Höglund & Sons Mark I Chronograph

Ihan kiva panda.

11.12.2020 · Juho Perälä

YouTube · Artikkelit · Arvostelut · Rannekellot

Tänään meillä on arvostelussa Höglund & Sons kellomerkin Mark I Chronograph. Kyseessä on Seiko VK64 mekakvartsikoneistoon pohjautuva pandatauluinen kronografikello.

Useimmille Höglund & Sons on melko tuntematon mikrobrändi. Kyseessä on WatchesOnYou Youtube-kanavaa pitävän Brandon Höglundin perustama kellomerkki. Mark I Chronograph on heidän ensimmäinen kellomalli joka keräsi Kickstarter kampanjassa rahoituksen syksyllä 2019 ja ensimmäiset tuotantoversiot valmistuivat 2020 kevääksi.

Katso Höglund & Sons Mark I Chronograph arvostelu YouTubessa.

Mitoiltaan Mark I Chronograph on kronografiksi tyypillisen kokoinen. Kellon halkasija on tasan 40 millimetriä ja kohtuullisen 48 millimetrin lug-to-lug pituuden ansiosta kello istuu keskikokoisessa ranteessa mukavasti. Mekakvartsin ansiosta kellon paksuun on alle 12 mm mikä on vähemmän kuin useimmilla täysin mekaanisilla kronografeilla. Kellon rannekkeen halkaisija on 20 millimetriä joten vaihtorannekkeita kelloon on saatavilla monipuolisesti.

Hieno kellotaulu

Tämän kellon ehdottomasti paras puoli on sen kaunis kellotaulu. Kyseessä on hyvin perinteinen toteutus panda-taulusta, missä mustat pikkutaulut tuovat kontrastia muuten valkoiseen kellotauluun. Takometriasteikko ja Höglund & Sons logo on printattu kellotauluun kun taas indeksit ovat kohotetut tuoden tauluun eloa auringonvalon niistä taittuessa.

Mark I Chronographin kellotaulu on onnistunut.
Mark I Chronographin kellotaulu on onnistunut.

Kellon viisarit ovat tikkumaiset ja tyylillisesti racing-henkiset. Kronografin punaisen sekuntiviisarin kanssa ne tuovat kokonaisuuteen kivasti sporttisuutta. Viisareiden osalta moitteita tulee täysin mustista pikkutaulujen viisareista mitkä eivät ole luettavuuden kannalta parhaimmat. Etenkin pimeässä pikkuviisareiden luettavuus on heikohko ja kellon uusimmassa iteraatiossa ne onkin korvattu paremmin tummasta taustasta erottuvilla hopeisilla viisareilla. Kokonaisuutena kellotaulu viisareineen on hintaluokassaan näyttävä olematta liian kiireinen tai täyteenahdettu.

Kellotauluun ja ajan luettavuuteen liittyen toinen moite tulee hyvin vaatimattomasta lumesta. Indeksien yläpuolella on pienet ja kestävyydeltään varsin vaatimattomat lumetäplät. Taulun indekseissä olevasta lumesta huolimatta viisarit ovat kuitenkin täysin lumettomat tehden ajan seuraamisen pimeässä mahdottomaksi. Erikoinen suunnitteluratkaisu mitä ei ole selkeästi mietitty loppuun asti.

Kellon runko on yksinkertainen ja vintage-henkinen.
Kellon runko on yksinkertainen ja vintage-henkinen.

Kellon runko on 316L ruostumatonta terästä ja viimeistelyltään se on melko yksinkertainen ja perustasoinen. Runko on kokonaisuudessaan kiilotettua pintaa.

Takakansi on painonapillinen ja sen myötä kello tarjoaa tavanomaisen 50 metrin vedenpitävyyden. Kellon takakansi on muodoltaan tasainen ja siihen on kaiverrettu kellomerkin logo sekä mittamuunnostaulukko yleisimpiä yksikkömuunnoksia varten. Hauska yksityiskohta muuten tavanomaiseen toteutukseen.

Kellon lasina on dome-mallinen safiirilasi joka antaa jyrkästi sivusta katsottaessa kivan vintage-tyylisen vääristymän. Mielestäni kellon lasivalinta on onnistunut ja voimakkaasta vääristymästä huolimatta kellotaulu oli kaikissa tilanteissa helposti luettavissa. Safiirikristallin kanssa ei tarvitse myöskään pelätä lasin naarmuuntumista ja siten se on käyttökelloon vaivaton ja hyvä valinta.

Dome-mallinen safiirilasi sopii kellon tyyliin.
Dome-mallinen safiirilasi sopii kellon tyyliin.

Kellossa on push/pull -tyyppinen painettava kruunu ja kronografin painikkeet ovat vintage-henkiset. Sekä kruunu ja painikkeet ovat brändäämättömät joka tekee niistä hieman geneerisen oloiset. Vaikka kellotaulussa ei ole päivyriä löytyy kruunusta haamuasento päivyrin asettamiseen.

Seiko VK64 mekakvartsikoneisto on tässä hintaluokassa oivallinen valinta. Mekakvartsikoneisto tarjoaa kronografin painikkeille hyvän mekaanisen tuntuman ja liukuva sekuntiviisari sekä sekuntiviisarin välitön palautus resetoitaessa tuovat kivan lisän kellon tarjoamaan fiilikseen.

Konjakinvärinen ranneke on laadultaan perustasoinen.
Konjakinvärinen ranneke on laadultaan perustasoinen.

Kello toimitetaan konjakinvärisellä ja vintage-tyylisellä Genuine Leather -rannekkeella. Rannekkeen soljesta löytyy merkin brändäys. Kaiken kaikkiaan mukana tuleva ranneke ajaa asiansa vaikkakin huomattavasti mukavempia ja parempia rannekkeita on saatavilla. Kyse ei ole missään nimessä huonoin mahdollinen ranneke, mutta rannekeen vaihdolla laadukkaampaan saa kellosta vielä enemmän iloa irti.

Ei täydellinen

Onnistuneesta kellotaulusta ja hintaluokassaan hyvistä ominaisuuksistaan huolimatta kyseessä ei ole missään nimessä täydellinen kello. Omalla kohdallani kellon suurin puute oli sen yleinen tuntuma ja laatuvaikutelma. Sinänsä asiallisen näköinen kellon runko on kevyt ja tuntuu kädessä ohuelta.

Verrattuna esimerkiksi saman hintaluokan Vertigo Tornante kronografiin, on Tornante selvästi jämäkämmän ja laadukkaamman tuntuinen. Mark I Chronographista jää valitettavan ohut ja ontto fiilis.

Toinen moite kelloon liittyen on tietynlainen yleinen geneerisyys. Kruunu ja painonapit ovat merkille brändäämättömiä, Höglund & Sons logo on printattu kellotauluun ja takakansi on kaiverruksia lukuunottamatta yleismallinen.

Kun myös lumen käyttöä kellotaulussa ja viisareissa ei ole mietitty kunnolla loppuun saakka, jää kellosta mielikuva kun kokonaisuus olisi suurelta osin kasattu OEM-valmistajan valmisosista. Mark I Chronographissa jäinkin kaipaamaan jotain merkille uniikkia kohokohtaa mikä nostaisi kellon edullisten kvartsikronojen harmaan massan yläpuolelle.

Kellotaulun indeksit elävät kauniisti valon mukana.
Kellotaulun indeksit elävät kauniisti valon mukana.

Puutteista puhuttaessa on hyvä nostaa esiin myös kellon hintaluokka. Kellon listahinta on $249 dollaria jolloin verojen ja rahtien jälkeen hinta nousee lähelle 300 euroa. Tällä hintaa kello on omasta mielestäni, aiemmat moitteet huomioiden, valitettavasti ylihintainen.

Toisaalta kelloa on näkynyt ebayssä tarjouksessa noin $100 dollarin hintaan kokonaishinnan jäädessä silloin jopa alle 150 euron. Tällä hinnalla kello antaakin huomattavasti enemmän vastinetta rahoille.

Kokonaisuutena Höglund & Sons Mark I Chronograph oli mielenkiintoinen tuttavuus. Kellossa on hieno pandataulu, naarmuuntumaton safiiirilasi ja harrastajien suosima Seiko VK64 mekakvartsikoneisto. Toisaalta rungon laatutuntuma, geneerisyys ja heikko lume jätti kokonaisuuteen parannettavaa. Mikäli kellon saa napattua edulliseen hintaan ja on valmis hyväksymään kellon puutteet on kyseessä ihan kiva panda.

Kellon tiedot

Malli: Höglund & Sons Mark I Chronograph
Halkaisija: 40mm
Paksuus: 12mm
Ranneke: 20mm
Lug-to-Lug: 48mm
Materiaali: 316l Ruostumaton teräs
Vedenpitävyys: 50m / roiskesuojattu
Kruunu: Painettava
Lasi: Safiirikristalli
Koneisto: Seiko VK64, mekakvartsi
Toiminnot: Kronografi
Hinta: $249
Web: Höglund & Sons Watches

Kiinnostaako kelloaiheiset videot? Seuraa Ranteessa kanavaa YouTubessa.