Leijona Heritage

Leijona Heritage -yhteistyö Kari Voutilaisen kanssa.

10.10.2019 (Päivitetty 11.01.2024) · Juho Perälä

Kellouutiset · Artikkelit · Leijona Heritage

Kotimaisen kellomerkin mallijulkaisu on kelloharrastajille aina mielenkiintoinen tapahtuma. Kymmenen päivää sitten Suomen vanhin ja tunnetuin kellomerkki Leijona tiputti varsinaisen pommin kertomalla Heritage -mallistosta joka on tehty yhteistyössä Voutilaisen kanssa.

Lisätietoa mallistosta on valunut kelloharrastajille pisaroittain kuluneen kymmenen päivän ajan päivittäin klo 19:07 julkaistuissa teasereissä. Heti ensimmäisistä paljastuksista kävi selväksi, että julkaistavalla mallistolla Leijona ottaa aimo harppauksen ylöspäin kohti arvokelloja ja kelloharrastajien päiväunia.

Ympyrä sulkeutuu

Vuonna 1907 aloittaneen Leijonan merkitys Suomen kelloalan ja osaamisen kehittymiselle on aikojen saatossa ollut merkittävä. Vuonna 1943 Leijona kellomerkin ja Perkko Oy:n omistaja Esteri Perkko lahjoitti 500 000 markkaa Kelloseppäkoulun perustamiseksi.

Vuosien varrella Kelloseppäkoulusta on valmistunut runsain määrin meille tuntemattomia alan ammattilaisia kuin myös maailmalla mainetta niittäneitä kelloseppiä. Ehkä kuuluisimpana heistä on kelloseppä Kari Voutilainen, joka on nyt julkaistun Leijona Heritage -malliston yhteistyökumppani. Leijona Heritage -malliston kuorien valmistus sekä kellojen kokoaminen tapahtuukin Voutilaisen pajalla.

Heritage mallisto

Tänään julkaistu Heritage -mallisto koostuu kolmesta kellomallista jotka kantavat Leijona kellomerkin omistavan Perkko Oy:n perustajaveljesten etunimiä.

Kaikki mallit on varustettu mekaanisilla Sellitan automaattikoneistolla ja kellot ovat valmistettu 100% Sveitsissä. Malliston kaikissa kelloissa on safiirilasit molemminpuolisella AR-pinnoitteella.

Oiva Classic

Oiva Classic on malliston perinteisin kello. Voimakkaasti vintage-henkinen pukukello henkii 1950 luvun tyyliä, mutta kellon koko on mitoitettu nykyasiakaskunnan mieltymyksiin paremmin sopivaan 39 millimetriin.

Kellossa on teräsrunko ja kellotaulu on saatavilla mustana ja valkoisena. Kellosta valmistetaan myös 50 kappaleeseen rajoitettu Môtiers Classic versio, jossa on sininen kellotaulu ja punakullan värinen runko. Kellotaulun indexit ovat kaikissa malleissa kullan väriset.

Leijona Oiva Classic (Kuva: Perkko Oy)
Leijona Oiva Classic (Kuva: Perkko Oy)
Merkki: Leijona
Sarja: Heritage
Malli: Oiva Classic / Môtiers Classic
Halkaisija: 39mm
Ranneke: 20mm
Materiaali: 316l Ruostumaton teräs
Vedenpitävyys: 30 m
Lasi: Safiirikristalli, AR-pinnoitettu
Koneisto: Sellita SW200-1
Käyntitaajuus: 28 800
Käyntivara: 38 h
Ranneke: Nahka
Hinta: 2590€ (Oiva Classic) / 2790€ (Môtiers Classic)

Jalo Sport

Jalo Sport on malliston urheilukello. Hyvän urheilukellon tapaan se tarjoaa 100 metrin vedenpitävyyden ja luminenssin ansiosta kellon indeksit näkyvät myös pimeässä. Suurikokoinen 45 millimetrin kellotaulu huokuu seikkailuhenkeä eikä varmasti jätä ketään kylmäksi. Jalo on saatavilla sekä sinisellä ja harmaalla kellotaululla.

Urheilullinen Leijona Jalo Sport. (Kuva: Perkko Oy)
Urheilullinen Leijona Jalo Sport. (Kuva: Perkko Oy)
Merkki: Leijona
Sarja: Heritage
Malli: Jalo Sport
Halkaisija: 45mm
Ranneke: 22mm
Materiaali: 316l Ruostumaton teräs
Vedenpitävyys: 100 m
Lasi: safiirikristalli, AR-pinnoitettu
Koneisto: Sellita SW200-1
Käyntitaajuus: 28 800
Käyntivara: 38 h
Ranneke: Nahka/Kumi
Hinta: 2590€

Urho Chrono

Urho Chrono on malliston kronografi ja ainoa päivyrillä varustettu kello. Kello on nykyaikaiseksi kronografiksi tyypillinen 42 millimetrin halkaisujallaan. Urho on saatavilla sekä täysin mustana, että panda -väritetyllä (musta/valko) kellotaululla.

Leijona Urho Chrono. (Kuva: Perkko Oy)
Leijona Urho Chrono. (Kuva: Perkko Oy)
Merkki: Leijona
Sarja: Heritage
Malli: Urho Chrono
Halkaisija: 42 mm
Ranneke: 22 mm
Materiaali: 316l Ruostumaton teräs
Vedenpitävyys: 100 m
Lasi: Safiirikristalli, AR-pinnoitettu
Koneisto: Sellita SW510 BH
Käyntitaajuus: 28 800
Käyntivara: 48 h
Ranneke: Nahka
Toiminnot: Kronografi, päivyri
Hinta: 4990€

Kelloharrastajan silmin

Pelkästään saatujen tietojen ja kuvien pohjalta on mahdotonta luoda syvällistä mielipidettä uudesta sarjasta, mutta kyseessä on ehdottomasti yksi tämän vuoden mielenkiintoisimmista kellojulkaisuista. Mielenkiintoiseksi Heritage sarjan tekee ennen kaikkea kahden ääripään kohtaaminen: Mitä saadaan lopputulokseksi kun massoittain ‘patterikelloja’ valmistava merkki yhdistää voimavaransa satoja tuhansia maksavien haute horologie kelloja valmistavan artisaanin kanssa? Ensivaikutelmat ovat voittopuolisesti positiiviset.

Kellojen vahva vintage-henkisyys miellyttää silmää ja tieto Voutilaisen osallisuudesta kellojen tuotantoon antaa sarjalle oman erityispiirteensä. Kellojen koon puolesta olisin toivonut kuitenkin pysyttävän lähempänä perinteisiä vintage-kellojen mittasuhteita. Tietämättä kellojen lug-to-lug mittoja erityisesti 45 millimetrinen Jalo kuulostaa kookkaalta. Toisaalta kellojen muodot ja mitoitus saattaa saada ne istumaan kokoistaan pienempänä. Tämä selviää vain kokeilemalla.

Kaikesta hypestä huolimatta en voi olla miettimättä yrittääkö Leijona hypätä Heritage -sarjan myötä jopa liian korkealle kellomaailman portaikossa? Mielikuvani vanhoista mekaanisista Leijona-kelloista ja sen aikaisesta Leijona-brändistä on ennen kaikkea laadukkaiden käyttökellojen valmistajana. Olisiko uutta nousua mekaanisten kellojen markkinoille kannattanut sittenkin lähteä hakemaan askelta alhaisemmasta ‘entry-level swiss-made’ hintaluokasta?

Nyt julkaistulla Heritage -sarjalla hypätään reilusti arvokellojen alueelle ja asiakkaista kilpailevat niin kotimainen S.U.F kuin myös monet kelloalan klassikot aina Tudor Black Baystä, Tag Heuer Monacoon ja Omega Speedmasteriin. Toisaalta Leijonan Heritage -sarjan valttina on yhteistyö Voutilaisen kanssa. Kuinka kelloharrastajat arvostavat tämän yhteistyön selviää ajan myötä.

On erittäin hienoa että Suomalainen kellomerkki julkaisee näin kovaluokkaisen malliston. Nostan peukkua Heritage -sarjan menestykselle ja toivottavasti Leijonan mekaanisten kellojen valikoima kasvaa ja laajenee tulevaisuudessa.

Lisätietoja: leijonaheritage.fi


Leijona Heritage kellot ovat ostettavissa *Kulta-Center verkkokaupasta.


Kiinnostaako kelloaiheiset videot? Seuraa Ranteessa kanavaa YouTubessa.