Rannekellon pariston vaihdon hinta?

Paljonko se maksaa?

17.01.2020 (Päivitetty 08.10.2020) · Juho Perälä

YouTube · Artikkelit · Kellotietoa

Useimmiten paristokäyttöisten kvartsikellojen paristot kestävät yhdestä neljään vuotta. Parhaimmat voivat toimia jopa vuosikymmenen yhdellä ja samalla paristolla. Jossain vaiheessa pariston vaihto tulee kuitenkin väistämättä eteen.

Mutta paljonko se pariston vaihto sitten maksaa?

Katso mitkä asiat vaikuttavat pariston vaihdon hintaan?

Mistä vaihtotyön hinta muodostuu?

Nyrkkisääntönä voidaan sanoa normaalin roisketiiviin käyttökellon pariston vaihdon maksavan noin 10 euroa. Hinta tietenkin vaihtelee eri kello- ja huoltoliikkeiden välillä.

Kellon tyyppi ja ominaisuudet voivat nostaa vaihtotyön hintaa huomattavasti.

Umpikuorisen kellon haasteet

Mikäli kellossa on umpikuorinen monokokkirunko ei paristoa voida vaihtaa kellon takakantta avaamalla. Tällöin paristonvaihto joudutaan suorittamaan kellon lasin kautta lasi ja koneisto irroittamalla.

Tällaisen rannekellon paristonvaihto on normaalikelloa hitaampi ja työläämpi toimenpide. Käytännössä umpikuorisia paristokelloja on markkinoilla kuitenkin suhteellisen vähän.

Perpetual -kalenterin ohjelmointi

Jos kellossa on Perpetual -merkintä on kyseessä jatkuvalla kalenterilla varustettu kello. Tällainen kello vaatii kalenterin uudelleenohjelmoinnin paristonvaihdon yhteydessä, joka osaltaan tekee paristonvaihdosta hitaamman ja kalliimman.

Kellon vedentiiveyden varmistaminen

Mikäli kyseessä on sukelluskello tai muuten vesitiivis rannekello vaatii vedenpitävyyden säilyttäminen ja varmistaminen oman huomionsa.

Vedenpitävän kellon paristonvaihdon yhteydessä on syytä vaihtaa samalla kotelon tiivisteet ja voidella läpiviennit vedenpitävyyden saavuttamiseksi. Jotta riittävä vedenpitävyys voidaan varmistaa tulee kellolle paristonvaihdon jälkeen tehdä myös painetesti jolla varmistetaan kellon paineenkesto haluttuun syvyyteen asti.

HOX! Mikäli kelloa käytetään uidessa tai sukeltaessa on vedenpitävyyden säännöllinen varmistaminen muutenkin suositeltavaa mahdollisten kosteusvaurioiden välttämiseksi.

Hintaesimerkki paristonvaihdosta

Ettei artikkeli jää pelkästään oman mielipiteen varalta tehdyksi ‘mutuiluksi’ päätin ottaa asiasta yhteyttä kelloliike Kulta-Viljaset Oy:n. Kulta-Viljaset on Turkulainen kelloliike ja samalla Omegan hyväksymä merkkihuolto. Ystävällisesti heiltä Tarja suostuikin avaamaan hinnastoaan.

Esimerkin vuoksi alla olevassa taulukossa on avattu heidän tämänhetkinen hinnasto paristonvaihdoista. Kyseessä on ohjehinnasto ilman mahdollisia lisätöitä ja huoltoja.

Kulta-Viljaset Oy

Paristonvaihto, kellotyyppi Hinta
Normaalit käyttökellot 7 €
Umpikuoriset kellot (vaihto lasin kautta) 17 €
Perpetual kalenterikellot (paristo + kalenterin ohjelmointi) 17 €
Sukelluskellot ja vedenpitävät kellot (perustiiveyspaketti: paristo + tiivisteiden uusinta + nuppien voitelu + painetesti) 40 €

Kiinnostaako kelloaiheiset videot? Seuraa Ranteessa kanavaa YouTubessa.