Parhaat kellokirjat harrastajalle

Tietoa ja tarinoita rannekelloista.

23.11.2020 (Päivitetty 11.01.2024) · Juho Perälä

Artikkelit · Arvostelut · Kirjallisuus

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, merkitty * -merkillä.

Viimeisen vuosikymmenen ajan olen vuosi vuodelta vähentänyt paperisten kirjojen lukemista. Kelloharrastajalle Watchuseekin kaltaiset nettifoorumit, Facebook kelloryhmät ja YouTube ovat useinmiten helpoin ja nopein tapa hankkia ajantasaista tietoa rannekelloista, niiden historiasta ja kelloharrastamisesta.

Tästä huolimatta myös perinteisillä kirjoilla on yhä paikkansa ja aikansa. Kovakantinen kirja on kuin analoginen vinyylilevy tarjoten nostalgiaa ja rentouttavia lukuhetkiä. Hyvä kirja onkin parhaimmillaan nautittuna rauhassa takkatulen ja hyvä viskilasin kera.

Kovakantinen ja laadukkaasti printattu kellokirja korkealaatuisine kuvituksineen on myös oivallinen keskustelunavaaja kahvipöydässä. Kelloja käsittelevä kirja on myös aina haluttu ja arvostettu lahja kelloharrastajalle.

Alla oma listaukseni seitsemästä tutustumisen arvoisesta kirjasta.

Yleisteokset

Kelloaiheiset yleisteokset ovat loistava valinta harrastusta aloittelevalle kuin myös pitemmälle ehtineelle. Kirjat tarjoavat monipuolisesti yleistietoa rannekellojen tekniikasta, kellomerkeistä sekä ikonisista kellomalleista.

Kellomies

Joona Vuorenpään Kellomies on kotimaisen kellokirjallisuuden ikoni. Laadukkaasti kirjoitettu kirja on oiva lähdeteos rannekellojen maailmaan tarjoten runsaasti tietoa rannekelloista ja kellomerkeistä.

Kellomies on todellinen kotimaisen kellokirjallisuuden klassikko.
Kellomies on todellinen kotimaisen kellokirjallisuuden klassikko.

Kirjan alkuosa keskittyy tarjoamaan napakan tietopaketin rannekelloista, eri kellotyypeistä, koneistosta ja kelloharrastamisesta, loppuosan keskittyessä keskeisten kellomerkkien esittelyyn. Kirjan lopusta löytyy myös aina hyödyllinen kellosanasto sekä yhteenveto kellojen ja ajanmittaamisen historiasta.

Kellomies on yksi harvoista suomenkielisistä kellokirjoista.
Kellomies on yksi harvoista suomenkielisistä kellokirjoista.

Kellomies on julkaistu 2011, mutta lähes 10 vuoden iästään huolimatta kirja tarjoaa yhä raikkaan katsauksen kellojen maailmaan. Mikäli aivan viimeisimpien kellomallien puuttuminen sisällöstä ei ole haitaksi, tarjoaa Kellomies yhä paljon luettavaa jokaiselle kelloharrastajalle.

The Wristwatch Handbook

Ryan Schmidtin *The Wristwatch Handbook on ehkä kattavin itselleni vastaantulleista kirjoista mekaanisen kellon saloihin. Kirja toimii erinomaisena hakuteoksena mekaanisten kellojen tekniikkaan, komplikaatiohin ja ominaisuuksiin.

The Wristwatch Handbook on oivallinen hakuteos komplikaatioihin.
The Wristwatch Handbook on oivallinen hakuteos komplikaatioihin.

The Wristwatch Handbook ei ole yhdellä lukemalla sulatettava teos, vaan kirja on parhaimmillaan hakuteoksena jonka pariin voi palata vielä vuosia ensilukeman jälkeenkin.

The Watch: Thoroughly Revised

Gene Stonen ja Stephen Pulvirentin *The Watch: Thoroughly Revised on monipuolinen perusteos kelloharrastajalle.

The Watch: Thoroughly Revised
The Watch: Thoroughly Revised

Alkujaan 2007 julkaistu ja 2018 päivitetty teos esittelee 50 merkittävää kellomerkkiä käyden läpi näiden historian ja keskeiset kellomallistot. The Watch toimii erinomaisesti kahvipöytäkirjana korkalaatuisine kuvituksineen halutuista arvokelloista.

The Watch esittelee kattavasti tärkeimmät kellomerkit.
The Watch esittelee kattavasti tärkeimmät kellomerkit.

Kellomerkkien esittelyjen lisäksi kirjan loppuosa tarjoaa hyödyllistä tietoa rannekellojen hankinnasta, keräämisestä ja harrastamisesta.

Retro Watches: The Modern Collector’s Guide

Josh Simsin ja Mitch Greenblattin *Retro Watches: The Modern Collector’s Guide tarjoaa runsaasti tietoa ja silmäniloa retrokelloista kiinnostuneille.

Retro Watches: The Modern Collector's Guide
Retro Watches: The Modern Collector's Guide

Retro Watches esittelee lukijalleen yli sata omaperäistä kellomallia vuoden 1957 Elgin ‘Golf Ballista’ vuoden 1975 Bulova Computroniin. Kirja tarjoaa mielenkiintoisen läpileikkauksen ‘50, ‘60 ja ‘70 -lukujen ‘Space Age’ designin suunnannäyttäjistä. Mukana on niin monet aikakauden kulttiklassikot kuin vähemmän tunnetut erikoisuudet.

Lip Mach 2000 on aikakauden rohkean tyylin ilmentymä.
Lip Mach 2000 on aikakauden rohkean tyylin ilmentymä.

Kirja on erinomainen lähdeteos vintage- ja retrokelloista sekä yleisesti aikakauden designista kiinnostuneille.

Kellot, tekijät ja käyttäjät

Kellot itsessään ovat kylmiä mekaanisia esineitä, mutta tarinat ja historia syntyy kellojen tekijöiden ja käyttäjien myötä. Kellojen takana olevia ihmisiä käsittelevät kirjat ovat oivallinen vastapaino teknistä tietoa tarjoaville yleisteoksille.

A Man & His Watch

Mitä tekemistä Paul Newmanilla on Rolex Daytonan kanssa? Mikä kello oli John F. Kennedyllä virkaanastujaisissa? Taulukoiden ja teknisten tietojen sijaan Mathew Hranekin *A Man & His Watch raottaa kuuluisten ihmisten suhdetta heidän rannekelloihin. Kirja tarjoaa 76 mukaansatempaavaa tarinaa rannekelloista ja heidän omistajistaan.

A Man & His Watch on pakko-ostos tarinoista kiinnostuneille.
A Man & His Watch on pakko-ostos tarinoista kiinnostuneille.

A Man & His Watch on itselläni se kirja jonka luin käytännössä yhdeltä istumalta. Kirja tarjoaa kymmenittäin toisistaan irrallisia tarinoita kellojen omistajista ja heidän suhteesta kelloihinsa. Mukaan mahtuu kuuluisuuksia, tuntemattomuuksia, arvokelloja kuin myös muutaman kympin kelloja lapsuudesta. Pakko-ostos kellotarinoista pitäville.

Ajan Mestarit

Joona Vuorenpään Ajan mestarit on monella tavoin poikkeuksellinen teos. Kellojen tekijöistä ei ole kirjoitettu kovinkaan montaa kirjaa edes englanniksi ja sitten meillä on Ajan Mestarit -teos, joka avaa 25 suomalaisen kellosepän tarinan ja matkan maailmalle.

Ajan Mestarit on kunnianosoitus kotimaiselle ammattitaidolle.
Ajan Mestarit on kunnianosoitus kotimaiselle ammattitaidolle.

Vuonna 2016 julkaisut Ajan mestarit on mielenkiintoinen kirja Suomen kelloseppäkoulusta valmistuneisiin ammattilaisin ja tarinoihin heidän takana. Kirja on erinomainen kunnianosoitus Kelloseppäkoululle ja kotimaiselle ammattitaidolle.

Fyysisestikin massiivinen Ajan Mestarit -teos on arvokirja kotimaista ammattitaitoa arvostavalle kelloharrastajalle. Kirjaa on painettu rajoitettu 1200 kappaleen erä ja kirjaa on ajoittain löydettävissä antikvariaateista ja myyntipalstoilta.

Kelloklassikot

Tiettyyn kellomerkkiin tai malliin ihastuneelle harrastajalle mallikohtaiset kirjat tarjoavat syväluotauksen kellomallin syntyyn, historiaan ja evoluutioon.

A Moon Watch Story

Rolex Submarinerin ohella Omega Speedmaster on ehkä yksi maailman tunnetuimmista kellomalleista. *A Moon Watch Story raottaa kantta Speedmasterin historiaan ja tarinaan kuinka kellomalli päätyi lopulta kuuluisalle kuumatkalleen ja sitä myötä kaiken maailman tietoisuuteen.

A Moon Watch Story.
A Moon Watch Story.

Kirjan alkuosa keskittyy raottamaan Omegan historiaa kronografeihin, ensimmäisen Speedmasterin syntyä ja sen taivalta moottoriradoilta kuuluisalle kuumatkalleen. Mukana on tietoa niin NASAn testeistä ja avaruuslennoista kuin myös Speedmasterin käytöstä Neuvostoliiton ja Euroopan (ESA) avaruusohjelmissa. Loppuosa kirjasta keskittyy esittelemään Speedmasterin evoluutio vuosien varrella ja sen keskeisiä malleja eri aikakausilta.

Kirja esittelee tärkeimmät Speedmaster mallit vuosien varrelta.
Kirja esittelee tärkeimmät Speedmaster mallit vuosien varrelta.

A Moon Watch Story -kirjan lisäksi samalta kustantajalta on saatavilla Omega Speedmaster 125 malliin keskittyvä ilmainen e-kirja Speedmaster 125 Only sekä syvällisiin yksityiskohtiin pureutuva *Moonwatch Only.

Tuotelinkit

Kellomies ja Ajan Mestarit -teoksia lukuunottamatta kirjat ovat saatavilla Adlibris kirjakaupasta:


Kiinnostaako kelloaiheiset videot? Seuraa Ranteessa kanavaa YouTubessa.