Kuinka päädyin kelloharrastajaksi?

Katsaus 2019 kellokokoelmaani.

12.01.2020 (Päivitetty 11.01.2024) · Juho Perälä

YouTube · Artikkelit · Kelloharrastus

Matkani rannekellojen pariin on ollut vähintäänkin kivinen - ei voida puhua mistään ‘rakkautta ensisilmäyksellä’ tarinasta. Ensimmäisen rannekelloni sain ollessani ala-asteella. Se oli Casio F-91W:ltä muotonsa lainannut kopio joka ei ‘Water Resistant’ -tekstistä huolimatta kuitenkaan pitänyt vettä. Meni vuosia ilman kelloa kunnes rippilahjaksi sain aidon Citizenin. Tämän kohtalona oli kadota puuvajan uumeniin. Muutaman vuoden sisään sain vielä toisenkin lahjakellon jonka päälle onnistuin (uskokaa tai älkää) peruuttamaan autolla. Ajattelin, että kellohommat on omalta osalta nyt taputeltu - ajan voi katsoa kännykästäkin.

Pikakelauksella viisitoista vuotta eteenpäin ja kelloharrastus sai ensimmäisen kipinän vuoden 2014 tietämillä kaapista löytämästäni isän vanhasta retrokellosta. Teräskuorinen Ricoh vuodelta 1985. Uusi patteri sisään ja yllätyksekseni sehän toimi edelleen. Kellon pitäminen alkoi tuntua jälleen normaalilta. Tästä kellosta innostuneena aloin myös satunnaisesti selaamaan nykypäivän kellotarjontaa, vaikkakin ostohousut pysyivät vielä poissa jalasta.

Katso kellokokoelman (1/2020) esittely YouTubessa.

Vuosi eteenpäin ja edessä oli puolison valmistujaiset. Tätä haluttiin juhlistaa tilanteeseen sopivalla lahjalla ja perinteisten korujen sijaan lahjaksi hankittiin two-tone Longines Master Collection naisten kello Aseman kellosta. Suorastaan upea yksilö joka nosti itselle hälyyttävän korkean kellokuumeen. Tarjouspyyntö sähköpostilla Widemarkille eikä aikaakaan kun ensimmäinen itselle tehty kellohankinta, Oris Aquis Date, oli tehty.

Tämän jälkeen kelloharrastus on edennyt tasaisen tappavalla tahdilla. Seuraavat hankinnat olivat kohtuuhintaisia klassikkoja ja yleisesti hyväksi havaittuja ‘bang-for-the-buck’ malleja. Tutuksi tulivat niin Seiko SKX007 kuin Orient Bambinotkin.

Kellojen osalta vuosi 2019 oli itselleni kokeilemisen vuosi. Perinteisten mainstream-merkkien sijasta hankinnat keskittyivät enemmän edullisiin ja vähemmän tunnettuihin malleihin sekä ranneke- ja kellotarvikekokoelman laajentamiseen. Tuli kokeiltua niin kiinalaisia halpakelloja AliExpressistä kuin myös pidemmän historian omaavia intialaisia HMT kelloja. Yksi vuoden positiivisista tuttavuuksista oli Hamilton Khaki kenttäkello, oman kategoriansa klassikko. Koko kellokoelmani esittelyn voit katsoa YouTubesta.

Vuosi 2019 oli myös kelloharrastamisen vuosi. Pääsin tutustumaan Kelloharrastajat -yhteisöön sosiaalisessa mediassa. Tämän innoittamana tuli polkaistua käyntiin Ranteessa blogi sekä omaksi yllätyksekseni myös YouTube kanava. En olisi vuosi sitten uskonut koskaan tekeväni videoita julkiseen jakoon. Yksi vuoden hienoimmista tapahtumista oli päästä kesäkuussa vierailemaan Atelier de Chronométrie -kellovalmistajalla.

On mielenkiintoista nähdä mitä vuosi 2020 tuo kelloharrastuksen osalta mukanaan. Jään mielenkiinnolla odottamaan.


Kiinnostaako kelloaiheiset videot? Seuraa Ranteessa kanavaa YouTubessa.