parhaista tavoista säästää kelloharrastamisen kuluissa on ostaa kellot käytettyinä. Modernit kellot ovat lähtökohtaisesti kestäviä ja luotettavia, mutta muutamaa arvokellomerkkia lukuunottamatta hyväkuntoisen käytetyn rannekellon voi hankkia murto-osalla uuden hinnasta.

Ostamalla kellon käytettynä voi muutaman vuoden ikäisen uudenkarhean kellon hinnassa säästää jopa 30-50% kellomerkistä ja markkinatilanteesta riippuen. Lisäksi käytettynä ostetun kellon arvo ei tyypillisesti enää merkittävästi laske, mikä tekee käytetyn kellon ostamisesta taloudellisesti erittäin järkevän vaihtoehdon.

Taloudellisen säästön lisäksi käytettyjen kellojen etsimisessä, huutokaupoissa ja täsmäflipeissä on oma viehätyksensä. Tästä kellon “metsästämisestä” muodostuu monille harrastajille usein koko kelloharrastuksen suola.

Käytettyjen kellojen valikoima on myös huomattavasti uusia kelloja laajempi. Tarjolla on nykymalliston lisäksi loppuunmyytyjä ja valikoimasta jo poistuneita malleja, NOS-yksilöitä (new old stock) kuin myös vintage-aarteita.

Toisaalta käytetyn kellon hankkiminen voi etenkin ensikertalaiselle olla jopa pelottava kokemus. Mistä käytettyjä kelloja voi ostaa, miten tehdä kaupat ja mitä ottaa huomioon? Tässä artikkelissa käydään läpi käytettyjen kellojen ostokanavia ja yleisimpiä sudenkuoppia.

Käytetyn kellon ostaminen

Kun mietitään käytetyn kellon ostamista, niin ensimmäinen iso päätös on millaisen kellon haluaa ostaa. Lisäksi on hyvä miettiä haluaako ostaa kellon yksityiseltä vai käytettyihin kelloihin erikoistuneelta kelloliikkeeltä.

Millainen kello?

Se millaista kelloa on etsimässä vaikuttaa usein myös siihen mistä kyseisen kellon voi todennäköisimmin odottaa löytävänsä. Käytetyn kellon ostamista ajatellen kellot voi jakaa karkeasti kolmeen kategoriaan.

Modernit käyttökellot (alle 1500€): Tähän kategoriaan kuuluvat kohtuuhintaiset nykyaikaiset rannekellot. Koska näiden kellojen myyntihinta on suhteellisen alhainen, tyypillisesti alle 1000€, näitä ei ole juurikaan saatavilla käytettyjä kelloja myyvien liikkeiden kautta (joitain poikkeuksia lukuunottamatta). Tyypillisin tapa hankkia edullinen käytetty käyttökello onkin suoraan yksityiseltä omistajalta.

Arvokellot (yli 1500€): Arvokellot pitävät sisällään tunnetuilta ja arvostetuilta merkeiltä olevia kelloja, muun muassa Rolex, Omega ja Tudor, joiden myyntihinnat käytettynäkin tyypillisesti lähtevät muutamasta tuhannesta eurosta ylöspäin. Arvokelloja on saatavilla monipuolisesti sekä yksityisiltä myyjiltä kuin myös käytettyjen arvokellojen erikoisliikkeiltä. Etenkin huomattavan kalliita arvokelloja yksityiseltä ostettaessa on tärkeää varmistaa myyjän luotettavuus ja kellon historia. Usein turvallisin tapa käytetyn arvokellon hankintaan onkin kääntyä luotettavaksi todetun arvokellojen erikoisliikkeen palveluiden puoleen.

Vintage-kellot: Vintage-kelloista puhuttaessa puhutaan vanhoista kelloista. Näitä tyypillisesti 1950-1970 luvuilla tai aiemmin valmistettuja vintage-kelloja löytyy myynnistä niin yksityisiltä kuin myös vintage-kelloihin erikoistuneista kelloliikkeistä. Käytetyn kellon ostajalle vanhat vintage-kellot ovat usein vaativin kellotyyppi ostettavaksi, sillä etenkin yksityiseltä ostettaessa kellojen kunto voi vaihdella runsaasti. Huoltamattomia vintage-kelloja saattaa löytyä muun muassa jäämistöistä ja kirpputoreilta todella edullisesti, mutta näissä on hyvä huomioida että kattava huolto maksaa tyypillisesti useita satoja euroja. Toisinaan harvinaisen koneiston varaosien saantikin voi osoittautua haastavaksi. Usein helpoin ja turvallisin tapa päästä vintagen maailmaan onkin hankkia takuuhuollettu kello vintage-kelloihin erikoistuneesta kellosepänliikkeestä.

Yksityiseltä vai kelloliikkeestä?

Kuten aiemmin kävi ilmi, niin kellon hintaluokka ja tyyppi vaikuttaa usein siihen mistä tietynlaisen kellon voi odottaa löytävänsä.

Käytettyjä rannekelloja myyvät erikoisliikkeet saavat toimeentulonsa kelloista saatavalla myyyntikatteella mikä usein ohjaa myyntiin otettavaa kellovalikoimaa kohti kalliimpia arvokelloja. Lähtökohtaisesti tämä rajaa kaikista edullisimmat kellomallit pois käytettyjen kelloliikkeiden valikoimista, sillä niistä saatava tuotto ei välttämättä riitä kattamaan edes myyntityön kuluja. Selkeänä poikkeuksena tähän on kuitenkin vintage-kelloihin erikoistuneet kellosepänliikkeet missä lisäarvoa asiakkaalle saadaan aikaan ammattitaitoisen ja osaavan kellosepän tekemän huoltotyön muodossa.

Mutta kummalta kellon kannattaa ostaa, yksityiseltä vai yritykseltä? Tähän on varmasti monta näkökulmaa eikä yhtään oikeaa tai väärää vastausta.

Omakohtainen näkemykseni on, että etenkin edullisissa käyttökelloissa parhaimmat diilit löytyvät useimmiten suoraan yksityisiltä. Yksityisten myyjien tarjoama käytettyjen kellojen määrä on moninkertainen kelloliikkeiden valikoimaan nähden ja samalla säästää selvää rahaa hankkimalla kellon edelliseltä omistajalta ilman välikäsiä. Edullisten ja kohtuuhintaisten kellojen kanssa myös taloudellinen riski on helpommin hyväksyttävissä mikäli myyjän tai tuotteen kanssa tulisi ongelmia.

Vintage-kellojen osalta vaaka kääntyy kohdallani taas toisinpäin. Niissä oma tietämys on sen verran rajallinen, ettei se riitä arvioimaan vintage-kellojen teknistä kuntoa ja alkuperäisyyttä luotettavasti. Sen vuoksi vintage-kellojen osalta näen erittäin paljon arvoa ammattitaitoisen kellosepän tekemälle takuuhuollolle ja läpikäynnille.

Siirryttäessä kalliimpiin arvokelloihin olen valmis tekemään, tilanteesta riippuen, hankintoja yhtälailla käytettyjen kellojen erikoisliikkeestä kuin myös suoraan yksityiseltä. Yksityiseltä ostettaessa saattaa säästää ostohinnassa, mutta etenkin itselle vieraan myyjän kanssa vastapainona on aina pieni riski myyjän luotettavuudesta ja tuotteen kunnosta.

Mitä kalliimmasta hankinnasta on kyse, niin sitä mieluummin olen valmis maksamaan pienen preemion ostohinnassa siitä, että myyjä kantaa vastuunsa ja kellon kunto ja alkuperä ovat kelloalan ammattilaisen tarkastamia.

Mitä huomioida käytettyä kelloa ostettaessa?

Mitä huomioida käytettyä kelloa ostettaessa ja miten varmistaa turvallinen kaupankäynti?

Buy the Seller

Käytettyjen kellojen kaupassa suurimmat riskit liittyvät mahdollisiin huijauksiin kaupantekovaiheessa sekä myytävän tuotteen kuntoon ja alkuperäisyyteen. Tämän olen saanut itsekin kertaalleen kokea päätymällä huijatuksi Tori.fissä tekemilläni kellokaupoilla.

Amerikassa Buy the Seller on vanha sanonta, mutta pätee yhä tänäkin päivänä. Asioimalla luotettavien tahojen kanssa on kaupankäynnissä harvoin ongelmia ja ongelmien ilmaantuessa ne saadaan selvitettyä.

Valitettavan usein kaupanteossa tulee kuitenkin tilanteita missä kellon myyjä on itselle vieras henkilö eikä sen luotettavuudesta ole takeita. Mitä keinoja on varmistaa myyjän henkilöllisyys ja luotettavuus?

Yrityksen todentaminen

Kotimaisten kelloliikkeiden kanssa kaupankäynti on jo lähtökohtaisesti varsin turvallista, sillä lain puolesta turvana on kuluttajasuoja. Mikäli kyseessä on kuitenkin itselle uusi toimija kannattaa tutustua liikkeeseen huolellisesti ennen kaupantekoa:

 • Millaisia ovat muiden asiakkaiden kokemukset kyseisestä yrityksestä?
 • Onko yrityksellä fyysistä sijaintia / kivijalkamyymälää, ovatko kellot nähtävissä ennen ostopäätöstä?
 • Onko yritys ollut pitkään toiminnassa?
 • Löytyykö yrityksen tiedot ja päättäjät y-tunnuksella?

Mikäli liikkeestä ei löydy riittävästi tietoa voi muiden harrastajien kokemuksia kysyä esimerkiksi harrastajafoorumeilta.

Yksityisen henkilön todentaminen

Yksityisten välisessä kaupankäynnissä myyjän varmistaminen on usein vaikeampaa, mutta myös yksityisen kaupankäynnin osalta voi tehdä toimia millä parantaa luotettavien kauppojen todennäköisyyttä.

 • Suosi kaupankäyntiä kasvotusten. Suurin osa huijauksista tapahtuu etäkaupankäynnissä missä ostaja maksaa tuotteen mutta ei koskaan saa maksamaansa kelloa. Helpoin tapa välttää tämä on tekemällä kauppoja vain kasvotusten. Raha vaihtaa omistajaa vasta kun kello on nähty ja tarkistettu. Tarvittaessa laadi kauppakirja ja tarkista henkilöllisyys.
 • Vältä nimettömiä kauppapaikkoja. Etäkaupankäynnissä helpoin tapa lisätä turvaa on käyttäjien vahva tunnistaminen. Vahva tunnistautuminen jo itsessään karsii merkittävän osan mahdollisista huijausyrityksistä pois ja ongelmatilanteissa toimii apuna selvitystä varten. Mikäli käyttämäsi kauppapaikka ei tue vahvaa tunnistautumista voi sen tehdä myös kolmannen osapuolen tarjoamilla palveluilla kuten SealDeal:llä.
 • Selvitä myyjän historia. Onko myyjä ollut pitkään kauppapaikan jäsenenä vai onko tili vasta luotu? Löytyykö myyjältä aiempaa myyntihistoriaa? Onko muilla harrastajilla kokemusta kaupankäynnistä hänen kanssaan?

Mikäli myynti-ilmoitus tuntuu liian hyvältä ollakseen totta, jokin kokonaisuudessa epäilyttää, myyjä painostaa itselle vieraisiin maksutapoihin tai hoputtaa muuten kaupankäyntiä, niin ohita se. Aina tulee uusia kelloja.

Kunto ja huoltotarve

Yksi käytetyn kellon arvoon vaikuttava tekijä on kellon kunto ja mahdollinen huoltotarve. Naarmut, kolhut ja kaiverrukset vaikuttavat suoraan kellon arvoon ja nämä tulisi olla huomioituna kellon hinnassa. Ennen käytetyn kellon ostopäätöstä tutki tarjolla olevaa valikoimaa ja hintatasoa. Mikäli kellossa on silminhavaittavia käytönjälkiä tulisi nämä näkyä myös tuotteen hinnassa.

Etenkin vanhempien kellojen osalta on hyvä huomioida myös mahdollinen huoltotarve. Automaattikellon perushuollot lähtevät tyypillisesti muutamasta sadasta eurosta ylöspäin mikä saattaa tehdä edulliselta vaikuttaneesta ostoksesta odotettua kalliimman. Tarkista kellon käynti itse tai paikallisella kellosepällä. Mikäli myyjä kertoo kellon olevan juuri huollettu pyydä huoltoraportti nähtäväksi.

Full set vai pelkkä kello?

Toinen kellon arvoon vaikuttava tekijä on se mitä kaikkea tulee kellon mukana. Onko kyse pelkästä kellosta vai niin sanotusta Full Setistä, missä tulee mukana kello ja kaikki alkuperäispakkaukset. Alkuperäispakkauksin ja takuutodistuksin toimitettu kello on lähtökohtaisesti halutumpi, helpompi myydä eteenpäin ja siten myös arvokkaampi. Mikäli myynnissä on pelkkä kello tulisi tämän näkyä tuotteen hinnassa.

Varo väärennöksiä!

Yksi kasvava riski käytettyjen kellojen ostamisessa on tuoteväärennökset. Etenkin arvokelloista liikkuu kansainvälisillä markkinoilla erittäin laadukkaasti toteutettuja väärennöksiä, Super Replicoita, joita on hyvin vaikea erottaa alkuperäisestä ilman ammattilaisen asiantuntemusta. Tuoteväärennökset eivät myöskään ole enää pelkästään arvokellojen vitsaus vaan myyntipalstalla saattaa törmätä yhtälailla Wishistä ostettuun heikkolaatuiseen feikki-Seikoon.

Vaikka alkuperäisenä myytävät tuoteväärennökset eivät tiettävästi ole Suomessa vielä merkittävä ongelma on tuoteväärennöksiin liittyvä riski hyvä tiedostaa erityisesti yksityistenhenkilöiden välisessä kaupankäynnissä.

Tarkista ostettava tuote huolellisesti:

 • Onko kellon historia tiedossa?
 • Onko takuukortti leimattu, löytyykö ostokuitit? Vastaavatko papereiden ja kellon sarjanumerot?
 • Onko kellossa havaittavissa selkeitä poikkeamia (taulu, ranneke, koneisto)?
 • Onko kellon yksityiskohdat oikeanlaiset (fontit, viimeistely, jne.)?
 • Onko kellolaatikko, ohjekirja ja materiaalit alkuperäisen mukaiset?
 • Onko myyjässä tai kaupanteossa mitään epäilyttävää?

Mikäli myyjä, kellon historia tai itse kello herättää huolenaiheita voi olla paikallaan tarkistuttaa kellon aitous valtuutetun jälleenmyyjän kellosepälle. Maksullisesta tarkastuksesta saa samalla kellolle aitoistodistuksen.

Missä käytettyjä kelloja myydään?

Siinä missä ennen vanhaan selattiin Keltaisen Pörssin myynti-ilmoituksia, niin nykyisin käytettyjen kellojen ilmoitukset löytää pääsääntöisesti netistä.

Yksityiset myynti-ilmoitukset

Monille ensikosketus käytettyjen kellojen kaupankäyntiin tapahtuu Tori.fi:n, Huuto.netin ja Facebook Marketplace tapaisten myyntisivustojen välityksellä. Yleisten myyntisivustojen etuna on suuret käyttäjämäärät minkä ansiosta valikoimaa löytyy runsaasti rihkamasta laatutavaraan. Koska mukana on myös runsaasti kelloihin vihkiytymättömiä myyjiä tuotteiden hintahaitari on usein laaja ja tuotetiedot puutteellisia. Löytyy niin ali- kuin myös ylihinnoiteltuja tuotteita mikä toisaalta mahdollistaa satunnaisten löytöjen tekemisen.

Yleisten myyntisivustojen ja suurten kävijämäärien haittapuolena on puolestaan erilaisten huijausyritysten määrä, mitä vastaan muun muassa Tori.fi lanseerasi uutena ominaisuutena mahdollisuuden vahvaan tunnistautumiseen. Toisena haittapuolena on usein myös kelloharrastajan näkökulmasta epärelevanttien ilmoitusten määrän - kiinnostavat ilmoitukset hukkuvat helpolla kohinaan ellei hakufilttereitä ole viritetty kohdilleen.

Yllämainittujen lieveilmiöiden vuoksi olen itse siirtynyt suosimaan yksityisten välisessä kaupankäynnissä lähes pelkästään kelloharrastajille suunnattuja pienempiä myyntiryhmiä. Omien kokemusten perusteella näissä kaupankäynti on ollut huomattavasti helpompaa, mukavempaa ja turvallisempaa.

Moderoiduilla myyyntifoorumeilla ilmoitukset ovat selkeästi tehtyjä ja kelloista on runsaasti tietoa tarjolla riittävine kuvineen. Mahdollisissa ongelmatilanteissa käyttäjät poistetaan ryhmästä minkä ansiosta pitkään ryhmässä olleiden henkilöiden kanssa kaupankäynti on - ainakin itselleni - ollut aina luotettavaa ja ongelmatonta.

Hintatason osalta kelloharrastajien myyntiryhmissä hinnat eivät välttämättä ole edullisempia kuin muualla, mutta yleisesti hintataso on paremmin linjassa tuotteen käyvän arvon kanssa. Toisaalta muun muassa Kellojen flippausryhmän ilman pohjahintaa lähtevissä huutokaupoissa on ollut mahdollista tehdä loistopoimintoja vähemmän haluttujen yksilöiden kohdalla.

Itse seuraan nykyisin aktiivisesti seuraavia kelloharrastajille suunnattuja Facebookin myyntiryhmiä:

Mikäli et omista Facebook tunnuksia ja arvostat enemmän perinteisiä BBS-foorumeita kannattaa tutustua myös Kellofoorumin markkinapaikkaan.

Käytettyjä myyvät kelloliikkeet

Käytettyjä kelloja myyvien kelloliikkeiden ajantasaiset valikoimat löytyvät helpoiten liikkeiden omilta kotisivuilta. Useiden liikkeiden osalta uutuudet ilmoitetaan myös aiemmin mainituissa myyntiryhmissä ja liikkeiden sosiaalisessa medioissa.

Alla listaus tiedossani olevista käytettyjä pre-owned ja vintage-kelloja tarjoavista kelloliikkeistä.

Puuttuuko jokin käytettyjen kellojen liike listalta? Laita tietoa info(at)ranteessa.fi ja lisätään listalle.


Kiinnostaako kelloaiheiset videot? Seuraa Ranteessa kanavaa YouTubessa.