Mitä lahjaksi kelloharrastajalle?

15 ideaa lahjapakettiin.

10.12.2019 (Päivitetty 24.01.2022) · Juho Perälä

Artikkelit · Lahjaideat

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, merkitty * -merkillä.

Harrastaako tuttavasi rannekelloja? Joulu tai syntymäpäivä tulossa etkä tiedä mitä antaa hänelle lahjaksi? Esittelyssä viisitoista alle 100€ arvoista rannekelloihin liittyvää lahjaideaa.

Kirjat

Kirja on aina hyvä lahja. Rannekelloja käsitteleviä kirjoja löytyy laidasta laitaan. On harrastusta käsitteleviä yleisteoksia, kellojen tekniikkaan keskittyneitä tietokirjoja, kuin myös yksittäiseen kellomerkkiin ja jopa kellomalliin erikoistuneita teoksia.

Kelloaiheinen kirja on harrastajalle mieluinen lahja tarjoten nautinnollisia lukuelämyksiä. Kovakantiset ja laadukkaasti tuotetut teokset korkealaatuisine kuvituksineen toimivat myös oivallisesti kahvipöytäkirjoina ja keskustelunavaajina.

Lisää kirjasuosituksia löydät Parhaat kelloaiheiset kirjat artikkelista.

The Watch: Thoroughly Revised

Gene Stonen ja Stephen Pulvirentin *The Watch: Thoroughly Revised on monipuolinen perusteos kelloharrastajalle. Alkujaan 2007 julkaistu ja 2018 päivitetty teos esittelee 50 merkittävää kellomerkkiä käyden läpi näiden historian ja keskeiset kellomallistot.

The Watch: Thoroughly Revised
The Watch: Thoroughly Revised

Kellomerkkien esittelyjen lisäksi kirja tarjoaa tietoa ajanoton ja rannekellojen historiasta, sekä rannekellojen hankinnasta, keräämisestä ja harrastamisesta.

A Man & His Watch

Mitä tekemistä Paul Newmanilla on Rolex Daytonan kanssa? Mikä kello oli John F. Kennedyllä virkaanastujaisissa? Taulukoiden ja teknisten tietojen sijaan Mathew Hranekin *A Man & His Watch raottaa kuuluisten ihmisten suhdetta heidän rannekelloihin.

A Man & His Watch (Kuva: Artisan)
A Man & His Watch (Kuva: Artisan)

Kaiken kaikkiaan A Man & His Watch tarjoaa 76 mukaansatempaavaa tarinaa rannekelloista ja heidän omistajistaan.

Kellojen säilytys

Kelloharrastuksen myötä harrastajalla on tarve kellojen säilytysratkaisuille niin kotona kuin matkalla. Kellojen säilyttämiseen liittyvät tuotteet ovat harrastajalle aina hyödyllisiä ja siten mitä mainioimpia lahjaideoita.

Kotikäyttöön soveltuvista kellolaatikoista omassa käytössäni on 10 kellon kellolaatikko. Erilaisia rannekellojen säilytysratkaisuja myyvät muun muassa *Kulta-Center ja *Keskisen Kello verkkokaupat.

VARIOeveryday -matkakotelo

Kovakuorinen yhden kellon *Vario Watch Travel Case matkakotelo on edullinen ja harrastajalle hyödyllinen lahja. Kotelon avulla lahjansaaja kuljettaa mukanaan vaihtokelloa turvallisesti. Neljällä eri värillä saatava kotelo on lähes täydellinen lahja harrastajalle: Edullinen, tyylikäs ja käytännöllinen.

Vario Watch Travel Case -matkakotelo.
Vario Watch Travel Case -matkakotelo.

Alennuskoodilla XYCGZW 8% alennus kaikista Vario Everyday tilauksista. Vario Travel Case -matkakotelon arvostelun löydät Ranteessa blogista ja YouTubesta.

Leather Watch Roll -kellorulla

Laajemman kellokokoelman omistaja osaa varmasti arvostaa nahkaista kellorullaa, jossa mukana kulkee mallista riippuen 2-5 rannekelloa. Kellorulla toimii tarvittaessa myös pienemmän kellokokoelman säilytysratkaisuna kotioloissa.

Hinta-laatu suhteeltaan asiallisia käsinvalmistettuja kellorullia tarjoaa muun muassa Etsyssä toimiva Valkovenäläinen *Egor Store, jonka rullia saa useilla eri värivaihtoehtolla ja haluttaessa myös omilla nimikirjaimilla kustomoituna.

Nahkainen kellorulla on mainio lahja.
Nahkainen kellorulla on mainio lahja.

Kotimaisena ja laadukkaampana vaihtoehtona Etsystä löydät *FinWatchStrapin korkealaatuiset Helsingissä valmistetut nahkarullat ja säilytyspussit.

Rannekkeet

Kelloharrastajalla rannekkeita ei ole koskaan liikaa joten ne ovat loistavia myös lahjakassin täytteeksi. Rannekkeen valinnassa oleellista on tietää lahjansaajan käyttämien kellojen rannekkeen (kellon lugivälin) leveys jotta annettu ranneke istuu kelloon oikein. Yleisimmät rannekeleveydet nykyisin ovat keskikokoisissa (miesten)kelloissa 20mm ja 22mm.

FinwatchStraps

Mikä olisikaan parempi lahja laatua arvostavalle kelloharrastajalle kuin kotimainen käsityönä valmistettu nahkaranneke? *FinWatchStraps on Helsingissä toimiva yksilöllisten kellonrannekkeiden valmistaja.

Rannekkeiden raaka-aineena käytetään korkealaatuisia materiaaleja kuten Horween Chromexel ja Charles F Stead Crazy Cow nahkoja. Tarjolla on myös eksoottisia nahkavaihtoehtoja aina alligaattorista hainnahkaan. Erikoisuutena valikoimassa on vanhoista 1930-1980 aikaisista sotilasvarusteista ja panoslaukuista valmistetut rannekkeet.

VARIOeveryday

Singaporelainen *Vario on Ivan & Judy -pariskunnan pyörittämä kello- ja kellotarvikemerkki. Vario kellojen lisäksi he tarjoavat hyvälaatuisia rannekkeita kohtuuhinnalla. Valikoimasta voisi mainita erikseen muun muassa huippumukavat Vintage Italian Leather rannekkeet, värikkään kuviolliset printtinatot ja erikoisuutena Harris Tweedistä valmistetut rannekkeet.

Vario Italian Leather & Single-pass Nato rannekkeet
Vario Italian Leather & Single-pass Nato rannekkeet

Alennuskoodilla XYCGZW 8% alennus kaikista Vario Everyday tilauksista.

Cheapest Nato Straps

Ruotsalainen CheapestNatoStraps sopii pienellä budjetilla lahjaa etsivälle. Se tarjoaa todella monipuolisen valikoiman rannekkeita. Natorannekkeita löytyy niin tavallisia, nahkaisia, elastisia, printtikuviollisia kuin myös hienompirakenteisia ‘seatbelt’ natoja. Myös perinteisiä rannekkeita löytyy runsaasti eri tyyleillä ja materiaalivaihtoehdoilla.

Cheapestnatostraps tarjoaa laajan valikoiman edullisia rannekkeita.
Cheapestnatostraps tarjoaa laajan valikoiman edullisia rannekkeita.

Tarvikkeet & Työkalut

Rannekkeiden lisäksi harrastajalla on aina tarve työkaluille ja tarvikkeille.

Työkalusarja kelloille

Aloitteleva kelloharrastaja pääsee harrastuksessa työkalujen osalta alkuun edullisella työkalusarjalla jonka mukana tulee tarvittavat työkalut niin rannekkeiden vaihtoon ja lyhennykseen, kuin myös kotelon avaamiseen ja kellon säätöön liittyviin pientöihin.

Edullisella kellotyökalusarjalla pääsee harrastuksen alkuun.
Edullisella kellotyökalusarjalla pääsee harrastuksen alkuun.

Edullisia työkalusarjoja löytyy kymmenittäin hieman toisistaan vaihtelevilla sisällöillä. Perustarpeet täyttävän työkalusarjan saa edullisimmin parilla kympillä tilaamalla sen *AliExpressin kautta. Edullisia kellotyökalusarjoja on saatavilla lisäksi muun muassa pohjoismaalaisesta *CDON.com verkkokaupasta.

Bergeon 6767 / 6111S ranneketyökalu

Muutamien kymppien hintaiset työkalusarjat eivät pysty tarjoamaan samanlaista laatua mitä ammattilaisten työkalut tarjoavat. Pidemmälle harrastuksessa edenneet ja korkeaa työnlaatua arvostavat lahjansaajat saattavatkin halpasarjan sijaan arvostaa enemmän esimerkiksi Bergeonin tai Horotecin yksittäistyökaluja.

Ammattilaislaatuisella *Bergeonin 6767-S rannekkeenvaihtotyökalulla vaihdat rannekkeen nopeasti ja turvallisesti. Sveitsissä valmistetussa ammattitason työkalussa kärjet ovat kovetettua terästä ja vaihdettavissa uusiin.

Bergeon 6767-S (Kuva: Bergeon SA)
Bergeon 6767-S (Kuva: Bergeon SA)

Vaihtoehtona Bergeonin työkalulle kannattaa tutustua myös sveitsiläiseen *Horotec MSA10.303 työkaluun mikä on ollut myös oma valintani ranneketyökaluksi.

Laadukas yksittäistyökalu maksaa saman kuin edullisimmat kiinalaiset työkalusarjat, mutta tarjoaa samalla enemmän laatua ja on hyvä ensiaskel kohti laadukkaan erillistyökalusarjan kokoamista. Horotecin työkaluista on saatavissa myös valmis *työkalusarja mikä sopii isompaa ja arvokkaampaa lahjaa etsivälle.

Polywatch kiillotustahna

Polywatch* kiillotustahna on edullinen lahja jolla lahjan saaja hoitaa kellon lasikkeet kirkkaan naarmuttomiksi. Varma valinta vanhempien vintage kellojen harrastajille.

Polywatch kiillotustahna.
Polywatch kiillotustahna.

Polywatch kiillostustahna toimii akryylista valmistetuille kellon lasikkeille, joten mineraali- tai safiirikristallilla varustetuille kellon laseille tahnasta ei ole hyötyä.

Muoti & Pukeutuminen

Kelloharrastaja voi tuoda esiin harrastustaan myös pukeutumisessa ja asukokonaisuuden yksityiskohdissa.

KH x FatCloth -taskuliina

Taskuliina kruunaa tyylikkään pukukokonaisuuden. Mikä olisikaan kelloista kiinnostuneelle parempi vaihtoehto kuin Kelloharrastajien ja FatClothin yhteistyössä valmistettu KH x FatCloth -taskuliina? Hienostunut liina ei herätä huomiota mutta kätkee sisäänsä vihjeen kantajan kiinnostuksesta kelloihin.

KH x FatCloth  (Kuva: FatCloth Oy)
KH x FatCloth (Kuva: FatCloth Oy)

Sisustus & Pöytäkellot

Kellotarvikkeiden lisäksi harrastajan lahjapakettiin voi sujauttaa kelloaiheista sisustusta.

Seiko QHL062Y herätyskello

Useista urheilukilpailuista tutun Seikon virallisen ajanottokellon miniatyyrimalli Seiko QHL062Y tarjoaa herätyskellon ajanottotoiminnallisuudella. Erinomainen lahja Seiko harrastajalle ja urheilufanaatikoille.

Seiko QHL062Y (Kuva: Seiko Corp.)
Seiko QHL062Y (Kuva: Seiko Corp.)

Nine37 kellotaulut

Mikä sopisi kelloharrastajan seinälle paremmin kuin taulu omasta graali- tai suosikkikellosta. Nine37.com tarjoaa korkealaatuisia printtejä tunnetuimmista kellomalleista. Valikoimassa on mukana muun muassa Rolexin, Tudorin, Omegan ja Seikon halutuimmat mallit. Saatavilla on myös kustomoidut printit muista kellomalleista.

Nine37: Omega Speedmaster (Kuva: Nine37)
Nine37: Omega Speedmaster (Kuva: Nine37)

Laadukkaita kelloprinttejä löytyy myös useilta muilta artisteilta ja toimijoilta. Katso lisäksi muun muassa redbubble.com valikoima.

Lahjakortti

Mikäli rannekkeen leveys tai lahjansaajan tyylimieltymykset kellotarvikkeiden osalta eivät ole tiedossa, niin hyvä vaihtoehto lahjaksi onkin antaa lahjakortti kellotarvikkeita myyvään liikkeeseen tai kauppapaikkaan. Esimerkiksi *Etsy.com kauppapaikan lahjakortti mahdollistaa rannekkeen tai nahkarullan ostamisen useilta sadoilta eri toimijoilta mukaan lukien artikkelissa mainituilta *Variolta, *Finnwatchstrapsiltä tai *EgorStorelta.


Kiinnostaako kelloaiheiset videot? Seuraa Ranteessa kanavaa YouTubessa.