Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, merkitty * -merkillä.
Viimeisen vuosikymmenen ajan olen vuosi vuodelta vähentänyt paperisten kirjojen lukemista. Kelloharrastajalle Watchuseekin kaltaiset nettifoorumit, Facebook kelloryhmät ja YouTube ovat useinmiten helpoin ja nopein tapa hankkia ajantasaista tietoa rannekelloista, niiden historiasta ja kelloharrastamisesta.
Tästä huolimatta myös perinteisillä kirjoilla on yhä paikkansa ja aikansa. Kovakantinen kirja on kuin analoginen vinyylilevy tarjoten nostalgiaa ja rentouttavia lukuhetkiä. Hyvä kirja onkin parhaimmillaan nautittuna rauhassa takkatulen ja hyvä viskilasin kera.
Kovakantinen ja laadukkaasti printattu kellokirja korkealaatuisine kuvituksineen on myös oivallinen keskustelunavaaja kahvipöydässä. Kelloja käsittelevä kirja on myös aina haluttu ja arvostettu lahja kelloharrastajalle.
Alla oma listaukseni seitsemästä tutustumisen arvoisesta kirjasta.
Kelloaiheiset yleisteokset ovat loistava valinta harrastusta aloittelevalle kuin myös pitemmälle ehtineelle. Kirjat tarjoavat monipuolisesti yleistietoa rannekellojen tekniikasta, kellomerkeistä sekä ikonisista kellomalleista.
Joona Vuorenpään Kellomies on kotimaisen kellokirjallisuuden ikoni. Laadukkaasti kirjoitettu kirja on oiva lähdeteos rannekellojen maailmaan tarjoten runsaasti tietoa rannekelloista ja kellomerkeistä.
Kirjan alkuosa keskittyy tarjoamaan napakan tietopaketin rannekelloista, eri kellotyypeistä, koneistosta ja kelloharrastamisesta, loppuosan keskittyessä keskeisten kellomerkkien esittelyyn. Kirjan lopusta löytyy myös aina hyödyllinen kellosanasto sekä yhteenveto kellojen ja ajanmittaamisen historiasta.
Kellomies on julkaistu 2011, mutta lähes 10 vuoden iästään huolimatta kirja tarjoaa yhä raikkaan katsauksen kellojen maailmaan. Mikäli aivan viimeisimpien kellomallien puuttuminen sisällöstä ei ole haitaksi, tarjoaa Kellomies yhä paljon luettavaa jokaiselle kelloharrastajalle.
Ryan Schmidtin *The Wristwatch Handbook on ehkä kattavin itselleni vastaantulleista kirjoista mekaanisen kellon saloihin. Kirja toimii erinomaisena hakuteoksena mekaanisten kellojen tekniikkaan, komplikaatiohin ja ominaisuuksiin.
The Wristwatch Handbook ei ole yhdellä lukemalla sulatettava teos, vaan kirja on parhaimmillaan hakuteoksena jonka pariin voi palata vielä vuosia ensilukeman jälkeenkin.
Gene Stonen ja Stephen Pulvirentin *The Watch: Thoroughly Revised on monipuolinen perusteos kelloharrastajalle.
Alkujaan 2007 julkaistu ja 2018 päivitetty teos esittelee 50 merkittävää kellomerkkiä käyden läpi näiden historian ja keskeiset kellomallistot. The Watch toimii erinomaisesti kahvipöytäkirjana korkalaatuisine kuvituksineen halutuista arvokelloista.
Kellomerkkien esittelyjen lisäksi kirjan loppuosa tarjoaa hyödyllistä tietoa rannekellojen hankinnasta, keräämisestä ja harrastamisesta.
Josh Simsin ja Mitch Greenblattin *Retro Watches: The Modern Collector’s Guide tarjoaa runsaasti tietoa ja silmäniloa retrokelloista kiinnostuneille.
Retro Watches esittelee lukijalleen yli sata omaperäistä kellomallia vuoden 1957 Elgin ‘Golf Ballista’ vuoden 1975 Bulova Computroniin. Kirja tarjoaa mielenkiintoisen läpileikkauksen ‘50, ‘60 ja ‘70 -lukujen ‘Space Age’ designin suunnannäyttäjistä. Mukana on niin monet aikakauden kulttiklassikot kuin vähemmän tunnetut erikoisuudet.
Kirja on erinomainen lähdeteos vintage- ja retrokelloista sekä yleisesti aikakauden designista kiinnostuneille.
Kellot itsessään ovat kylmiä mekaanisia esineitä, mutta tarinat ja historia syntyy kellojen tekijöiden ja käyttäjien myötä. Kellojen takana olevia ihmisiä käsittelevät kirjat ovat oivallinen vastapaino teknistä tietoa tarjoaville yleisteoksille.
Mitä tekemistä Paul Newmanilla on Rolex Daytonan kanssa? Mikä kello oli John F. Kennedyllä virkaanastujaisissa? Taulukoiden ja teknisten tietojen sijaan Mathew Hranekin *A Man & His Watch raottaa kuuluisten ihmisten suhdetta heidän rannekelloihin. Kirja tarjoaa 76 mukaansatempaavaa tarinaa rannekelloista ja heidän omistajistaan.
A Man & His Watch on itselläni se kirja jonka luin käytännössä yhdeltä istumalta. Kirja tarjoaa kymmenittäin toisistaan irrallisia tarinoita kellojen omistajista ja heidän suhteesta kelloihinsa. Mukaan mahtuu kuuluisuuksia, tuntemattomuuksia, arvokelloja kuin myös muutaman kympin kelloja lapsuudesta. Pakko-ostos kellotarinoista pitäville.
Joona Vuorenpään Ajan mestarit on monella tavoin poikkeuksellinen teos. Kellojen tekijöistä ei ole kirjoitettu kovinkaan montaa kirjaa edes englanniksi ja sitten meillä on Ajan Mestarit -teos, joka avaa 25 suomalaisen kellosepän tarinan ja matkan maailmalle.
Vuonna 2016 julkaisut Ajan mestarit on mielenkiintoinen kirja Suomen kelloseppäkoulusta valmistuneisiin ammattilaisin ja tarinoihin heidän takana. Kirja on erinomainen kunnianosoitus Kelloseppäkoululle ja kotimaiselle ammattitaidolle.
Fyysisestikin massiivinen Ajan Mestarit -teos on arvokirja kotimaista ammattitaitoa arvostavalle kelloharrastajalle. Kirjaa on painettu rajoitettu 1200 kappaleen erä ja kirjaa on ajoittain löydettävissä antikvariaateista ja myyntipalstoilta.
Tiettyyn kellomerkkiin tai malliin ihastuneelle harrastajalle mallikohtaiset kirjat tarjoavat syväluotauksen kellomallin syntyyn, historiaan ja evoluutioon.
Rolex Submarinerin ohella Omega Speedmaster on ehkä yksi maailman tunnetuimmista kellomalleista. *A Moon Watch Story raottaa kantta Speedmasterin historiaan ja tarinaan kuinka kellomalli päätyi lopulta kuuluisalle kuumatkalleen ja sitä myötä kaiken maailman tietoisuuteen.
Kirjan alkuosa keskittyy raottamaan Omegan historiaa kronografeihin, ensimmäisen Speedmasterin syntyä ja sen taivalta moottoriradoilta kuuluisalle kuumatkalleen. Mukana on tietoa niin NASAn testeistä ja avaruuslennoista kuin myös Speedmasterin käytöstä Neuvostoliiton ja Euroopan (ESA) avaruusohjelmissa. Loppuosa kirjasta keskittyy esittelemään Speedmasterin evoluutio vuosien varrella ja sen keskeisiä malleja eri aikakausilta.
A Moon Watch Story -kirjan lisäksi samalta kustantajalta on saatavilla Omega Speedmaster 125 malliin keskittyvä ilmainen e-kirja Speedmaster 125 Only sekä syvällisiin yksityiskohtiin pureutuva *Moonwatch Only.
Tuotelinkit
Kellomies ja Ajan Mestarit -teoksia lukuunottamatta kirjat ovat saatavilla Adlibris kirjakaupasta:
Kiinnostaako kelloaiheiset videot? Seuraa Ranteessa kanavaa YouTubessa.