Botta Design Uno Titanium

Minimalistinen yksikätinen.

23.09.2020 (Päivitetty 27.10.2021) · Juho Perälä

YouTube · Artikkelit · Arvostelut · Rannekellot

Kaupallinen yhteistyö: BOTTA Design

Tänään arvostelussa on Saksalainen Botta Design Uno yksikätinen rannekello. Botta Design ystävällisesti toimitti kellon meille arvostelua ja arvontaa varten.

Botta Design ei välttämättä ole monellekaan entuudestaan tuttu kellomerkki. Merkillä on kuitenkin pitkä ja varsin keskeinen historia yksikätisten kellojen valmistajana, sillä merkin perustaja ja teollinen suunnittelija Klaus Botta suunnitteli ensimmäisen yksikätisen Uno kellomallinsa jo vuonna 1986.

Yksikätinen rannekello?

Yksikätisessä kellossa aikaa seurataan pelkän tuntiviisarin avulla. Yksikätisen kellon toimintaperiaate on vanha ja yksikätiset kellot olivat laajasti käytössä muun muassa vanhoissa kellotorneissa kuten Westminster Abbeyn kirkossa.

Katso Botta Design Uno arvostelu Ranteessa YouTubessa.
Katso Botta Design Uno arvostelu Ranteessa YouTubessa.

Kellotorneista periaate siirtyi sittemmin ensimmäisiin taskukelloihin kuten Brequet 1979 Subscription Watchiin. Tasku- ja rannekellojen kehityksen myötä kaksi- ja kolmeviisariset ratkaisut mahdollistivat tarkemman ajan seuraamisen minuuttien ja sekunttien tarkkuudella lopulta korvaten yksikätiset ratkaisut käytännössä kokonaan.

Yksikätisten kellojen pioneeri

Vuonna 1986 Klaus Bottan suunnittelema Uno oli ensimmäinen moderni kellomalli joka toi aikojen saatossa unohtuneen yksikätisen kellon periaatteen takaisin rannekelloihin. Klaus Bottaa voidaankin pitää perustellusti yhtenä nykyaikaisten yksikätisten kellojen pioneereistä.

Botta Design merkin historia on varsin mielenkiintoinen. Alkujaan Klaus Botta lisensoi suunnittelemansa Uno kellomallin Manfred Brasslerin kanssa ja kelloa myytiin Watch People tuotemerkillä aina vuoteen 1999 asti. Lisenssillä tehtävän valmistuksen loputtua vuonna 1999 Klaus Botta päätti perustaa oman Botta Design kellomerkin antaen itselleen vapaat kädet malliston kehittämiseen ja laajentamiseen.Mielenkiintoisen tarinasta tekee myös se, että Brassler perusti puolestaan hieman myöhemmin vuonna 2001 oman MeisterSinger kellomerkin keskittyen myöskin vahvasti yksikätisiin kellomalleihin. Vuonna 1986 julkaistun Uno mallin voikin nähdä toimimeen katalyyttinä peräti kahdelle merkittävälle yksikätisiä kelloja valmistavan kellomerkin syntymälle.

Uno Titanium 40mm C

Botta Design UNO mallistosta arvosteltavaksi saatiin malliston edullisin UNO Quartz 40mm C. Kyseessä on noin 390€ hintainen titaanirungolla ja 40mm halkaisijalla varustettu minimalistinen kvartsimalli.

Uno mallisto on vuosien saatossa laajentunut moninaiseksi ja malliston hinnat vaihtelevat nyt esittelyssä olevasta 390€ kvartsimallista aina 1490€ maksavaan UNO Automatic Anniversary 44mm malliin.

Uno Titanium 40mm C on malliston edullisin vaihtoehto.
Uno Titanium 40mm C on malliston edullisin vaihtoehto.

Kokonaisuutena Botta Design Uno-mallisto on todella laaja. Mallisto kattaa minimalistinen Uno -sarjan sekä ensijulkaisun 30v historiaa juhlistavan Uno Anniversary -sarjan kellot. Kelloja on saatavilla niin Rondan kvartsikoneistolla kuin myös ETA:n automaattikoneistoilla. Kellot ovat saatavilla teräs ja titaanirungolla sekä 40mm ja 44mm halkaisijalla joko mustalla tai valkoisella kellotaululla. Lisäksi saatavilla on erillinen Uno 24h mallisto 24h kellotaululla ja todella modernilla ulkonäöllä.

Mitat ja ominaisuudet

Ensimmäisenä kellossa silmiin pistää Botta Designin näkemys Bauhaus-henkisestä designista. Kun viisareita on vain yksi ja rungossa ei ole ulkonevia lugeja, on kokonaisuus tyylillisesti äärimmäisen minimalistinen.

Kellossa ei ole varsinaisesti lasin ympärille asettuvaa bezeliä ja käytännössä koko kello on yhtä suurta kellotaulua. Tämä saa kellon näyttämään kokoistaan isommalta ja yhdessä yksilöllisen tyylin kanssa tekee kellosta myös huomiota herättävän. Rohkea ulkonäkö herättää keskustelua sekä jakaa mielipiteitä puolesta ja vastaan.

Bauhaus-henkinen ulkoasu on minimalistisen kaunis.
Bauhaus-henkinen ulkoasu on minimalistisen kaunis.

Kellon halkaisija on 40mm ja paksuutta kellolla on lasin kanssa vain 6,8 mikä tekee kellosta todella ohuen. Kellossa ei ole perinteisiä ulkonevia lugeja, vaan 20mm halkaisijalla oleva ranneke kiinnittyy kellon rungon alle piilotettuihin jousitappeihin. Efektiivinen 35mm lug-to-lug pituus on siis poikkeuksellisesti kellon halkaisijaa pienempi taaten hyvän istuvuuden myös kapeassa ranteessa.

Kellon runko on poikkeuksellisesti titaania, mikä antaa rungolle teräsrunkoa tummemman sävyn. Materiaalina titaani on kestävyydestään huolimatta todella kevyttä, mikä yhdistettynä kvartsikoneistoon mahdollistaa kellolle kevyen 32 gramman kokonaispainon. Kyseessä on ehdottomasti kevyin koskaan Ranteessa blogissa esitellyistä kelloista.

Yksilöllisestä ulkoasusta ja titaanirungosta huolimatta kellon tekninen toteutus on laatukvartsille tavanomainen. Koneistona on sveitsiläinen Ronda 1062 kvartsikoneisto. Automaattimalleihin verrattuna kvartsikoneisto on hieman mauton ja hajuton, mutta samalla huoleton ja luotettava työjuhta. Kellon lasina on naarmuuntumaton double-dome safiirilasi kaksinkertaisella heijastuksenestolla.

Kasvisparkittu luomuranneke istuu kokonaisuuteen.
Kasvisparkittu luomuranneke istuu kokonaisuuteen.

Kellon mukana tulee saksalaisen RIOS1931 valmistajan kasvisparkittu luomunahkaranneke. Tyylillisesti musta ranneke istui minimalistiseen kokonaisuuteen hyvin eikä sen laadussa havaittu moitteita. Vaihtoehtoisesti kello on saatavilla lisähintaan satulanahka-, kumi-, teräs tai milanese mesh-rannekkeella.

Arvosteltava malli oli niin sanottu C malli (clipped), mikä tarkoittaa rungon painokiinnitystä. Tämän myötä kello tarjoaa lähinnä välttävän 30m vedenpitävyyden. Saatavilla on myös ulkoisesti identtinen 485€ hintainen UNO Quartz 40mm malli tarjoten kierrekiinnitteisen titaanirungon ja sen myötä parannetun 50m vedenpitävyyden.

Mukava unisex

Kellon käytössä huomiota herättävää oli kellon istuvuus ja mukavuus ranteessa. Titaanirungon mahdollistama höyhenenkevyt 32 gramman paino käytännössä katoaa ranteeseen. Kevyen painon lisäksi hyvään istuvuuteen vaikutti myös onnistunut rannekevalinta sekä kellon rungon takapuolinen muotoilu. Kellon runko nousee ja ohenee molempia sivua kohti mahdollistaen ranteen vapaamman liikkuvuuden.

Titaanirunko kapenee sivuille mahdollistaen hyvän istuvuuden.
Titaanirunko kapenee sivuille mahdollistaen hyvän istuvuuden.

Koska kellossa ei ole perinteisiä rungosta ulkonevia lugeja on kellon lug-to-lug pituus poikkeuksellisen pieni. Tämä mahdollistaa kellolle hyvän istuvuuden kapeassakin ranteessa missä tavanomainen 40mm kello saattaisi tuntua liian isolta. Siten kello toimii hyvin unisex mallina sekä miehille ja naisille. Unosta on saatavilla myös isommmat 44mm halkaisijalla olevat mallit isompaa presenssiä haluavalle.

Kiireettömän kello

Tämä Uno oli ensimmäinen kokeilemani yksikätinen kello. Kellon käyttö poikkeaa tavanomaisista kelloista siinä mielessä, että täysin tarkkaa aikaa kellosta on mahdotonta lukea. Käytännössä kellosta on helppo katsoa aika 2-3 minuutin tarkkuudella. Omassa käytössä tämä toimi pääosin hyvin enkä juuri jäänyt kaipaamaan mahdollisuutta tarkemmalle ajan määrittämiselle.

Botta Design Uno sopii kiireettömään elämäntyyliin.
Botta Design Uno sopii kiireettömään elämäntyyliin.

Yksikätisen kellon takaa löytyy myös kiehtova filosofia. Kun kello ei muistuta välittömästi jokaisesta minuutin ja sekunnin vaihtumisesta eikä aikaa pysty määrittämään absoluuttisen tarkasti, ei omaa elämäänsä tule myöskään elettyä sekuntiaikataululla. Olinkin havaitsevani, että kellon käytön myötä päivittäisiä aikatauluja tuli ennakoitua paremmin ja samalla vähennettyä turhaa kiireentunnetta.Yksikätisyyden kääntöpuolena kuitenkin on, että jos työ tai muu elämänrytmi vaatii sekunnintarkkaa tietoa oikeasta ajasta, niin silloin tämä kello ei ole oikea valinta ainoaksi kelloksi. Yksikätinen kello onkin ehkä parhaimmillaan juuri kiireettömien viikonloppujen ja sunnuntai-aamujen ajannäyttäjänä.

Saksalainen tuotantoketju

Arvostelussa olleessa kellossa ja koko Botta Designin mallistossa oli ilahduttavaa havaita valmistajan terve kunnioitus kotimaisuutta ja paikallista toimintaa kohtaan. Kellojen suunnittelu tapahtuu Botta Designin toimistolla Frankfurtin läheisyydessä ja kellojen kokoonpano suoritetaan paikallisesti Saksassa. Naapurimaasta sveitsistä tulevia Rondan ja ETA:n koneistoja lukuunottamatta myös kellojen rannekkeet ovat saksalaisen RIOS1931 rannekevalmistajan valmistamia.

Yhteenveto

Arvostelussa ollut Botta Design Uno oli erittäin mielenkiintoinen tuttavuus. Kello tarjoaa varsin yksilöllisen ja minimalistisen vaihtoehdon Bauhaus-tyylistä kelloa etsivälle. Kellon yksikätisyys korostaa kellon minimalistista otetta ja kokonaisuus ei varmasti jätä ketään kylmäksi. Tästä joko tykkää tai ei.

Teknisesti kello on valmistettu laadukkaista osista ja tarjoaa tasapainoisen kokonaisuuden yksilöllisessä titaanikuoressa. Kokonaisuuden kruunaa saksalainen tuotantoketju sveitsiläisine koneistoineen. Laaduntarkkailun kauneusvirheenä arvoitavassa yksilössä havaittiin kuitenkin pölyhiukkanen lasin sisäpuolella mikä tämän hintaluokan kellossa on varsin valitettavaa.

Botta Design mallisto on tyylillisesti monipuolinen. (Kuva: Botta Design)
Botta Design mallisto on tyylillisesti monipuolinen. (Kuva: Botta Design)

Mikäli Uno malliston minimalistinen tyyli ei iske omaan makuhermoon kannattaa tutustua myös valmistajan värikkäämpiin ja rohkeamman designin omaaviin vaihtoehtoihin. Henkilökohtaisesti mielenkiintoisimpina malleina Botta Designin mallistossa pidin rohkeasti värejä käyttävää Tres Colores Automatic ja sporttista 24h taululla varustettua Tres 24 Quartz malleja.

Kellon tiedot

Kello: Botta-Design Uno 40mm Titanium C
Halkaisija: 40mm
Paksuus: 6,8mm
Ranneke: 20mm
Lug-to-Lug: 35mm
Taulu: Valkoinen
Materiaali: 100% Titaani
Vedenpitävyys: 30m / 3 ATM
Kruunu: push-pull
Lasi: Safiirikristalli, molemminpuolinen AR-pinnoite
Koneisto: Ronda 1062 kvartsikoneisto
Takuu: 2 vuotta
Ranneke: Rios1931, kasvisparkittu luomunahka

Kiinnostaako kelloaiheiset videot? Seuraa Ranteessa kanavaa YouTubessa.