Edullisen kellon osto-opas

Rannekello satasella?

14.04.2020 (Päivitetty 11.01.2024) · Juho Perälä

Artikkelit · Oppaat · Ostovinkit

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, merkitty * -merkillä.

Viimeisimmän kellovideoni kommenteissa katsoja kysyi mikä olisi hyvä kello ostettavaksi sadalla eurolla? Hyvä kysymys johon on vaikea vastata tyhjentävästi. Koska viimeisimmän kellohankintani tein sattumalta juuri samasta hintaluokasta päätin kirjoittaa tämän oppaan edullisen kellon hankkimista miettiville.

Minkälaista kelloa suosittelisit jokapäiväiseen käyttöön 100 eurolla?
Minkälaista kelloa suosittelisit jokapäiväiseen käyttöön 100 eurolla?

Kyseisessä noin 100€ hintaluokassa kelloja on saatavilla kymmeniltä merkeiltä jopa satoja eri mallivaihtoehtoja. Hintaluokka on tyypillinen muoti- ja brändikellomerkeille ja samalla kyseessä on entry-level hintaluokka monille perinteisille kellovalmistajille.

Tässä artikkelissa annan vinkkini kellon valintaan ja ostamiseen jotka auttavat etenkin ensimmäisen rannekellon hankinnassa. Vinkkien lisäksi listaan omasta mielestäni varmat kellomerkit sadan euron hintaluokassa laadukkaan kellon löytämiseksi.

Millainen kello minulle?

Kelloa ostaessa kannattaa etsiä parhaimman hinta-laatusuhteen omaava kello. Mitä enemmän ominaisuuksia sen parempi. Suuri vedenpitävyys, safiirilasi, automaattikoneisto ja pitkä takuu - pakko hankinta. VÄÄRIN.

Kellon ominaisuuksilla ja laadulla on toki merkitystä, mutta paras kello on se mikä pysyy ranteessa. Mikäli kello ei sytytä ja istu omaan tyyliin riskinä on kellon jääminen laatikon pohjalle pölyttymään. Silloin kellon ominaisuuksista tulee merkityksettömiä. Tämän vuoksi tämä artikkeli ja kaikkien muidenkin ulkopuolisten kellosuositukset kannattaa ottaa vastaan aina varauksella ja tutustua itse rauhassa kelloliikkeiden tarjontaan.

Ole ennakkoluuloton, tutustu kellomerkkeihin, kiertele myymälöissä ja kokeile erilaisia kelloja. Tätä kautta opit millaiset kellot ovat makuusi ja herättävät mielenkiintosi. Kelloblogeja ja -arvosteluja lukemalla saat hyviä ideoita, mutta mikään ei voita kellon omakohtaista kokeilemista ranteessa. Toisinaan kuvissa hyvältä vaikuttanut kello ei istu ja jättää kylmäksi, kun taas huomiotta jättämäsi kellomalli saattaakin herättää ostohalut.

Mekaaninen vai paristokello?

Yksi helpoimmista tavoista rajata kellovaihtoehtoja on päättää haluaako itselleen mekaanisen vai kvartsikellon.

Sadan euron hintaluokassa kellot ovat pääsääntöisesti sähkökäyttöisiä kvartsikelloja. Kvartsikoneiston käyttövoima saadaan joko kellon paristosta tai vaihtoehtoisesti akusta joka latautuu auringonvalosta (mm. Citizen Eco-Drive ja Seiko Solar) tai ranteen liikkeestä (mm. Seiko Kinetic). Kvartsikoneisto on tarkka, luotettava ja huoleton ratkaisu käyttökelloon.

Reilun sadan euron hintaluokassa on saatavilla myös mekaanisia kelloja jotka saavat käyttövoimansa kellon koneistossa olevalta vetojouselta. Vetojousi virittyy joko kellon nuppia eli kruunua vetämällä (vetokello) tai vaihtoehtoisesti ranteen liikeestä (automaattikello). Täyteen viritettynä mekaaninen kello pysyy toiminnassa mallista riippuen yleensä 38-42 tuntia ilman käyttöä.

Mekaaniset kellot eivät pidä aikaa yhtä tarkasti kuin kvartsikellot ja vaativat päivittäistä käyttöä pysyäkseen käynnissä. Tästä huolimatta mekaanisen koneiston lumo liukuvine sekuntiviisareineen ja epätäydellisyyksineen tekee näistä mielenkiintoisia ja haluttavia etenkin kelloharrastajien silmissä.

Minkä tyylinen kello sinulle?

Toinen tapa rajata kellovaihtoehtoja on miettiä omaa tyyliä ja kellon käyttötarkoitusta. Pukeudutko klassisesti jolloin pukukello tai hillitty yleiskello voisi sopia tyyliisi? Vai oletko menevä ulkonaliikkuja jolloin sopiva malli saattaisi löytyä vedenpitävästä sukelluskellosta tai sotilashenkisestä kenttäkellosta?

Karkeasti ottaen markkinoilla olevat kellot voidaan jakaa puku-, sukellus-, kronografi-, pilotti- ja kenttäkelloihin. Tunnistamalla itseäsi kiinnostavat kellotyylit on sopivan kellomallin löytäminen eri vaihtoehtojen joukosta helpompaa.

Vältä muotikelloja!

Sadan euron hintaluokka on täynnä niin sanottuja muoti- ja brändikelloja. Nämä ovat muotimaailmasta tuttuja tuotemerkkejä tai agressiivisella markkinoinnilla näkyvyyttä hakevia nuoria kellomerkkejä jotka tarjoavat omalla nimellään brändättyjä massatuotettuja halpakelloja. Merkeillä ei ole omaa kellotuotantoa ja brändätyt kellot tuotetaan alusta loppuun asti alihankintana kiinalaisilla OEM valmistajilla.

Muoti- ja brändikellot harvoin tarjoavat laatua rahalle.
Muoti- ja brändikellot harvoin tarjoavat laatua rahalle.

Muotikelloille tyypillistä on keskittyminen arvostetuilta kelloklassikoilta kopioituun designiin tai vaihtoehtoisesti erittäin minimalistisen ulkonäköön. Muotikellomerkit panostavat agressiivisesti markkinointiin ja ovat usein eniten mainostettuja kellomerkkejä niin perinteisessä kuin myös sosiaalisessa mediassa.

Tunnusmerkkejä muotikelloille ovat muun muassa vähäiset tekniset tiedot kellosta ja sen ominaisuuksista (koneisto, vedenpitävyys, lasin ja rungon materiaali). Usein myyntiä edistetään myös hienolla tarinalla ja luomalla kuvaa loistavasta ostomahdollisuudesta. Viimeistään törmättäessä mainoslauseisiin kuten “Revolutionizing the Luxury Watch Industry by Cutting Out the Middleman” on aika suunnata katse muihin vaihtoehtoihin.

Varoituksesta huolimatta kannattaa muistaa etteivät kaikki muoti- ja brändikellot ole huonolaatuisia. Eri kellomerkkien ja jopa saman kellomerkin mallisarjojen välillä on eroja ja mukaan mahtuu myös kaikin puolin asiallisia yksilöitä. Muotikellojen massasta valveutunut kuluttaja saattaa tehdä myös löytöjä kuten ETA 2824-2 koneistollisia Swiss Made kelloja.

Ostovinkit

Hyvän rannekellon hankkimiseen ei tarvitse useiden satojen eurojen budjettia. Peruslaatuisen paristokäyttöisen käyttökellon saa hankittua jo muutamilla kympeillä ja sadalla eurolla voi odottaa saavansa hyvälaatuisen kellon joka kestää vuosia jokapäiväistä käyttöä. Alla ostovinkkejä joilla voit saada entistä enemmän irti käyttämästäsi kellobudjetista.

Kysy tarjousta

Rannekelloista harvoin tarvitsee maksaa täyttä hintaa. Lähes kaikista kellomerkeistä muutamia poikkeuksia lukuunottamatta saa neuvottelemalla 10-30% alennuksen ohjehinnasta.

Seuraa alennusmyyntejä

Pienellä budjetilla kannattaa seurata myös kelloliikkeiden poistomyyntejä ja tarjouskampanjoita. Poistuvista malleista ja yksittäiskappaleista on usein mahdollisia tehdä hyviä löytöjä jopa 30-50% alennuksella.

Osta käytettynä

Mikäli budjetti ei riitä haluamasi kellomallin hankintaan on vaihtoehtona kellon hankkiminen käytettynä. Nykyaikaiset rannekellot lähtökohtaisesti kestävät hyvin käyttöä ja ovat siten melko riskittömiä hankintoja myös käytettynä. Käytettyjä kelloja löydät yleisten myyntipalstojen lisäksi muun muassa Kellofoorumilta ja Facebookin kelloryhmistä.

Käytettyä kelloa ostaessa huomioi kellon ikä, kunto ja mahdollisen takuun voimassaolo. Automaattikellojen kanssa tarkista kellon käynti ja mahdollinen huoltotarve. Muista myös yleinen varovaisuus yksityisten henkilöiden välisessä kaupankäynnissä. Varo huijareita ja tuoteväärennöksiä.

Kello ulkomailta?

Toisinaan on myös perusteltua hankkia kello ulkomailta. Lähtökohtaisesti ulkomailta tilaamiseen on kaksi erilaista syytä.

Näistä ensimäinen on saatavuus, sillä läheskään kaikkia kelloja ei ole Suomen maahantuojien valikoimissa tai merkillä ei ole Suomessa edustusta. Tällaisen kellomallin hankkimiseksi on käytännössä pakko tilata kello ulkomailta.

Esimerkkinä laadukkaista, mutta vain ulkomailta saatavissa olevista, kelloista on monet pienet itsenäiset kellomerkit eli niin sanotut mikrobrändit.

Toinen syy ulkomailta tilaamiseen on hinta. Toisinaan netin verkkokaupoista löytää diilejä joita ei yksinkertaisesti voi jättää hyödyntämättä. Hinnan takia ulkomailta ostaessa tulee kuitenkin huomioida toimituskulut sekä mahdolliset verot ja tullit mitkä nostavat kokonaishintaa merkittävästi.

Ulkomailta tilattaessa kellon takuu ei välttämättä ole voimassa Suomessa jolloin mahdolliset takuu- ja ongelmatilanteet joudutaan selvittämään myyjäliikkeen kanssa. Huomioi tämä ulkomailta tilaamisen kannattavuutta miettiessä.

Varmat kellomerkit

Tässä kappaleessa listaan omasta mielestäni hyvät kellomerkit ja mallistot laadukkaan kellon löytämiseksi sadan euron hintaluokassa.

Kuten aiemmin mainitsin, niin kelloa hankkiessa on tärkeää hankkia juuri itselle sopiva kello. Valmistajien mallistoja kannattaakin tutkia syvällisesti, sillä usein saman malliston sisällä on laaja valikoima erilaisiin tyyleihin sopivia kellovaihtoehtoja mitkä pohjautuvat teknisesti yhtenäisiin ratkaisuihin.

Casio

Casio G-SHOCK on ollut kovaa menoa kestävän kellon ilmentymä yli 35 vuoden ajan. Kello joka ei pelkää vettä, hiekkaa eikä iskuja on loistava valinta aktiivisen ihmisen ranteeseen.

Ikonista G-SHOCK ulkonäköä hakevalle sopivin malli löytyy *DW-5600 sarjan kelloista. Ensimmäistä kertaa 1987 julkistettu kello on säilyttänyt ulkonäkönsä vuosikymmeniä lähes muuttumattomana ollen klassikko omassa luokassaan.

Uutuusmallisto *GA-2100 puolestaan tarjoaa historian ohuimmat ja omasta mielestäni myös tyylikkäimmat G-SHOCK kellot. GA-2100 muotokielessä löytyy yhtenäisyyksiä Audemars Piguet Royal Oak mallistoon mistä juontaa myös mallin lempinimi ‘CasiOak’.

Moderni GA-2100 CasiOak vai klassinen DW-5600?
Moderni GA-2100 CasiOak vai klassinen DW-5600?

Lujan ulkokuoren lisäksi G-SHOCKit tarjoavat 200m vedenpitävyyden ja laajan kirjon digitaalikellon ominaisuuksia. Molempia mallistoja on saatavilla tuttuun tapaan useissa eri väreissä mustan lisäksi.

Perinteisempää tyyliä etsivälle Casio tarjoaa sporttisen *Edifice malliston. Mallistosta löytyy muun muassa sukelluskellotyylinen EFV-130D-1AVUEF yksisuuntaisella bezelillä ja EFR-568D-1AVUEF kronografimalli ajanotto-ominaisuuksilla.

Edifice-sarja tarjoaa malleja kronosta suklariin.
Edifice-sarja tarjoaa malleja kronosta suklariin.

Molemmat Edifice-sarjan kellot tarjoavat sporttisen ulkonäön ja jokapäiväiseen käyttöön riittävän ISO-standardin mukaisen 100m vedenpitävyyden.

Citizen

Citizenin historia yltää aina vuoteen 1918 ja merkki on auringonvalosta latautuvien rannekellojen pioneeri Eco-Drive mallistollaan. Eco-Drive malliston lisäksi Citizen on myös yksi suurimpia mekaanisten koneistojen tuottajia. Citizenin omistama kellokoneistovalmistaja Miyota tuottaa vuosittain noin 1,8 miljoonaa mekaanista koneistoa Citizen ja muiden kellomerkkien tarpeisiin.

Citizenin *Eco-Drive mallisto on tyylillisesti laaja kattaen käytännössä kaikki kellotyypit pukukelloista pilottikelloihin ja kronografeihin. Päivyrillä varustetun BM7480-81E mallin uritettu bezel tuo muuten selkeälinjaiseen kelloon haluttua ylellisyyttä. BM7455-11E on sukellushenkinen sporttikello jonka tumma runko ja bezelin merkinnät tekevät ulkonäöstä työkalumaisen.

Citizen Ecodrive mallisto on laaja.
Citizen Ecodrive mallisto on laaja.

Molemmat Eco-Drive mallit on varustettu 100 metrin vedenpitävyydellä ja 180 vuorokauden akkukestolla ilman valolatausta. Kellojen päivittäinen valotarve akun lataamiseksi on vain 2 minuuttia.

Eco-Driven lisäksi Citizen tarjoaa myös perinteisiä *paristokäyttöisiä kvartsikelloja. Reilun sadan euron hintaluokassa mielenkiintoisen vaihtoehdon näistä tarjoaa pilottihenkinen AN3623-02A kronografi. Suurilla numeerisilla indekseillä ja pimeässä hohtavilla luminoiduilla viisareilla varustettu kellotaulu on selkeälukuinen. Kvartsivalikoimasta löytyy myös klassinen racing kronografi AN3600-59L vaihtoehto.

Citizen AN3600-59L on klassinen sporttikrono.
Citizen AN3600-59L on klassinen sporttikrono.

Citizenin *automaattikoneistolliset mallit eivät mahdu tiukasti katsottuna otsikon mukaiseen 100€ hintaluokkaan, mutta tarjouksista automaatteja on saatavilla parhaimmillaan jopa alle 150 eurolla.

Sukelluskelloista pitävälle NH8389-88LE tarjoaa Citizen Promaster sukelluskelloista tuttua designia aiempaa edullisemmassa hintaluokassa. NJ0100-89A puolestaan on retrohenkinen pilottikello todella upealla sunburst-kellotaululla.

Citizen automaattien hinnat alkavat 150 eurosta.
Citizen automaattien hinnat alkavat 150 eurosta.

Molemmissa automaateissa sykkii Miyotan 8XXX sarjan koneistot 42 tunnin käyntivaralla ja 21600 bph käyntinopeudella. Valitut koneistot ovat hienostelemattomia mutta luotettavia työjuhtia ja siten asiallisia valintoja tässä hintaluokassa.

Seiko

Puhuttaessa edullisista ja laadukkaista kelloista on mahdotonta olla mainitsematta Seikoa. Seikolla on keskeinen rooli koko rannekellojen kehityksen historiassa ja 1969 julkaistu maailman ensimmäinen kvartsikello Seiko Astron aloitti koko kvartikellojen vallankumouksen. Laajan kvartsikellojen malliston lisäksi Seiko on tunnettu luotettavista ja edullisista Seiko 5 automaattikoneistollisista kelloista.

Seiko 5 sarjan automaattikellot pääsääntöisesti ylittävät hieman asetetun budjetin hintojen lähtiessä kotimaisissa liikkeissä noin 150 eurosta. Ajattoman tyylikästä kelloa etsivälle tässä hintaluokassa on tarjolla SNKL43K1 sinisellä sunburst kellotaululla. Neutraalimpaa ulkonäköä haluavalle kellosta on saatavilla myös mustatauluinen SNKL45K1 versio. Kellossa on nähtävillä yhtänäisyyksiä Seikon arvostetun SARB malliston kanssa mistä juontaa myön mallin ‘Baby-SARB’ kutsumanimi.

Sporttinen SNKE01K1 vai klassinen SNKL43K1?
Sporttinen SNKE01K1 vai klassinen SNKL43K1?

Sporttisempaa mallia etsivälle Seiko 5 sarjassa on tarjolla muun muassa SNKE01K1 kiinteällä viiden minuutin välein numeroidulla bezelillä. Yhteistä esitellyille Seiko 5 malleille on työjuhtana tunnettu Seiko 7s26 automaattikoneisto, 30m vedenpitävyys ja Hardlex-lasi.

Seikon hintataso on viime vuosina noussut hienoisesti mikä on vähentänyt 100€ hintaluokassa olevaa kellovalikoimaa. Hintatietoisen ostajan kannattaa seurata Seiko 5 automaattimalliston ja Solar kvartsimalliston tarjouksia ja poistuvien mallien diilejä merkin jälleenmyyjillä.

Orient

Viimeinen esiteltävistä varmoista kellomerkeistä on Seiko Epsonin konserniin kuuluva Orient. Vaikka Orient on ainakin Suomessa jäänyt osin Seikon varjoon, on merkillä pitkä historia ja kellojenvalmistuksen se aloitti jo vuonna 1950. Etenkin viime aikoina Orient on nostanut arvostustaan kelloharrastajien piireissä keskihintaisten sukellus- ja pukukellomallistojensa (Bambino, Mako, Ray, Kamasu) ansiosta.

Reilun sadan euron hintaluokassa Orient tarjoaa laajan valikoiman perinteisiä *paristokäyttöisiä kvartsikelloja. Näistä Orient Sp-sarjan pilottikello FUNG2001D0 tarjoaa tasapainoisen näkemyksen lentäjänkellosta. Klassista pukukelloa etsivälle tarjolla on Classin-sarjan FUG1R002B6, joka ulkonäöllisesti on hyvin läheistä sukua suositulle Orient Bambino mallistolle.

Sporttinen Sp vai klassinen Classic?
Sporttinen Sp vai klassinen Classic?

Orientin *automaattimallisto lähtee noin 200€ eurosta ylöspäin, mutta alennuksesta tai poistuvista malleista voi tehdä toisinaan loistavia löytyjä jopa 150 eurolla. Reilun 200€ euron hintaluokassa Orient tarjoaa hyvän hinta-laatusuhteen muun muassa *Ray sukelluskellojen ja klassikkomaineeseen nousseessa *Bambino pukukellojen mallistossa.

Oma valintani

Kuten artikkelin alussa mainitsin myös itse tein viimeisimmän kellohankintani juuri tästä reilun sadan euron hintaluokasta. Kyseessä oli jo pitempään seuraamani Citizen Automatic NJ0100-89L retrohenkinen pilottikello. Kellossa viehätti ennen kaikkea todella upea sunburst kellotaulu joka on luonnossa vielä paljon tuotekuvia upeampi.

Citizen Automatic NJ0100-89L
Citizen Automatic NJ0100-89L

Kyseessä on hintaluokka huomioiden todella kaunis kello ja laatu on kaikin puolin kunnossa. Mistään täydellisestä kellosta ei kuitenkaan ole kyse ja edullinen hinta on nähtävissä muun muassa rannekkeen toteutuksessa. Itse päädyin hankkimaan kellon käytettynä noin sadalla eurolla, mutta myös uutena kelloa on saatavilla noin 150€ hinnalla muun muassa *Kulta-Centeristä ja muilta Citizen jälleenmyyjiltä.


Kiinnostaako kelloaiheiset videot? Seuraa Ranteessa kanavaa YouTubessa.