MALM Catalina Chronograph

Hauskaakin hauskempi krono

20.03.2020 (Päivitetty 08.10.2020) · Juho Perälä

YouTube · Artikkelit · Arvostelut · Rannekellot

Kaupallinen yhteistyö: MALM

Tänään arvostelussa on ruotsalainen MALM Catalina kronografikello. MALM Watches ystävällisesti toimitti kellon meille arvostelua ja arvontaa varten, iso kiitos tästä heille.

Ruotsalainen mikrobrändi

MALM ei välttämättä ole vielä kaikille tuttu kellomerkki. Kyseessä on vuonna 2018 aloittanut ruotsalainen mikrobrändimerkki joka on erikoistunut ilmailu- ja pilottihenkisiin rannekelloihin.

MALM on kotoisin Linköpingistä joka on Ruotsin ilmailuteollisuuden keskus. Samassa kaupungissa valmistetaan muun muassa SAAB Gripen hävittäjät ja tätä kautta merkillä on läheinen suhde alueen ilmailutoiminnan kanssa. MALM kelloja on tiettävästi päätynytkin peräti kolmen maan hävittäjälentäjien ranteisiin.

Katso MALM Catalina arvostelu YouTubessa.

MALMin pilottikellojen mallisto koostuu Catalina, Pegasus ja Dalton malleista joista saimme arvosteluun pronssinen Catalina kronografimallin. Catalina kello on saanut nimensä Consolidated PBY Catalina TP-47 vesitasokoneelta joka ammuttiin MIG-hävittäjän toimesta alas vuonna 1952.

Monella tapaa MALMista tulee mieleen myös kotimainen kellomerkki De Motu. Vaikka merkit ovat tekniikaltaan ja designiltaan erilaisia ja reilusti eri hintaluokissa, niin molempia yhdistää aktiivinen ja kerosiininkatkuinen yhteys paikalliseen ilmailutoimintaan.

Viiden vuoden takuu

Tyyliltään Catalina on pilottikellohenkinen kello johon on haettu vaikutteita myös mereltä ja sukelluskelloista. Kello on hakenut inspiraationsa Catalina TP47 lentokoneesta jonka lempinimi “flying boat” istuu hyvin kellon teemaan.

MALM Catalina toimitetaan kellon hintaluokka huomioiden siistissä ja järeässä pianolakatussa kellorasiassa. Kellon mukana toimitetaan leimattu takuukortti, ohjekirja ja puhdistusliina.

MALM Catalina toimitetaan siistissä pianolakatussa kellorasiassa.
MALM Catalina toimitetaan siistissä pianolakatussa kellorasiassa.

Kellon takuu on peräti 5 vuotta mikä on uudelle mikrobrändimerkille todella kova lupaus. Useimmat tunnetutkaan kellomerkit eivät tässä hintaluokassa tarjoa kuin pisimmillään kolmen vuoden takuun. MALMin kellot kasataan heidän työpajassa Linköpingissä ja selkeästi he myös uskovat tuotteensa laatuun.

Vangitseva kellotaulu

Kellossa kokonaisuutta hallitsee kronografitoiminnon tuomat painikkeet ja pikkutaulut. Tämän jälkeen huomio kiinnittyy kauniiseen ja moniulotteiseen kellotauluun. Kellotaulu on todella tumman sininen joka hämärämmässä valaistuksissa näyttääkin lähes mustalta. Tummassa kellotaulussa pronssiset indeksit ja viisarit tuovat mukavasti kontrastia ja kokonaisuus toimii pronssisen rungon kanssa sulavasti.

Parasta kellotaulussa on pronssirunkoisten viisareiden ja indeksien eläminen eri valaistuksissa. Hämärässä valaistuksessa viisareiden ja indeksien rungot lähes katoavat näkymättömiin kun taas auringonvalon kohdatessaan ne nousevat upeasti esiin. Skeleton-tyyppisissä viisareissa ja indexeissä on käytetty riittävästi valkoista C1 Superluminovaa joten kellonaika on kuitenkin helposti luettavissa kaikissa valaistustilanteissa.

Kellossa huomion varastaa tumman kellotaulun ja pronssin kontrasti.
Kellossa huomion varastaa tumman kellotaulun ja pronssin kontrasti.

MALM Catalina on varustettu Seiko VK64 mekakvartsikoneistoon perustuvalla kronografilla. Vasemmanpuoleinen pikkutaulu näyttää kronografin mittaamat minuutit ja oikea pikkutaulu tarjoaa 24 tunnin näytön.

Tunti- ja minuuttiviisarit ovat leveät ja osittain läpinäkyvästä skeleton-rakenteesta huolimatta haittaavat jossain määrin pikkutaulujen luettavuutta viisareiden sijoittuessa klo 3 ja klo 9 asentoihin.

Kellossa on kronografin lisäksi päivyri ja päivyrin näyttö on sijoitettu klo 6 indeksin tilalle. Valtavirrasta poiketen päivyri on varustettu ympyränmuotoisella aukolla joka yhdessä kaunokirjoitetun Catalina -tekstin kanssa tuo kelloon merellistä vintage-fiilistä.

Kohtuullisesti mitoitettu

Catalina on pilottihenkiseksi kelloksi varsin yleispäteväksi mitoitettu. Kellon halkaisija on 41 mm ja ranneistuvuuteen enemmän vaikuttava lug-to-lug pituus on 50 mm. Paksuudeksi kellolle ilmoitetaan noin 13 mm, mutta ulospäin työntyvän dome-mallisen lasin kanssa mittasin paksuuden olevan lähempänä 14 milliä. Kellon lugiväli eli rannekkeen leveys on 20 mm, joten sopivien vaihtorannekkeiden löytäminen kelloon on helppoa.

MALM Catalina istuu hyvin tuntumatta liian isolta tai pieneltä.
MALM Catalina istuu hyvin tuntumatta liian isolta tai pieneltä.

Aluksi pelkäsin 50 mm lug-to-lug pituuden olevan isohko, mutta hieman yllättäen kokonaisuus istui omassa 17 senttisessä ranteessa todella mukavasti ja tasapainoisesti.

Oli mukava nähdä ettei kellosta ole lähdetty tekemään joidenkin pilottihenkisten kellojen tapaan tarpeettoman isoa, vaan mitat on pidetty kaikin puolin kohtuullisina. Tällaisenaan kello istuu hyvin monenkokoiseen ranteeseen tuntumatta liian isolta tai pieneltä.

Mekaanisen ja kvartsin hybridi

Koneistoksi kelloon on valittu Seikon VK64 mekakvartsi koneista. Mekakvartikoneisto on mekaanisen ja paristolla toimivan kvartsikoneiston hybridi, jossa normaalit kellotoiminnot toimivat kvartsikellon tapaan, mutta kronografikomplikaatio on toteutettu mekaanisesti.

Verrattu tavanomaiseen kvartsikäyttöiseen kronografiin verrattuna mekakvartsin etuina on kronografipainikkeista löytyvä mekaaninen tuntuma, kronografia resetoitaessa tapahtuva välitön sekunttiviisarin palautuminen ja tietenkin sekuntiviisarin pehmeä liuku kvartsikellon askelluksen sijaan. Kronografin osalta kello käyttäytyykin kuin täysiverinen mekaaninen krono.

Mikäli kyse olisi pelkän ajan ja päivämäärän näyttävästä kellosta niin tässä hintaluokassa toivoisi jo saavan mekaanisella koneistolla varustetun rannekellon. Mutta kronografin kanssa tilanne on eri. Alle tuhannen euron hintaluokassa ei mekaanisia kronografeja ole käytännössä saatavilla lukuunottamatta Kiinalaisen Seagullin ST19-sarjan koneistolla varustettuja kelloja. Seagull on kuitenkin monille tuntematon koneisto jonka huollattaminen tulevaisuudessa saattaa osoittautua haasteellista ja kalliiksi.

Catalinan tapaiseen robustiin pilottikelloon Seiko VK64 tarjoaa hyväksi havaitun koneiston jossa saadaan kvartsin ja mekaanisen kronografin parhaat ominaisuudet edullisessa ja luotettavassa paketissa.

Patinoituva pronssirunko

Kellon runko ja bezel on CuSn8 pronssivalua ja takakansi terästä. Pääosin pinnat on mattaharjattua, mutta sivuista löytyy myös kiillotettua pintaa. Pronssi on perinteiseen teräkseen verrattuna siitä poikkeava materiaali, että ajan myötä se tulee (annettaessa) patinoitumaan kauniisti ollessaan tekemisessä ilman ja kosteuden kanssa.

Ajan myötä Catalinan pronssirunko tulee patinoitumaan kauniisti.
Ajan myötä Catalinan pronssirunko tulee patinoitumaan kauniisti.

Kellossa on kierrekruunu mutta kronografin painikkeita ei ole kierresuojattu. Vedenpitävyyttä kellolle on kuitenkin saatu kiitettävät 100 metriä. Käytännössä kello siis kestää suihkut ja uimiset vaikka kyse ei sukelluskellosta olekaan. Usein pilottikellot varustetaan vain roiskeille riittävällä 30/50 m vedenpitävyydellä ja olikin todella positiivistä huomata MALMin panostaneen tavallista enemmän kellon vedenpitävyyteen.

Kellon lasina on dome-mallinen naarmuuntumaton safiirikristalli. Lasin sisäpuolella on AR-pinnoite heijatuksia vastaan ja ulkopuolella suojapinnoite sormenjälkiä ja likaantumista vastaan. Bezelissä on kohokuvioiset numeeriset indeksit viiden minuutin välein. Bezelistä löytyy 120 klikkiä ja sen toiminta on asiallista.

Viisareiden ja indexien lume on kaikin puolin riittävä, mutta myönnytyksenä ulkonäölle bezelissä ei ole tarjolla minkäänlaista lumea. Käytettävyyden ja näkyvyyden vuoksi olisin toivonut myös bezelin varustamista lumella. Pelkkä klo 12 kohdalle sijoitettu lumetäplä helpottaisi bezelin asennon lukemista hämärässä.

Mukava ranneke

MALM Catalinan pronssiversio on saatavilla pelkästään nahkarannekkeella, mutta teräsversioon on tarjolla myös oyster-tyylinen teräksinen ranneke. Nahkaranneke on valmistettu kasvisparkitusta vasikannahkasta. Rannekkeen leveys on 20 mm ja se kapenee solkea kohden 16 millimetriin. Ranneke on racing-henkisesti reitetty ja sen paksuus on kauttaaltaan 4 millimetriä.

Pronssinen MALM Catalina sinisellä rannekkeella ei jätä kylmäksi.
Pronssinen MALM Catalina sinisellä rannekkeella ei jätä kylmäksi.

Aluksi mietin kuinka näin paksu ranneke istuu ranteessa mutta hieman yllättäen tämä osoittautui olemaan yksi mukavimmista rannekkeista mitä olen kelloharrastukseni aikana kokeillut. Nahka oli alusta alkaen pehmeää ja myös solki istui mukavasti. Solki myös istuu sävyltään ja tyylillisesti hyvin pronssisen kellon runkoon.

Kaiken kaikkiaan olin rannekkeeseen todella tyytyväinen. Sininen ranneke luo pronssirungon kanssa vahvan kontrastin ja kokonaisuus on hauskan räyhäkkä. Värimaailma varmasti jakaa mielipiteitä ja onneksi tarjolla on myös rauhallisemmin sävytettyjä ruskeita ja harmaita rannekkeita.

Yhteenveto

Kaiken kaikkiaan MALM Catalinasta jäi positiivinen ensivaikutelma. Kellossa oli omaan makuun todella kaunis kellotaulu jossa on lähdetty hakemaan myös rohkeasti merkille omaa muotokieltä eikä vain kopioimaan muilta hyväksi havaittuja ratkaisuja. Ranneke oli myös mukavan ja laadukkaan oloinen. Muutenkin laatu oli kaikin puolin kunnossa uudelle mikrobrändille. Harmittamaan jäi lähinnä lumen täydellinen puuttuminen bezelistä.

Kellon yli 500 euron ohjehinta on markkinoilla olevien Seiko VK64 mekakvartsikoneistollisten kellojen yläpäästä joten hinnalle on syytä saada myös vastinetta. Tätä kello mielestäni myös tarjoaa. Ruotsissa kasattu kello pronssirungolla ja safiirilasilla, viiden vuoden takuu, 100 metrin vedenpitävyys ja mukava ranneke yksilöllisen designin kanssa tekee Catalinasta houkuttelevan kokonaisuuden. Loppupeleissä pronssirunkoisia chronoja ei juurikaan ole tässä tai edullisemmassa hintaluokassa montaa vaihtoehtoa edes saatavilla.

Ennen kaikkea tästä Catalinasta jäi mieleen yleinen hauskuus. Monista kelloista voi tulla todella laadukas fiilis mutta ne jättävät muuten kylmäksi. Catalinasta sen sijaan tuli aina raikas ja positiifinen fiilis kun sen laittoi aamulla ranteeseen. Syytä tähän on vaikea sanoa. Ehkä kyse oli kellon räväkästi ulkonäöstä ja kontrastista tai omaan makuun toimivasta designista.

Kellon tiedot

Malli: MALM Catalina Aeronautical Chronogaph 41 Blue Bronze
Halkaisija: 41mm
Paksuus: 14mm
Ranneke: 20mm
Lug-to-Lug: 50mm
Taulu: Tumman sininen
Materiaali: CuSn8 pronssi
Vedenpitävyys: 100m / 10atm / 328ft
Kruunu: Ruuvikierre
Lasi: Safiirikristalli, dome, AR-pinnoite
Koneisto: Mekakvartsi, Seiko VK64
Toiminnot: Khronografi, Päivyri
Paristonkesto: 3 vuotta
Takuu: 5 vuotta
Ranneke: Kasvisparkittu vasikannahka

Kiinnostaako kelloaiheiset videot? Seuraa Ranteessa kanavaa YouTubessa.