Leijona Heritage Försti Diver

Voutilaisen monitaituri.

15.12.2021 (Päivitetty 24.01.2022) · Juho Perälä

YouTube · Artikkelit · Arvostelut · Leijona

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, merkitty * -merkillä.

Kari Voutilaisen kanssa yhteistyönä lanseerattu Leijona Heritage -tuoteperhe on kotimaiselle Leijona-kellolle askel takaisin merkin juurille Val-de-Traversin kellolaaksoon ja samalla merkittävä hyppäys kohti vakavan tason laatukellojen valmistamista.

Alunperin vuonna 2019 julkaistu Leijona Heritage mallisto sisälsi pukukello Oiva Classicin, sporttikello Jalo Sportin sekä Urho Chrono kronografin. Mallisto oli laadukkaasti toteutettu ja monipuolinen, mutta moni jäi kaipaamaan kokonaisuudessa kovaan käyttöön tarkoitettua työkalua - sukelluskelloa.

Katso Leijona Försti Diver ensifiilikset YouTubessa.
Katso Leijona Försti Diver ensifiilikset YouTubessa.

Keskiviikkona 01.12.2021 julkaistu Försti Diver paikkasi tämän työkalukellon mentävän aukon Leijona Heritagen mallistossa. Kyseessä on 41 millimetrin halkaisijalla varustettu täysiverinen sukelluskello kahdella erivärisellä kellokehällä (bezel) sekä teräs- ja kumirannekkeella. Kyseessä on siis varsinainen monitaituri mikä mukautuu käyttäjän tyyleihin sopivaksi.

Försti Diver on saatavana kahdessa eri värissä.
Försti Diver on saatavana kahdessa eri värissä.

Kellosta on saatavilla mustatauluinen malli joka toimimetaan mustalla ja puna-mustalla aikakehällä. Lisäksi tarjolla on valkeatauluinen 50 kappaleen Limited Edition malli sinisellä ja sinimustalla aikakehällä. Molempien hinta on 4490€ sisältäen kaksi aikakehää sekä kumi- ja teräsrannekkeet.

Aito työkalu

Ominaisuuksiltaan Försti Diver on täysverinen sukelluskello: Paksu 3 millimetrinen safiirilasi heijastuksenestopinnoitteella, 200 metrin vedenpitävyys, Crafter Bluen tuottama kumiranneke ja vahvan lumen tarjoama pimeänäkyvyys antavat hyvän pohjan monikäyttöiselle työkalukellolle. Kumirannekkeen lisäksi mukana toimitetaan myös korkealaatuinen Rhein Filsin valmistama teräsranneke helppokäyttöisellä hienosäädöllä.

Försti Diver on laadukas jatkumo Heritage mallistoon.
Försti Diver on laadukas jatkumo Heritage mallistoon.

Kellon ominaisuudet tukevat hyvin kellon työkalumaista luonnetta. Kellotaulun luettavuus on erinomainen katselukulmasta ja valaistusolosuhteista riippumatta. Myös pimeässä luettavuus säilyy hyvänä, kellon Superluminovaan pohjautuva luminenssi on kirkas ja pitkäkestoinen kilpaillen tasavertaisesti referenssinä käyttämäni Seiko Lumibriten tunnetusti hyvän lumen kanssa.

Erinomainen istuvuus

Onnistuneista teknisistä ominaisuuksista huolimatta heti ensimetreiltä huomio kiinnittyi erityisesti kellon erinomaiseen istuvuuteen ranteessa. 41 millimetrinen halkaisija yhdessä alle 48 millimetrisen lug-to-lug pituuden ja reilun 12 millimetrisen paksuuden kanssa tarjosi tähän mennessä kentien parhaan sukelluskellon istuvuuden omassa ranteessani.

Positiivisena asiana kellon rannekkeesta ei ole lähdetty tekemään ylisuurta, vaan 20 millimetrinen lugiväli istuu tasapainoisesti kokonaisuuteen. Kellon mukana tuleva teräsranneke oli laadukkaan oloinen ja luonteeltaan hienostunut tuntumatta kuitenkaan liian sirolta. Teräsrannekkeen työstetty klaspi tarjosi myös nopeakäyttöisen pikasäädön istuvuuden hienosäätöön.

Crafter Bluen valmistama kumiranneke oli erinomainen.
Crafter Bluen valmistama kumiranneke oli erinomainen.

Asiallisesta teräsrannekkeesta huolimatta omaan makuun kello oli kuitenkin omimmillaan Crafter Bluen valmistaman kumirannekkeen kanssa. Tyylillisesti kumiranneke istuu kellon työkalumaiseen ulkoasuun tasapainoisesti tarjoten samalla erinomaisen mukavuuden. Kelloa oli ilo pitää ranteessa.

Sellitan automaattikoneisto

Samoin kuin aiemmin julkaistut kellomallit, myös uusi Försti luottaa Sellitan sveitsiläiseen automaattikoneistoon. Kellossa käytetyn Sellita SW200-1 automaattikoneiston käynti tarkastetaan kolme kertaa tuotantoketjun eri vaiheissa ja mittapenkissä testiyksilöt kävivät poikkeuksellisen tarkasti.

Sama tarkkakäyntisyys oli havaittavissa myös aiemmin Ranteessa kanavalla esitellyissä Oiva Classic ja Jalo Sport malleissa - koneiston käyntitarkkuus vaikuttaisi olevan yksityiskohta mihin Leijona Heritage on panostanut kertaluokkaa tavanomaista kellomerkkiä enemmän.Försti Diver sijoittuu hintaluokkaan, missä osa kilpailijoista tarjoaa myös valmistajan omaan arkkitehtuuriin pohjautuvia “in-house” koneistoja. Tässä mielessä Sellitan automaattikoneiston voi nähdä hieman geneerisenä valintana koneistoksi ja samaan koneistoon pohjautuvia kelloja onkin saatavilla myös kertaluokkaa edullisemmilta sveitsiläisiltä kellovalmistajilta kuten Orikselta ja Doxalta.

Toisaalta aiemmin mainitun geneerisyyden vastapainona SW200-1 on tunnettu ja hyväksi havaittu koneistovaihtoehto. Sellitan koneiston etuna on myös helppo ja edullinen huollattaminen verrattuna merkkikohtaisiin in-house koneistoihin.

Etenkin jokapäiväiseen käyttöön tulevassa työkalukellossa varmatoimisuus ja helppo ylläpidettävyys ovat ominaisuuksia, joita moni varmasti arvostaa koneiston arkkitehtuurin näennäisen omaperäisyyden edelle. Makuasia josta jokaisella harrastajalla on varmasti oma näkemyksensä.

Kari Voutilaisen tuotantoketju

Försti Diver on toteutettu yhteistyössä kellomestari Kari Voutilaisen kanssa. Kellon tekninen suunnittelu on tehty yhteistyössä Karin suunnittelutiimin kanssa ja kellotaulut valmistetaan Voutilaisen tytäryhtiössä Comblemine SA:ssa. Lopuksi kellon rungot valmistetaan ja kellot kasataan Voutilainen & Cattin SA kuoritehtaalla. Kaikki tämä näkyy onnistuneessa viimeistelyssä mistä ei löytynyt moitittavaa.

Galvanoitu kellotaulu tarjosi onnistuneen viimeistelyn.
Galvanoitu kellotaulu tarjosi onnistuneen viimeistelyn.

Kari Voutilaisen tarjoaman tuotantoketjun ammattitaito näkyi erityisesti yksityiskohtien laadussa kuten galvanoidussa kellotaulussa. Valmistusmenetelmänä galvaanivärjäys on haastava tuoden esille pienetkin virheet kellotaulun pohjatöiden viimeistelyssä. Haasteellisesta menetelmästä huolimatta kellotaulu oli virheetön ja laadukas.

Käsin hiotussa ja viimeistellyssä kellon kuoressa huomiota on laitettu kellon työkalumaiseen olemukseen merkittävimpien pintojen ollessa harjatut. Harjattu pinta on vähemmän arka pienille naarmuilla mahdollistaen myös uudelleenviimeistelyn kellon elinkaaren myöhemmissä vaiheissa.

Kelloharrastajan silmin

Kellona Försti Diver jätti erittäin positiivisen mielikuvan. Se on teknisesti asiallisesti toteutettu ja etenkin yksityiskohtien viimeistely on huippuluokkaa. Ulkonäkö on rauhallisen tyylikäs ja kellon mitoitus on erittäin hyvin onnistunut useimpiin ranteisiin.

Ulkonäöltään kello on enemmän hillitty “sleepperi” kuin voimakkaalla ulkonäöllä tajunnan räjäyttävä - tähän ihastuu ajan myötä yhä enemmän ja enemmän. Kyseessä on kello mikä kannattaa ehdottomasti kokea omakohtaisesti.

Försti Diver laadukas jatkumo Heritage mallistoon.
Försti Diver laadukas jatkumo Heritage mallistoon.

Kellon hinta 4490€ on korkeahko kun huomioi Sellitan koneistovalinnan. Toisaalta laadukas viimeistely, äärimmäisen hyvin onnistunut ranneistuvuus ja kellon monikäyttöisyys vaihdettavine aikakehineen ja rannekkeineen antavat paljon perusteita hinnalle. Yleiskäyttöisen Sellitan koneiston voi nähdä työkalukellossa myös vahvuutena sen helpon ja edullisen huollettavuuden ansiosta.

Kaiken kaikkiaan Leijona Heritage Försti Diver oli mielenkiintoinen kellouutuus. Korkeahkosta hintalapusta huolimatta kyseessä oli yksi syksyn mieleenpainuvimmista kellouutuuksista mistä jäi hyvä maku huulille.

Tekniset tiedot

Kello: Leijona Heritage Försti Diver
Mallinumero: 21.400.01.220, 21.400.01.521 (Limited Edition)
Halkaisija: 41 mm
Ranneke: 20 mm
Materiaali: Ruostumaton teräs
Vedenpitävyys: 200 m
Lasi: Safiirikristalli 3mm, heijastamaton AR-pinnoite
Koneisto: Sellita SW200-1
Käyntitaajuus: 28 800
Käyntivara: 38 h
Ranneke: Crafter Blue kumiranneke & Rhein Fils teräsranneke
Toiminnot: Päivyri
Hinta: 4490€
Web: leijonaheritage.fi

Leijona Heritage kellot ovat ostettavissa *Kulta-Center verkkokaupasta.


Kiinnostaako kelloaiheiset videot? Seuraa Ranteessa kanavaa YouTubessa.