Christopher Ward C65

Täydellinen vintage-style sukelluskello?

18.02.2020 (Päivitetty 08.10.2020) · Juho Perälä

YouTube · Artikkelit · Arvostelut · Rannekellot

Vuoden ensimmäiseksi kellohankinnaksi tuli hieman yllättäen hankittua Christopher Ward C65 Trident Diver sukelluskello. Valmistajan vuosittaisesta tammialesta löytyi kellon mustatauluinen manuaaliversio nahkarannekkeella joka oli lähes pakkohankinta. Olisiko tässä nyt kiipperi, täydellinen vintage-henkinen suklari?

Katso Christopher Ward C65 Trident Diver arvostelu YouTubessa.

Tyyliltään C65 Trident Diver on vintage-henkinen 60-luvulta tyylinsä lainaava sukelluskello. Hankkimani yksilö on päivyritön manuaaliversio mustalla kellotaululla, mutta manuaalimalli on saatavana myös tyylikkään sinisellä taululla varustettuna. Vaihtoehtoina manuaalikoneistolle on saatanava myös päivyrillä oleva automaattimalli, GMT-automaatti sekä muutama Limited Edition erikoisversio. Manuaaliversion listahinta on 870€ nahkarannekkeella ja 995€ teräsrannekkeella.

C65 Trident Driver kellotaulu on ajattoman tyylikäs.
C65 Trident Driver kellotaulu on ajattoman tyylikäs.

Moniin modernin designin omaaviin sukelluskelloihin verrattuna C65 Trident Diver on tyylikkään siro eikä sitä välttämättä edes mieltäisi sukelluskelloksi.

Kellotaulu on mukavan selkeä ja helppolukuinen. Mattamusta taulu, pitkät tikkuindeksit ja klo 12 ja 6 paikkeilla olevat suuret numeeriset indeksit tekevät taulusta helposti luettavan.

Indeksien ja viisareiden lumena on käytetty Old-Radium Superluminovaa, joka jäljittelee patinoituneen radium lumen keltaista sävyä. Niin sanottu feikkipatina tunnetusti jakaa mielipiteitä harrastajissa, mutta omaan makuun kellertyneet indeksit istuvat tähän tauluun todella mukavasti. Indeksien väritys on sovitettu hyvin myös mukana tulleen rannekkeen sävyihin siten tasapainottaen kokonaisuutta.

Käytetyn lumen lisäksi toinen kellotaulussa mielipiteitä jakava asia löytyy kello 9 viereen sijoitetusta Christopher Ward -tekstistä. Osa harrastajista pitää yhä CW:n entistä klo 12 linjalle sijoitettua tekstiä tasapainoisempana vaihtoehtona. Makuasia, mutta omaan makuun tässä mallissa yksinkertaisella fontilla varustettu teksti istuu hyvin ja omalta osaltaan tasapainottaa taulua kokonaisuutena.

Kellon lume on kaunis ja kirkkaudeltaan riittävä joskaan ei erinomainen.
Kellon lume on kaunis ja kirkkaudeltaan riittävä joskaan ei erinomainen.

Bezel on yksinkertaisen tyylikäs, mutta nykyaikaisiin sukelluskelloihin verrattuna sen näkyvyys pimeässä on korkeintaan välttävä vaatimattoman lumen vuoksi. Bezelin minuuttimerkinnät ovat lumeettomat ja koko bezeliin lumea tarjoaa vain klo 12 kohdalle sijoitettu lume-täplä (pip).

Muutenkaan kellon lume ei ole kaikista valovoimaisin eikä sitä voida verrata esimerkiksi Seikon modernien suklarien tarjoamaan kirkkauteen. Toisaalta tätä kelloa kukaan on tuskin hankkimassa varta vasten sukeltamista varten ja desk-diveriksi kellon tarjoama lume on täysin riittävä. Ei erinomainen mutta riittävä.

Runko on 316L terästä ja muodoiltaan siro.
Runko on 316L terästä ja muodoiltaan siro.

Runko ja kellon takakansi on 316L ruostumatonta terästä. Rungossa on sekä kiillotettua ja harjattua pintaa kokonaisuuden ollessa enempi hienostunut kuin työkalumainen.

Halkaisijaltaan kello on 41 millimetriä ja lug-to-lug pituus on 47 milliä. Tällaisenaan kello istuu hyvin erikokoisiin ranteisiin olematta liian iso. Koska kyse on vintage-henkisestä kellosta olisin kuitenkin toivonut kellon olevan halkaisijaltaan hieman pienempi. Esimerkiksi 38 millisenä kello olisi lähempänä oman aikakautensa kokoluokkaa ja tämä tekisi kellosta vielä tyylikkäämmän. Valittu 41mm koko on kuitenkin kohtuullinen ja ymmärrettävä myönnytys nykyajan mieltymyksille.

Kellon paksuun on vajaat 12mm. Osa paksuudesta tulee käytetystä box-dome mallisesta lasista ja kello tuntuu mittojaan ohuemmalta. Kokonaisuudesta jää todella slimmi ja tyylikäs yleiskuva.

Kellon on enempi hienostunut kuin työkalumainen.
Kellon on enempi hienostunut kuin työkalumainen.

Kellossa ei ole sukelluskelloille tyypillistä kierrekruunua vaan tarjolla on perinteinen vedettävä nuppi. Vedettävästä kruunusta huolimatta vedenpitävyydeksi on saatu peräti 150 metriä.

Tälläisenään kellon vedenpitävyys on täysin riittävä mahdollistaen kellon mukaan ottamisen esimerkiksi uimaan ja snorklaamaan. Manuaalisena vetokellona kelloa on vedettävä lähes päivittäin ja siten kierrekruunun pois jättäminen helpottaa arkikäyttöä. Hyvä kompromissi vedenpitävyyden ja käytettävyyden osalta.

Kellon box-dome mallisen lasin materiaalina on naarmuuntumaton safiirikristalli. Vintage-henkisyyttä ajatellen akryylilasikkeen käyttö olisi ollut varmasti oikeaoppisempaa, mutta käytettävyyden osalta safiirikristalli tekee kellosta huolettoman kellon jokapäiväiseen käyttöön. Järkevä myönnytys autenttisuuden ja käytettävyyden osalta.

Koneistona manuaalimallissa on Sellita SW210-1. Koneisto on päivyritön versio kuten no-date mallissa kuuluukin olla. Valitettavasti joillain mikrobrändeillä näkyy olevan tapana käyttää päivyrillistä koneistoa myös no-date malleissa, mikä sitten näkyy kellon kruunun ylimääräisenä haamuasentona. Tämän osalta hienoa nähdä ettei Christopher Ward ole oikonut kulmia suunnittelussa ja on valinnut kelloon juuri oikean koneiston.

Tarkkuudeksi kellolle luvataan -15/+15 sekuntia vuorokaudessa. Oma yksilö on tämän osalta onnistunut nappiin ja käynnin poikkeama on mittauksissa ollut vain -2 sekuntia vuorokaudessa. Periaatteessa tämä yksilö on pysynyt lähes COSC vaatimusten rajoissa.

Nahkaranneke on leveä, mutta istuu kellon ulkonäköön.
Nahkaranneke on leveä, mutta istuu kellon ulkonäköön.

Kellon ranneke on Italialaista nahkaa. Rannekkeen leveys on 22 milliä ja ranneke kapenee noin 19-20 milliin solkea kohden. Ranneke on keskimääräistä pidempi ja omassa 17 senttisessä ranteessa solki asettuu rannekkeen kolmanteen reikään jättäen jäljelle vielä seitsemisen reikää. Tarvittaessa mukana tuleva ranneke sopii siis myös todella isoon ranteeseen.

Uutena ranneke oli hieman jäykähkö, mutta viikon käytön jälkeen alkoi pehmentyä ranteeseen sopivaksi. Ranneke sinänsä on asiallinen mukana tulevaksi orggisrannekkeeksi, mutta se ei valitettavasti tarjonnut täydellistä istuvuutta omaan ranteeseeni.

Ongelmaksi muodostui rannekkeen soljen teräväksi leikatut sisäreunat, jotka etenkin rannekkeen sisäänajon aikana painoivat ikävästi ranteeseen esimerkiksi tietokoneella työskennellässä. Käytön myötä myös solki alkoi istua paremmin, mutta täysin sinuiksi en ole rannekkeen kanssa päässyt. Tämän osalta pieni miinus muuten upeaan kellokokonaisuuteen.

C65 Trident Diver tarjoaa paljon kelloa rahalla.
C65 Trident Diver tarjoaa paljon kelloa rahalla.

Yhteenvetona C65 Trident on todella asiallinen kokonaisuus vintage-henkistä kelloa etsivälle. Kello istuu mukavasti erilaisiin asukokonaisuuksiin ja 150 metrin vedenpitävyyden myötä kellon voi ottaa huoletta mukaan minne tahansa. Jos kellon saisi vielä hieman pienemmällä 38mm halkaisijalla ja mukana tulevasta rannekkeesta saisi paremmin istuvan olisi kyseessä lähes täydellinen kokonaisuus.

Tyylillisesti C65 Trident Diverille ei aivan hirveästi ole vaihtoehtoja tarjolla. Mieleen tulee lähinnä hieman kalliimmat Oris Sixty-Five Diver ja Longines Skindiver. Christopher Ward on näistä ehkä tyyliltään hienostunein kun taas Oris ja Longines tarjoavat enemmän työkalumaista ulkoasua.

C65 Trident Diver tarjoaa sen verran tyylikkään ja monikäyttöisen kokonaisuuden, että tämä kelpaisi varmasti monelle ainoaksi ‘yhden kellon kokoelman’ käyttökelloksi.

Kellon 870€ listahinta on hyvin linjassa laadun ja ominaisuuksien kanssa, mutta jos tämä tai muut Christopher Wardin mallit kiinnostavat niin kannattaa seurata myös heidän alennusmyyntejä, jolloin valikoituja malleja saa -30% tai jopa sitäkin isommalla alennuksella.

Kellon tiedot

Malli: Christopher Ward C65 Trident Diver
Halkaisija: 41mm
Paksuus: 12mm
Ranneke: 22mm
Lug-to-Lug: 47mm
Materiaali: 316l Ruostumaton teräs
Vedenpitävyys: 150m
Kruunu: Painonuppi
Lasi: Safiirikristalli
Koneisto: Manuaali, Sellita SW210-1
Hinta: 870€/995€ (nahka-/teräsranneke)

Kiinnostaako kelloaiheiset videot? Seuraa Ranteessa kanavaa YouTubessa.