Videoiden valaistus kuntoon

Softbox studiovalot alle satasella?

30.01.2020 (Päivitetty 11.01.2024) · Juho Perälä

YouTube · Artikkelit · Kellovideot · Kellokuvaus

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, merkitty * -merkillä.

Hyvälaatuisten vlogi- ja kellovideoiden tekeminen on haastavaa. Yksi suurimmista haasteista kuvaamiseen liittyen on valaistuksen hallinta. Ilman kunnollista valaistusta videoista tulee helpolla laimeita ja vääränsävyinen valaistus on omiaan pilaamaan videon tunnelman. Sama pätee myös kellojen valokuvaukseen.

Valaistus kuntoon

Nyt kun olen kelloharrastuksen kautta päätynyt kellovideoita tekeväksi tubettajaksi, päätin parantaa tulevien videoiteni valaistusta. Koska kyseessä on kuitenkin pelkkä harrastus pitäisi valaistusratkaisu saada hankittua edullisesti minimibudjetilla. Tavoitteena oli hankkia toimiva valaistusratkaisu alle sadalla eurolla.

Softbox vai LED valaisin?

Edullisin ja helpoin vaihtoehto kunnolliseen valaistukseen olisi kuvata videot ja valokuvat päivänvalossa. Perheellisenä ja päivät työssäkäyvänä tämä ei kuitenkaan ole käytännössä realistinen vaihtoehto. Siksi täytyy turvautua jonkinlaisen keinotekoisen valaistuksen käyttämiseen.

Kaksi yleisintä vaihtoehtoa keinotekoisen valaistuksen toteuttamiseksi on hankkia video- ja valokuvaukseen tarkoitettu LED-valaisin tai polttimolla varustettu softbox valaisin. LED-valaisimien etuna on valaistuksen voimakkuuden ja usein myös värisävyn säätömahdollisuudet. Polttimolla varustettu softbox on säädöiltään rajoitetumpi, mutta niiden etuna taas on usein LED-valaisimia pehmeämpi valo ja parempi värintoisto. LED-valaisimien eduksi taas voi laskea etenkin matkakäytössä niiden pienemmän koon - softbox studiovalot vievät huomattavasti enemmän tilaa.

Hyvä yhteenveto LED- ja softbox valaisimien eroista löytyy Eric Hansonin Cheap LED vs Cheap Softbox videolta.

Softbox studiovalot alle satasella?

Yllämainityn Eric Hansonin videon pohjalta päätin hankkia omiin video- ja kuvaustarpeisiini perinteiset softbox valaisimet. Softbox valaisimia löytyisi useista kotimaisista valokuvaustarvikkeita myyvistä verkkokaupoista ja kivijalkaliikkeistä. Koska tavoite oli ratkaista valaistusongelma minimibudjetilla suuntasin kuitenkin AliExpressin valikoiman pariin. Cut out the middleman, kuten sanotaan.

AliExpressistä löytyi hurja valikoima erilaisia valaisinratkaisuja tarjoavia myyjiä. Silmiin pisti hyvät palautteet saanut SH Official Store ja heidän myymä $69.23 dollarin hintainen *kahden 50x70cm softboxin setti 135W polttimoilla ja säädettävillä jalustoilla.

Kahden valaisimen valmis kokonaisuus noin 65 eurolla kuulosti suorastaan edulliselta. Kun valaisimien saamat arvostelut olivat voittopuolisesti positiivisia lähti valaisimet lopulta myös tilaukseen.

Kahden softbox studiovalaisimen setti 65 eurolla.
Kahden softbox studiovalaisimen setti 65 eurolla.

Mukavana yllätyksenä valaisia ei tarvinnutkaan tilata Kiinasta asti, vaan lähetysvarastoksi pystyi valita Euroopassa sijaitsevan Saksan varaston. Tällöin hintaan ei tullut enää ylimääräisiä tulleja ja alveja. Myös toimitusaika oli normaaleja AliExpress tilauksia nopeampi. Valaisimet saapuivat noin kahdessa viikossa seurantakoodin kera.

Ensivaikutelmat

Ensivaikutelmat valaisimista ovat positiiviset. Valaisimet olivat nopeat koota ja purkaa muutamassa minuutissa ja kankaat tuntuvat kaikin puolin kestäviltä.

Vaikka kyseessä ei ole kaikista isoimmat softboxit, tarjoavat valaisimet mukavan isoa ja varjotonta valaistusta. Valaisimien tuottama valo on selkeästi tavallisia kodin valaisimia kylmempi vastaten paremmin normaalia päivänvaloa. Valaisimien edessä oleva hajoitinkangas tekee valosta mukavan pehmeän eikä niiden edessä tule sokaistuksi tullutta fiilistä.

Valaisimien unboxing ja esittely löytyy alla olevasta videosta.

Katso softbox valojen unboxing ja esittely YouTubessa.

Valaistuksen käyttö videokuvauksessa on itselleni vielä uutta ja ihmeellistä, joten todellinen valaisimien tarjoama hyöty tullaan näkemään jatkossa tuotettavissa videoissa. Ensikokeiluissa valaisimilla saadaan ainakin huomattavasti aiempia videoita kirkkaampaa ja sen myötä vähemmän rakeista videokuvaa aikaiseksi.

Leikittelyä valaisimilla ja kännykkäkameralla.
Leikittelyä valaisimilla ja kännykkäkameralla.

Videokuvauksen lisäksi valaisimia voi hyödyntää myös valokuvauksessa. Pikaisesti tulikin kokeiltua valoja kamerakännykän kanssa. Studiovalaisimien kanssa tuntuisi olevan huomattavasti helpompi luoda kuviin tasainen valaistus verrattuna satunnaisen huonevalaistuksen hyödyntämiseen. Valot mahdollistavat haluttaessa myös erilaisten varjojen luomisen ja leikittelyn valaistuksen kanssa.

Seuraavaksi olisi edessä alkaa opettelemaan miten valaisimia ja valaistusta tulisi oikeaoppisesti hyödyntää parempien kuvien ja videoiden tekemiseen. Enää se ei ole ainakaan valaisimien puutteesta kiinni.


Kiinnostaako kelloaiheiset videot? Seuraa Ranteessa kanavaa YouTubessa.